Chloor heeft een langdurige desinfecterende werking en houdt het water bacterievrij. Maar chloor, is dat wél veilig en gezond? Een lage concentratie aan chloor, zoals in kraanwater of leidingwater, schaadt onze gezondheid niet. Alleen kun je kleine concentraties al snel ruiken en/of smaken.
Bijvoorbeeld bij een bacteriële verontreiniging in het waterleidingnet, die kan optreden door werkzaamheden of een leidingbreuk. Dan moet chloor de eventuele ziekteverwekkende bacteriën doden. In zo'n geval gaat het echter om zeer kleine doses, die niet schadelijk zijn voor de gezondheid.
In Nederland wordt er gelukkig bijna nooit chloor toegevoegd aan het drinkwater, omdat onze leidingen een stuk beter zijn dan in andere landen. Allereerst worden alle virussen onschadelijk gemaakt bij de waterzuivering, door bijvoorbeeld UV-licht of ozon. Vervolgens komt het water in onze leidingen terecht.
Inademen van chloordampen kan leiden tot bronchospasmen en inflammatie van de luchtwegen, gaande tot een bronchoconstrictie. Een eenmalige blootstelling aan chloordamp kan ernstige gevolgen hebben zowel op korte als op lange termijn en moet steeds ernstig worden genomen.
Nederland uniek: geen chloor in drinkwater
Nederland is namelijk echt een uitzondering in de wereld. Waar in andere landen nog regelmatig een flinke dosis chloor (chloorbleekloog om precies te zijn) aan het gezuiverde water wordt toegevoegd om ziekmakende bacteriën en virussen te doden, is dat in Nederland niet nodig.
Het water van de Ijslandse gletsjers.
Het water in ijsland is uitzonderlijk zuiver.
Ja, 15 minuten kokend water is een manier om al het chloor uit kraanwater te verwijderen.
Inslikken. verdunde oplossing*: de inname van een kleine hoeveelheid is niet gevaarlijk. Het kan leiden tot milde symptomen van misselijkheid, braken en buikpijn.Grote hoeveelheden kunnen brandwonden in de mond, slokdarm en maag veroorzaken.
'Het zijn de verbindingen die ontstaan uit chloor en bacteriën en menselijke eiwitten, de zogeheten trichlooramines, waar mensen gevoelig op kunnen reageren. Denk aan jeuk, een rode huid, rode ogen, benauwdheid, extra slijm in de neus, hoesten.
Door te zorgen dat het water langdurig blootgesteld wordt aan zonnestralen, zonder dat er in de tussentijd gebruik van gemaakt wordt, zal de chloorwaarde automatisch zakken. Vaak is het chloorgehalte na ongeveer 24 uur tot de juiste waarde gezakt.
Het is vaak onveilig om kraanwater te drinken omdat je niet dezelfde immuniteit hebt als de lokale bevolking. De meest voorkomende bijwerkingen van het drinken van onveilig kraanwater zijn diarree, hepatitis A, tyfus en zelfs cholera.
Teveel chloor in het zwembad is schadelijk voor je gezondheid. Het kan namelijk leiden tot huidproblemen, zoals bultjes, jeuk, uitslag of schilfertjes. Ook kan het leiden tot ademhalingsproblemen, zoals hoesten of benauwdheid. Ook oogproblemen, zoals rode prikkende ogen of opgezwollen oogleden zijn mogelijke gevolgen.
Wat zit er in kraanwater? In kraanwater zit voornamelijk puur water (H2O) en daarnaast allerlei natuurlijke elementen .Denk dan bijvoorbeeld aan mineralen als natrium, kalium en magnesium. Deze stoffen bepalen voor een groot deel de smaak en de hardheid van drinkwater.
Een effectieve en veilige manier om water veilig te kunnen drinken is door het te koken. Door water ongeveer 5-10 minuten laat koken worden bacteriën, protozoa en virussen gedood. Deze methode kost wel meer tijd omdat u eerst een vuur moet maken (outdoor) en u een pan of beker nodig hebt waarin u kunt koken.
Vrij chloor is het chloor dat vuildeeltjes in het water afbreekt en bacteriën of virussen dood.
Inslikken van zwembadwater is niet gevaarlijk, er is geen behandeling nodig.
Gasvormig chloor is irriterend aan ogen en luchtwegen en kan brandwonden veroorzaken op de huid. Bij een concentratie van slechts 3,5 ppm is chloor al te herkennen aan de geur; chloor kan acuut dodelijk zijn bij 1000 ppm maar langdurige blootstelling (40 uur per week) moet niet hoger zijn dan 0,5 ppm.
Het slachtoffer ademt bijna niet meer. Anoxie: Na enkele minuten raakt het slachtoffer bewusteloos, ademt niet meer en vertoont geen tekenen meer van hartactiviteit. Het ademde een grote hoeveelheid water in waardoor ademhalen onmogelijk werd.
Wanneer je kind toch een bijtende stof heeft ingeslikt, spoel dan de mond en keelholte zo snel mogelijk met water.Laat je kind vervolgens melk of water drinken om de bijtende stof te verdunnen. Moedig je kind vooral niet aan om te braken; dit kan de verwondingen verergeren.
"Je gaat er niet direct dood aan, maar één slokje en alles zit overal.Als een soort olievlek over de slijmvliezen en dus ook in de longen. Veel kinderen moeten dan ook dagen in het ziekenhuis blijven met ademhalingsproblemen."
In Nederland wordt voor huishoudelijk gebruik de concentratie meestal aangegeven in het aantal grammen actief chloor per 100 ml. De conversiefactor is 3,16.
Om chloor uit water te halen met actieve koolstof kan een waterfilter met actieve koolstof worden gebruikt. Deze filters zijn beschikbaar in verschillende maten en typen en zijn gemakkelijk verkrijgbaar. Zowel vitamine C als actieve koolstof zijn effectieve methoden om chloor uit water te halen.
Wat is beter: Zout Water vs Chloor Zwembad? Chloor heeft zijn nadelen, maar het is wel zo dat het efficiënter is dan zoutwaterbehandeling. Het heeft bijvoorbeeld veel minder onderhoud nodig en het gaat veel langer mee.
Chemische oplossing
Deze oplossing bestaat er uit om natriumthiosulfaat aan het zwembad toe te voegen. Dit zal de chloor in het bad afbreken, waardoor de hoeveelheid vrije chloor in het bad zal dalen. Een klein neveneffect van dit middel is dat de pH zal gaan dalen.