Is je gulp kapot maar vind je het zonde om een nieuwe broek te kopen? Op deze manier repareer je je gulp heel makkelijk! Gebruik een ringetje van een sleutelhanger.Doe deze om de rits van de gulp, trek 'm omhoog en haak het ringetje achter de knoop.
Een van de makkelijkste manieren is om een potlood te gebruiken en de punt daarvan over de ritssluiting te wrijven. Het grafiet in het potlood werkt als smeermiddel, waardoor hij sneller loskomt. Werkt dat niet, dan zijn andere huishoudelijke producten hier ook geschikt voor, zoals een blok zeep of lippenbalsem.
De simpelste manier is om een sleutelring door de rits te halen en deze vast te zetten aan de knoop van je broek. Heb je geen sleutelring, dan kun je ook een elastiekje gebruiken, die door de ritsglijder halen en het elastiekje vastzetten aan je broek.
Sluit de tanden van de rits met je vingers.
Begin nu de tanden van de rits met je vingers in elkaar te duwen. Duw de tanden in elkaar alsof je rits omhoog zou trekken vanaf de onderkant. Zorg ervoor dat alle tanden in de tanden ertegenover geschoven zijn. Sluit alle tanden, helemaal tot aan de bovenkant van de rits.
In sommige gevallen zorgen gebogen tanden op een rits ervoor dat een rits uit elkaar gaat. Als de tanden van een rits van metaal zijn, kun je een tang gebruiken om ze recht te maken. Als de tanden van plastic zijn, probeer je ze voorzichtig recht te maken met je vingers, omdat een tang ze makkelijk kan breken.
Kapotte rits
Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de tandjes van de rits opeens niet meer aansluiten of uit het niets openspringen. Controleer in dit geval eerst of er niets tussen de tanden zit, vaak is dit een stukje stof of een draadje wat u vervolgens voorzichtig uit de ritssluiting kunt halen.
Als je ritssluiting zichzelf blijft openen, kan dit betekenen dat de loper kapot is en dus moet worden vervangen. Je kunt dit zelf thuis doen als je de juiste benodigdheden hebt, namelijk: Een zijkniptang.
Een gulp die niet dichtblijft
Gelukkig is ook daar een oersimpele huis-tuin-en-keukenoplossing voor. De aanpak: een sleutelring of paperclip. Buig de paperclip om tot een haak en rijg deze door het oog je van de rits. Buig het overige deel van de paperclip rond je broeksknoop en klaar is Kees!
Hij ontwierp de rits die we nu nog hebben! In de afgelopen jaren is de rits dan ook eigenlijk niet veranderd. Een rits bestaat uit twee rijen met tandjes. Elk tandje heeft aan de ene kant een klein puntje en aan de andere kant een klein gaatje.
Een dubbel deelbare rits (2-weg deelbare rits)
Bij dubbel deelbare ritsen kan de sluiting zowel van boven als van onder geopend worden. De rits heeft twee trekkers/schuivers. De rits is aan de onderzijde van 1 kant voorzien van 2 insteken.
Soms komt het erop neer dat u uw huidige rits schuiver uit elkaar buigt en losmaakt, en een nieuwe rits schuiver om de nieuwe rits heen buigt. In andere gevallen zou u een stopper aan het uiteinden van uw rits moeten losmaken en de ritsschuiver eraf schuiven, om een nieuwe erop te kunnen schuiven.
Deelbare ritsen gebruik je voor een kledingstuk waarbij de verschillende onderdelen van het kledingstuk los van elkaar komen bij het openen van een rits, denk aan een jas of een vest. Bij een niet-deelbare rits blijft de onderkant van de rits altijd gesloten, denk hierbij aan de sluiting van een jurk of een broekrits.
Een gulp maakt de broek aan de bovenkant wijder als deze wordt geopend. Dit zorgt ervoor dat de broek gemakkelijker aan- en uitgetrokken kan worden. Ook gebruiken mannen hun gulp vaak bij het plassen. Ze hoeven dan alleen de gulp te openen, en niet hun broek (deels) uit te trekken.
De ritssluiting werd uitgevonden door Whitcomb Judson in 1893, hoewel het ontwerp van de moderne rits van Gideon Sundback komt.
Hoe heet zo'n dingetje aan de rits? Zo'n lipje waarmee je de rits dichttrekt of open natuurlijk... Een ritstrekker!
Een spiraalrits wordt gemaakt van twee bandjes. In het bandje wordt een dik kunststof draadje gewikkeld welke zorgt voor de vertanding. Deze vertanding zit dus echt verweven in het band. De rits bestaat uit twee stukken (links en rechts) mét een plastic bandje dat in zijn geheel in deze stukken is geweven.
Runner / ritsschuiver omkeerbaar voor kleding die binnenstebuiten gedragen kan worden.
Een ritstrekker, ook wel ritsrunner genoemd is met de juiste producten redelijk makkelijk te vervangen. In principe demonteer je de oude en monteer je een nieuwe ritstrekker.
Hoe duur het is om een broek te laten inkorten, hangt af van de stof waarvan hij is gemaakt en of er bijzonderheden in de broek verwerkt zijn. De prijs begint gemiddeld bij ongeveer acht euro. Een broek kun je professioneel – dat wil zeggen bij de kleermaker – al vanaf ongeveer acht euro laten inkorten.
Als een rits niet goed meer ritsen wil, pak dan een stukje zeep en smeer daarmee even over de rits. Deze is nu weer lekker soepel en zal weer makkelijk heen en weer te ritsen zijn. Een soort smeerolie dus maar dan met zeep.
Gebruik een tornmesje of een ander klein, scherp mesje om de naad los te halen. Eventueel kun je ook een schaar gebruiken. Snijd de draad door tot de zoom van beide broekspijpen helemaal los is.