Propranolol vertraagt uw hartslag en maakt uw bloeddruk lager. Hierdoor heeft uw hart minder zuurstof nodig. Bij hoge bloeddruk, angina pectoris (pijnlijk en drukkend gevoel op de borst), hartritmestoornissen en hartinfarct (hartaanval). Ook bij een schildkier die te snel werkt, migraine en bij angstgevoelens.
Volwassenen. Volgens de NHG-Standaard Angst (2019): Tablet: 10–40 mg ½ tot 2 uur voorafgaand aan de betreffende situatie; propranolol vóór de betreffende situatie eerst laten uitproberen.
U merkt de werking doordat uw hartslag wat langzamer wordt. De werking van een gewone tablet propranolol begint binnen één uur na inname en houdt zes tot acht uur aan. De werking van een capsule met vertraagde afgifte ('retard' capsule) begint binnen één tot twee uur en houdt ongeveer 24 uur aan.
Bètablokkers die veel bij angstklachten worden voorgeschreven zijn: Propranolol. Atenolol. Inderal.
Bètablokkers zijn niet verslavend, aldus verslavingsarts Roelof de Wit van het Drugsinfoteam, maar na dagelijks slikken moet de gebruiker wel langzaam stoppen omdat het anders het hart en de bloedsomloop het moeilijk krijgen.
De capsules moeten met een ruime hoeveelheid water, zonder te kauwen worden doorgeslikt. De dagdosering kan worden verhoogd met stappen van 80 mg, met tussenpozen van 1 week. Voor migraine en beven geldt een maximale dosis van 160 mg propranolol per dag. Voor hartkramp en hoge bloeddruk 320 mg per dag.
Een overdosis kan een overmatig trage hartslag, te lage bloeddruk, hartfalen en ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken met symptomen zoals vermoeidheid, hallucinaties, fijne bevingen, verwardheid, misselijkheid, braken, lichaamsspasmen, flauwvallen of coma en een laag bloedsuikergehalte.
Medicijnen tegen een angststoornis en depressie (antidepressiva) kunnen helpen bij een paniekstoornis. Voorbeelden zijn citalopram, sertraline, paroxetine of clomipramine. Uw behandelaar legt uit hoe en hoe vaak u de medicijnen moet innemen. Het is belangrijk dat u de medicijnen steeds op tijd inneemt.
Mensen die bètablokkers gebruiken, kunnen overgevoelig reageren op de bestanddelen van het medicijn. Verschijnselen zijn bijvoorbeeld huiduitslag, galbulten of jeuk. Ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga bij deze ernstige klachten onmiddellijk naar een arts.
Meestal is propranolol het middel van keuze maar andere bètablokkers zoals oxprenolol en atenolol hebben ongeveer dezelfde eigenschappen en kunnen ook worden ingezet.
Bètablokkers worden over het algemeen goed verdragen, maar bij hoge doseringen kunnen er nare bijwerkingen optreden. Cardioselectieve bètablokkers geven in principe geen of weinig merkbare bijwerkingen.
Bij hoge bloeddruk schrijven artsen bètablokkers meestal voor in combinatie met andere medicijnen, zoals plastabletten. De bloeddrukverlagende werking treedt op binnen 1 week. Zelf merkt u hier niet veel van. Na 3 tot 6 weken kan via een bloeddrukmeting worden bepaald of de bloeddruk voldoende gedaald is.
Propranolol behoort tot de groep geneesmiddelen die bètablokkers worden genoemd. Het verlaagt de bloeddruk, vertraagt de hartslag en vermindert de zuurstofbehoefte van het hart.
U kunt dit medicijn het beste 's ochtends innemen. Mogelijke bijwerkingen: duizeligheid of licht gevoel in uw hoofd, koude handen en voeten, maagdarmklachten, vermoeidheid en hoofdpijn.
Een psycholoog is een expert in het behandelen van angst en paniekaanvallen en een vertrouwenspersoon. Therapie zal je helpen om beter te leren omgaan met de angst. O.a. zal de psycholoog samen met jou op zoek gaan naar de onderliggende oorzaak van jouw angst en je technieken aanleren.
Diagnose van een angststoornis
Als je veel last hebt van angsten is het verstandig naar je huisarts te gaan. Bespreek waar je last van hebt en kijk samen hoe je er beter mee om kan leren gaan. Een arts zal je specifieke vragen stellen naar je gedrag en naar je hele gezondheid kijken om je klachten te kunnen begrijpen.
Wanneer je angst ervaart, volgt een angstreactie. Bepaalde gebieden van je hersenen worden actief en hierdoor ga je bijvoorbeeld zweten en gaat je hartslag omhoog. Of angst ook een directe oorzaak is van verminderd executief functioneren kunnen we nog niet zeggen. Hiervoor is vervolgonderzoek nodig.”
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Een paniekstoornis is goed te behandelen door middel van cognitieve gedragstherapie of medicatie. Wanneer een combinatie wordt toegepast verminderen of verdwijnen de spontane paniekaanvallen bij 70 tot 80 procent van de cliënten. Ook gedragstherapie is een bewezen vorm van behandeling.
Angst is een emotie die je helpt te reageren op gevaar. Het lichaam raakt in opperste staat van paraatheid waardoor het hart sneller gaat kloppen, de ademhaling versnelt, de bloeddruk omhoog gaat en de spieren zich aanspannen. Deze plotselinge en hevige angst duurt vaak niet lang en ervaart iedereen wel eens.
Heb ik een recept nodig? Propranolol is sinds 1965 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar als het merkloze Propranolol in tabletten en in capsules met vertraagde afgifte.
Propranolol HCl Aurobindo behoort tot de groep bètablokkers. Deze middelen beschermen het hart tegen een te grote activiteit door de zenuwprikkeling te verminderen. Propranolol HCl Aurobindo wordt voorgeschreven bij verhoogde bloeddruk, bij hartkrampen (angina pectoris) en stoornissen van het hartritme.
Dit effect is meestal pas na 3 maanden gebruik te beoordelen. Als uw kind na 3 maanden nog geen verbetering merkt, overleg dan met de arts. Hartritmestoornissen: de werking van propranolol begint binnen 1 uur na inname van de tablet en houdt 6 tot 8 uur aan.