- U kunt het beste kippengaas of volièregaas gebruiken. Span dat gaas niet te strak tussen de latten: steenmarters hebben namelijk een hekel aan een bewegende ondergrond. Daardoor houdt u ze bij de auto weg. Wanneer u het gaas te strak spant, zal de marter er gewoon overheen kunnen lopen.
Steenmarters eten ook etensresten van mensen (kaas, brood, vleesresten). Bij boerderijen en in dorpen roven ze wel eens eieren, kippen en duiven, en doden soms meer dieren dan ze direct kunnen opeten.
Een marter kan heel goed klimmen, springen en graven. Hij is bovendien heel sterk: hij tilt gerust een dakpan op om zich ertussen te wurmen. Aangezien hij genoeg heeft aan een gaatje van zo'n 5 centimeter, komt hij gemakkelijk binnen via (spouw)muren, kruipruimtes, kelders en bomen die dicht op het huis staan.
De steenmarter houdt niet van geuren. Daarom kun je op verschillende plaatsen geurstoffen aanbrengen zoals restjes parfum, ammoniak, bleekwater een toiletblok met citroengeur, mottenballen.
Let op dat het gaas bij voorkeur wel minimaal 1.5mm dik is, anders kan een steenmarter er doorheen knagen. Coating telt voor die dikte niet mee, het gaat echt om de draaddikte. In de praktijk is dit een dikte die lastig te vinden is, meestal kom je uit op 1.45 mm.
Bescherm je kippen en je auto tegen marters
Voorzie een goed afsluitbaar nachthok. Maak gaten in de omheining dicht. Een marter kruipt door een opening van 5 cm! Leg een rij tegels langs de omheining om ongewenste dieren tegen te houden.
Je mag een steenmarter alleen verjagen en dus niet bestrijden met gif, vangen of doden. De steenmarter behoort namelijk tot de beschermde diersoorten. Steenmarters zijn in principe goed te verjagen door een speciale spray te gebruiken. Deze spray is onder andere verkrijgbaar bij de bouwmarkt of in de dierenwinkel.
De steenmarter wordt vooral tijdens de schemer, avond en nacht actief. Overdag gebruiken ze meestal oude konijnenholen als dagrustplaats. In de winter slapen ze veel en worden ze af en toe wakker om voedsel te zoeken.
In de winter is de witte ondervacht dikker en dat geeft het dier een meer grauwbruine kleur. De keelvlek (gevorkte bef) is meestal wit, soms lichgeel tot lichtbruin. Deze loopt meestal (maar niet altijd) uit tot op de voorpoten en is dan gevorkt. De steenmarters hebben vrij korte oren en een spitse snuit.
Hoe herkent u de aanwezigheid van steenmarters? Vaak begint dit met geluiden of lawaai. Steenmarters zijn 's nachts actief, wat zorgt voor lawaai op zolder of in de spouwmuur. In veel gevallen hangt er ook een intense stank, afkomstig van de urine, uitwerpselen en prooien van de steenmarter.
Naar de wapens grijpen is geen oplossing. Niet alleen vossen maar ook steenmarters, loslopende honden en eventueel roofvogels laten een gemakkelijk bereikbaar hapje niet liggen. Hoe zou je zelf zijn? Bovendien durven ook bruine ratten en wezels wel eens kippeneieren te stelen.
Pluimvee met afgebeten kop is meestal wel een goede aanwijzing dat een vos op bezoek is geweest, maar dit kan soms ook een hond, kat, steenmarter of zelfs de kleinere bunzing geweest zijn. De laatste jaren is de populatie vossen en steenmarters sterk aan het uitbreiden.
- U kunt het beste kippengaas of volièregaas gebruiken. Span dat gaas niet te strak tussen de latten: steenmarters hebben namelijk een hekel aan een bewegende ondergrond. Daardoor houdt u ze bij de auto weg. Wanneer u het gaas te strak spant, zal de marter er gewoon overheen kunnen lopen.
Steenmarters zijn roofdieren. Ze eten veel muizen en ratten, maar ook vruchten, insecten, spinnen, en (keuken)afval staan op hun menu. Ze zijn dol op (kippen)eieren en durven uitzonderlijk ook wel eens een duif, kip, eend, cavia of dwergkonijn roven.
Hoe kan je kippen en ander kleinvee beschermen tegen de vos of steenmarter? Zorg ervoor dat ze niet tot bij de kippen, eenden of konijnen geraken – vooral 's nachts. Meestal volstaat het om voor een degelijk nachthok te zorgen dat 's nachts (al dan niet automatisch) afgesloten wordt.
Roofvogels als buizerd en havik vallen vallen gericht kippen in een buitenuitloop aan. Pluimveebedrijven met een uitloop ondervinden daarvan substantieel schade. De roofvogels lijken volgens een vast patroon te werken, blijkt uit onderzoek. Leghennen die buiten lopen, worden aan gevaren blootgesteld.
Steenmarters onder de dakpannen kunnen voor veel overlast zorgen in en rondom huis. Het diersoort is bezig met een opmars in Nederland en dit is voor veel huishoudens te merken. Het gedrag van de dieren kan voor veel irritatie en overlast zorgen.
In Nederland zijn de natuurlijke vijanden van de steenmarter eigenlijk alleen de vos en de oehoe. In andere landen komen daar wolf, beer en grote roofvogels als arenden bij.
In de zomer slaapt een steenmarter graag onder takkenhopen, in de winter kiest hij liever schuurtjes, zolders e.d. Iedere avond als het donker is gaat de steenmarter gewoon op stap om voedsel te zoeken.
Over het algemeen maakt een steenmarter geen geluid. Wanneer een marter angstig is of opgewonden, maakt hij grommende of schreeuwende en fluitende geluiden. Wanneer er onderling confrontaties zijn, zoals in bovenstaande filmpje, gaat de steenmarter krijsen als een kat of grote vogel (papegaai).
Een steenmarter is in principe niet gevaarlijk en zal nooit spontaan aanvallen. Dit gebeurt enkel wanneer hij in het nauw wordt gedreven of zijn jongen bedreigd worden. Hij blijft ook uit de buurt van honden en katten. Kippen, vogels en eenden valt hij wel aan, dit zijn natuurlijke prooien voor hem.
In principe zullen Bunzings en Steenmarters rattengif niet rechtstreeks opnemen. Knaagdieren zoals ratten en muizen uiteraard wel. Maar net die knaagdieren vormen een lekkere hap voor een hongerige Bunzing of Steenmarter. Hierdoor lopen ze het risico om vergiftigde prooien op te peuzelen.
Wc-blokjes tegen steenmarters
Afgezien van frisheid in je wc schijnen wc-blokjes ook heel goed te helpen tegen vervelende steenmarters die aan je auto gaan zitten knagen! Het beste schijnt het wc-blokje van Glorix te werken.
In de laatste week voordat ze uitlopen kan je ook meer gekrijs en gestommel horen omdat de jongen aan het spelen zijn. Ook het lopen over het dak of het lichten van een dakpan die terug dicht valt kan hoorbaar zijn. Als twee marters elkaar ontmoeten, of een kat een steenmarter, dan kunnen ze katachtig krijsen.
Als lokmiddel voor de marter kan bijvoorbeeld worden gedacht aan: Vis. Makreel, Sardientjes, Ei. Men hangt bijvoorbeeld de sardientjes in de vangkooi, waarna de marter de vangkooi zal betreden. Vervolgens staat de marter op de voerplaat, waarna de vangkooi dichtklapt.