Sommige voedingsmiddelen helpen bij het aanmaken van dopamine in de hersenen. Eet daarom meer van de volgende dingen en bezorg niet alleen je buik een goed gevoel, maar ook je brein: Denk aan aardbeien, bananen, appels, avocado's, watermeloenen. Of aan groene groenten, bieten, koffie of thee.
Wil je weten of je een dopamine tekort hebt, is het dan ook aan te raden om eerst naar je huisarts te gaan. Dopamine wordt ook geassocieerd met bepaalde aandoeningen zoals ADHD, depressie, burn-out en de ziekte van Parkinson. Hiervoor bestaat medicatie waarmee je de dopaminespiegel in je brein kunt verhogen.
De medicamenteuze behandeling van de ziekte van Parkinson bestaat vooral uit levodopa en dopamine agonisten. Deze medicijnen vullen het tekort van dopamine aan of stimuleren de dopamine receptoren.
Dopamine zorgt ervoor dat je je gelukkig voelt, maar een teveel aan dopamine kan ook tot een verslaving leiden. Je kunt altijd terecht bij Trubendorffer voor ambulante verslavingshulp.
Je kunt dopamine niet kopen. Dopamine is een stof die aangemaakt wordt door je lichaam uit aminozuren.
Dopamine wordt niet constant geproduceerd maar komt vrij bij bepaalde handelingen of situaties zoals eten, sporten, seks of drugs. Een teveel aan dopamine kan er voor zorgen dat belangrijke cognitieve functies worden verstoord, waardoor de gevoeligheid voor psychoses toeneemt.
In gezonde hersenen bevinden zich grote hoeveelheden dopamine in de basale ganglia, een hersengebied dat belangrijk is voor beweging. Dit hersengebied zorgt er onder andere voor dat bepaalde bewegingen makkelijker gedaan worden, of ongewenste bewegingen juist onderdrukt kunnen worden.
Wanneer iemand veel stress ervaart dan is de vraag naar adrenaline hoog. Dit heeft tot gevolg dat er te weinig dopamine, serotonine en melatonine aangemaakt wordt omdat alle cofactoren opgaan aan de productie van adrenaline. Hierdoor ontstaat er een disbalans tussen activiteit en ontspanning.
Alcohol verstoort ook het dopamine neurotransmitter systeem, dat zorgt voor prikkeling van het striatum (het beloningscentrum). De eerste keer zorgt alcoholgebruik ervoor dat er extra dopamine wordt afgegeven. Dat geeft een belonend, prettig en vrolijk gevoel.
Bij het ontstaan van een depressie zijn vooral serotonine, noradrenaline en dopamine van belang. In bepaalde delen van de hersenen zou er bij depressie een tekort optreden van deze neurotransmitters.
Serotonine wordt bijvoorbeeld door de hersenen gebruikt voor stemming, eetlust, geheugen, slaap of lichaamstemperatuur. De neurotransmitter dopamine is erg belangrijk bij beloning, plezier en beweging.
ESDO's zijn een speciale groep hormonen: de gelukshormonen. De vier belangrijkste kun je gemakkelijk onthouden door hun eerste letter: Endorfine, Serotonine, Dopamine en Oxytocine: ESDO. Elk van deze vier hormonen zorgen voor een speciaal soort geluk.
Eet gezonde proteïne
Het aminozuur tyrosine is de grondstof van dopamine; de voorloper van tyrosine is het aminozuur fenylalanine. Volop tyrosine zit in eiwitrijke voeding zoals eieren, vis en vlees (vooral gevogelte) maar ook in cottage cheese, mozzarella en harde Parmezaanse kaas.
De lengte van de werking kan afnemen naarmate de ziekte voortschrijdt. Dit komt doordat de hersenen dan steeds minder goed in staat zijn om dopamine op te slaan. Disper tabletten werken gemiddeld na twintig minuten. Door deze snelle werking, is het gebruikelijk om deze vroeg in de ochtend in te nemen.
Dierenstudies suggereren dat seks de groei van hersencellen in de hippocampus stimuleert, het deel van het brein dat verantwoordelijk is voor het geheugen en het leervermogen. Van factoren zoals stress en depressies werd aangetoond dat ze de hippocampus doen krimpen, maar sporten én seks kunnen dat effect tegengaan.
Serotonine staat bekend als hét gelukshormoon. Dit komt omdat er een sterk verband is tussen de hoeveelheid serotonine in je lichaam en je gemoedstoestand. Bij mensen die redelijk veel serotonine aanmaken hebben van nature veel zelfvertrouwen en tevredenheid over zichzelf.
Het gelukshormoon: chocolade maakt je blij!
Pure chocolade bevat veel cacao, en cacao bevat veel phenylalanine. Een moeilijke naam voor een stofje dat je simpelweg blij maakt. Phenylalanine wordt namelijk in je lichaam omgezet in dopamine, een bekende stof die je een geluksgevoel geeft.
Dopamine is een hormoon en tevens een neurotransmitter. Dat wil zeggen dat dopamine zorgt voor de overdracht van prikkels binnen het zenuwstelsel. Het zorgt dus voor de geleiding van boodschappen tussen de zenuwcellen van de hersenen en de zenuwcellen in andere delen van het lichaam.
Dopamine speelt een cruciale rol in de motivatie om te werken voor een beloning, zo blijkt uit een eerder onderzoek bij ratten. Het stofje werkt als een neurotransmitter in verschillende delen van ons lichaam en speelt een grote rol bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn.
Wat is junkiegedrag? Typische kenmerken van junkiegedrag zijn: manipuleren, liegen en bedriegen, sociale contacten verwaarlozen en weinig oog hebben voor de eigen gezondheid. Ook het ontkennen van de verslaving komt vaak voor. Je kunt dit gedrag ook in een breder verband plaatsen.
Voorbeelden van neurotransmitters zijn serotonine, dopamine en noradrenaline. Wanneer je te weinig van deze neurotransmitters over hebt, heeft je lichaam even tijd nodig om ze weer aan te maken. Tot die tijd kun je last krijgen van de naweeën van de drugs.