Kan ik de radiator met watergedragen verf verven? Ja, je kunt binnen gebruik maken van watergedragen verf voor een radiator. Je voorkomt daarmee dat de radiator na verloop van tijd zal vergelen, ook als die vaak in de zon staat. De meeste watergedragen verfsoorten zijn goed geschikt voor de radiator.
Reguliere verf is hittebestendig tot 100 graden, wat genoeg is om de hitte van een radiator aan te kunnen, maar na het schilderen heb je wel een flink verhoogd risico op scheuren en vergeling. Radiatorverf is hittebestendig tot ongeveer 800 graden en is beter bestand tegen de fluctueringen van de hitte.
Ons advies is om de radiator te verven met watergedragen verf, bijvoorbeeld Sigma S2U Nova gebruiken. Let op dat je de lak niet te dik aanbrengt. Dit omdat een twee laklaag nodig is, de totale laagdikte moet minimaal zijn.
Wist u dat latexverf prima hecht op de cv leidingen? U kunt simpelweg de verwarmingsbuizen lichtjes opschuren en daarna 2 maal verven met latex muurverf. Het beste is om de oude of nieuwe verwarmingsbuizen eerst te voorzien van een grondverf.
Het verven van een radiator
In principe kan dus elke gewone verf óók op een radiator gebruikt worden en hoeft er niet speciaal een hittebestendige verf of radiatorlak hiervoor gebruikt te worden.
Stappenplan: Een radiator schilderen met radiatorlak
Bescherm de omgeving tegen verfspatten met een afdekzeil of karton. Bereid het oppervlak voor door de gladde oppervlakken af te schuren met een schuurpapier. Verwijder roest en losse verf met een staalborstel. Verwijder alle vuil, vet en stof met een metaalontvetter.
Tips voor het schilderen van een radiator
Je kan namelijk niet schilderen op een warm oppervlak. Ontvet voordat je een primer aanbrengt de metalen ondergrond met Polyfilla S600. Het beste is om de radiator, na het ontvetten, geheel te schuren zodat de oude verflaag een goede ondergrond vormt voor de primer of verf.
Radiatoren kunnen na verloop van tijd gelig worden of gaan roesten. Fris je radiator op volgens ons stappenplan en hij lijkt weer gloednieuw. De radiatorlak van Histor is warmtebestendig tot 100°C en niet vergelend.
Je kunt tot 30 graden Celsius buiten schilderen. Boven de 30 graden adviseren wij om niet meer te schilderen. De verf droogt dan te snel, waardoor blaasjes in de verf ontstaan. Schilder boven de 25 graden niet in de volle zon, maar schilder achter de zon aan.
De convectiecoëfficiënt is afhankelijk van de materialen, niet van de kleur. Koelplaten halen hun koelende werking hoofdzakelijk uit straling, vandaar dat de kleur daar wel van belang is. Daarnaast moeten ze ook de warmte absorberen van het te koelen elektronisch onderdeel, waarbij ook daar de kleur van belang is.
Na de klus
Klaar met je radiator verven? Laat de lak drogen en wacht 24 uur tot je de radiator weer aanzet.
Hittebestendige lak (ook wel vuurvaste verf of hittebestendige verf) van Hammerite is bedoeld voor metalen voorwerpen die extreem heet worden. Zo kun je die alsnog van een frisse verflaag en een goede beschermlaag voorzien. De Hammerite Hittebestendige Lak kan zelfs tegen temperaturen tot wel 650°C.
Radiator schuren: gebruik schuurpapier (korrel 240) of een schuurmachine om de radiator egaal mat te maken. Stofvrij maken: maak nu alles grondig schoon, zodat er geen stof onder de verflaag komt.
Zodra de radiator is schoongemaakt, kan je beginnen te verven. Dat doe je met een kwast, verfrol of met een spuitbus. Radiators kunnen ook afgewerkt worden met een watergedragen lakverf. In dat geval moet je de verf aanbrengen met een kwast, een verfrol en een radiatorkwast voor moeilijk bereikbare plaatsen.
Acrylaten kunnen prima worden toegepast op ondergronden die maximaal 80 graden Celsius warm worden. Deze temperatuur is immers buiten in de zon bij donkere kleuren in de zomerse hitte ook mogelijk. Alkyds (watergedragen emulsie) kunnen hier ongetwijfeld ook tegen.
Met de gekozen radiatorlak, lak je eerst alle smalle en moeilijk bereikbare plekken met een verf- of radiatorkwast. Ook lak je eerst de holtes aan de voorkant van de radiator. Bij het lakken met een verfroller kun je de radiatorlak het best in een verfbak doen. Het kan dan gelijktijdig met de rol worden opgenomen.
Verf op water basis is geur arm, snel drogend, niet vergelend, elastischer en beter voor het milieu. Verf op terpentine basis is buiten een stuk duurzamer. Ook is het met dit soort producten mogelijk om een hogere glans graad te behalen als verf op water basis.
Watergedragen verf is een verfsoort waarvan het oplosmiddel in de verf gebaseerd is op water. Watergedragen heeft twee grote voordelen. Het eerste voordeel is dat de aangebrachte verf minder snel vergeelt dan verf op terpentine basis. Het tweede grote voordeel is dat watergedragen verf geurarm is.
De snelle droogtijd van verf op waterbasis wordt vaak als een voordeel gezien. Watergedragen verf droogt vaak in 2 tot 3 uur. Zo kun je snel een volgende laag aanbrengen en dus meerdere lagen in een dag schilderen.
Laat de radiator na het aanbrengen van de Hammerite Radiatorlak minimaal 24 uur drogen. Bij het eerste gebruik moet de radiator geleidelijk op temperatuur worden gebracht.
Matzwart is in wetenschappelijke termen de meest efficiënte kleurkeuze voor een radiator. Het verschil in warmteafgifte tussen deze stijl en bijvoorbeeld een witte radiator zou echter slechts 1% zijn. Dan is er nog de vraag of zwarte radiatoren de warmte meer vasthouden dan andere kleuren.
Zorg dat de radiator volledig afgekoeld is en dek de omgeving af. Loszittende verf en roest zoveel mogelijk verwijderen met een staalborstel of schuurpapier. Maak de radiator goed schoon met Hammerite Metaalontvetter zodat deze stof- en vetvrij is. Laat de radiator daarna goed drogen.
Roestvorming stopt niet vanzelf en daarom is het belangrijk om direct actie te ondernemen wanneer er roest te zien is op een radiator. Roest moet niet alleen verwijderd worden, maar de radiator moet ook weer opnieuw worden beschermd met een primer en lak.