Caravan parkeren voor de deur
De meeste gemeenten hanteren de regel dat een caravan, aanhanger of vouwwagen slechts 3 dagen in een openbaar gebied geparkeerd mag staan. In sommige gemeenten is dit zelfs nog korter. Check dus goed welke regels in jouw gemeente van toepassing zijn.
Vraag even aan je buren of ze er niet te veel last van hebben en laat ze weten wanneer je vertrekt. Zo verklein je de kans dat ze bij de gemeente of politie melding maken van een caravan voor de deur.
De ANWB website schrijft hierover: "Met een camper ben je in principe vrij om langs de openbare weg en op parkeerplaatsen de nacht door te brengen, ook in Nederland. Let wel op: vaak is slapen toegestaan, maar uitpakken om te kamperen niet. Dus luifel in, geen tuinset en geen barbecue naast de camper".
Hiervoor gelden namelijk andere regels dan voor je wagen. Zo is het verboden om een aanhangwagen (een niet-gemotoriseerd voertuig) langer dan 24 uur na elkaar op de openbare weg te parkeren. Na 24 uur wordt dit als een inbreuk tegen de wegcode beschouwd, met een boete tot gevolg.
Voor het parkeren van een motorhome gelden meestal dezelfde regels als voor gewone auto's. Hij mag zonder tijdsbeperking geparkeerd staan overal waar het parkeren niet is verboden en waar de parkeertijd evenmin beperkt is door verkeersborden. Hij mag ook parkeren op plaatsen aangeduid met een bord E9a of E9h.
Uw camper of caravan mag in de meeste gemeenten in Nederland maximaal 3 achtereenvolgende dagen op de openbare weg, voor uw huis worden gestald. Dit geldt ook voor openbare parkeerplaatsen in de buurt of in de wijk. De regels verschillen echter per gemeente.
Tot 2008 was het in de openluchtrecreatie wet geregeld dat je niet mocht slapen in je auto op plekken die daar niet voor bestemd zijn. Deze wet is niet langer geldig maar dat betekent niet dat je nu overal mag slapen. Het is sinds 2008 aan de gemeenten om te bepalen waar je wel en niet mag slapen in de auto.
De gemiddelde prijs voor het binnen stallen van een caravan ligt tussen de 130 en 350 euro per jaar. De prijs kan, zonder aanwijsbare verschillen, per stallinghouder enorm verschillen. Handig is om even rond te bellen en te vragen naar de tarieven. Vergeet niet de reistijd naar de aanbieder mee te nemen in de prijs.
U mag geen kampeerwagens, campers, vouwwagens of caravans langer dan 3 achtereenvolgende dagen op een door het college aangewezen weg laten staan.
Op welke afstand? In het verkeersreglement staat niets over de afstand. In principe mag je dus tot helemaal tegen de garage parkeren. Maar wanneer duidelijk is dat je het in- en uitrijden daardoor zal hinderen (b.v. in een smalle straat, of omdat de inrij zeer smal is), dan kan je maar beter enige afstand houden.
Het antwoord: in de meeste gemeenten mag je camper of caravan drie achtereenvolgende dagen op de openbare weg staan. Dat kan ook korter of langer zijn, afhankelijk van de gemeente. Hoe lang dat in jouw gemeente mag, kun je vinden in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening).
Het is belangrijk om ook het dak van je caravan schoon te maken, maar op het dak van je caravan gaan lopen kan je duur komen te staan. Ga altijd op een trap naast de caravan staan zodat je het dak niet beschadigt.
U mag een aanhangwagen, camper, caravan of ander lang voertuig niet langer dan 3 achtereenvolgende dagen op de weg parkeren. Dit is vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV, artikel 5.6.)
Wie permanent in een camper wil wonen, moet wel voldoen aan de Wet Basisregistratie Personen (Wet BRP), waarin staat dat het verplicht is een adres op te geven bij de gemeente. Dat kan het woonadres zijn, maar wie zo'n adres niet heeft, kan ook een briefadres opgeven, een zogenaamd postadres.
Een caravan is ervoor gemaakt om buiten te staan, dus hij zou het hele jaar gewoon buiten kunnen staan. Wel is het zo dat het vies kan worden als je hem onbeschermd buiten neerzet en daarom ligt de voorkeur vaak bij een binnen stalling. Maar een caravan kan prima het hele jaar buiten staan.
U vraagt zich of de eigenaar van een caravanstalling verplicht is een verzekering af te sluiten. Er is voor de eigenaar van een caravanstalling geen wettelijke plicht tot verzekeren. Ik adviseer u zelf een caravanverzekering af te sluiten die in elk geval dekking biedt tegen brand en diefstal.
Ondernemers willen natuurlijk ook weten wat stalling oplevert. Ook dit hangt vooral af van de regio en het type locatie. In grote lijnen ligt de opbrengstprijs tussen 15 en 22 euro per vierkante meter. Dat is het nettobedrag dat een stallinghouder overhoudt.
De boete voor een illegale overnachting in een geparkeerde auto bedraagt 140 euro.
Wat is de boete voor wildkamperen? De hoogte van de boete voor wildkamperen in Nederland anno 2021 bedraagt 150,- euro. Als je ontdekt wordt door de handhaving dan zijn ze bevoegd om jou een boete te geven. Boetes in andere Europese landen verschillen en kunnen oplopen tot een hoogte van meer dan 150,- euro.
In de verkeerswetgeving staat geen algemeen verbod om te slapen in je auto, zolang het voertuig maar reglementair geparkeerd staat uiteraard. Dus als je je slaperig voelt een kwartiertje powernappen voor je vertrekt of onderweg op een veilige en reglementaire plaats, ja dat mag.
De kosten van een caravanverzekering variëren tussen € 120,- en zo'n € 800,- per jaar voor een gemiddelde caravan. De kosten van een caravanverzekering zijn onder andere afhankelijk van leeftijd van de caravan en de gewenste dekking.
Een caravan (uit het Perzisch "karawan": karavaan) is een verplaatsbare woning die met behulp van een trekhaak achter een auto kan worden bevestigd, dus een aanhangwagen om in te kamperen. Voor de meeste mensen is een caravan uitsluitend hun woning gedurende een vakantie, maar sommigen wonen er permanent in.
Een caravan valt inderdaad niet onder de noemer "voertuigen" in het RVV maar onder de noemer "aanhangwagens".