Diagnose. De klachtencombinatie van aanvalsgewijze draaiduizeligheid (met een aanvalsduur tussen de 20 min en 12 uur), gemeten gehoorverlies (in de lage en middelhoge tonen) en oorsuizen of druk op het oor zonder andere aantoonbare oorzaak, leidt uiteindelijk tot het stellen van de diagnose ziekte van Menière.
U bent zo duizelig en misselijk dat u niets meer kunt doen. Vaak moet u ook overgeven. U kunt minder goed horen (vooral de lage tonen hoort u slecht). U heeft last van oorsuizen en/of een vol gevoel in het oor.
Als er sprake is van Ménière is op MRI-beeld een zwelling te zien. De MRI-methode die in het HagaZiekenhuis al op grotere schaal wordt toegepast, is uniek voor Nederland. Bij de ziekte van Ménière is sprake van een niet goed werkend binnenoor, waardoor klachten van slechthorendheid, duizeligheid en oorsuizen ontstaan.
Bij de ziekte van Ménière treden vooral in het beginstadium plotseling aanvallen op van draaiduizeligheid met valneiging. Meestal gaan deze aanvallen gepaard met misselijkheid, braken, bleek zien en koud zweet.
Cafeïne, zout en alcohol verergeren mogelijks de klachten, en kan u beter vermijden.
In loondienst werkende Ménière- patiënten kunnen te maken krijgen met een bedrijfsarts of arbodienst als zij niet kunnen werken of als er aan- passingen nodig zijn om het werk te blijven doen. Ook kan de arts advise- ren over andere werkzaamheden die u nog wel kunt doen.
De ziekte van Ménière ontstaat door een teveel aan endolymfe. Hierdoor neemt de druk in het binnenoor toe, en wordt ons evenwichtsgevoel ontregeld. De oorzaak hiervan is onbekend. Cafeïne, tabak, alcohol, zout en taurine zouden hierop een negatieve invloed kunnen hebben.
Gehoorverlies en oorsuizen zijn eerst tijdelijk, op den duur vaak blijvend. Een aanval duurt 20 minuten tot 12 uren, en komt zelden tot wekelijks terug. Probeer na een aanval uw bezigheden weer op te pakken.
Draaiduizeligheid wordt meestal omschreven als een ronddraaiend gevoel, terwijl duizeligheid wordt omschreven als “licht in het hoofd”. Draaiduizeligheid heeft verschillende oorzaken en wordt op verschillende manieren behandeld.
Een diagnose wordt (na verwijzing door de huisarts) vastgesteld door een psycholoog of psychiater. Deze kijkt naar al je klachten en symptomen door vragen te stellen en naar je te luisteren, soms vragenlijsten af te nemen en je gedrag te observeren.
Bij endolymfatische hydrops is er sprake van een stoornis in de vochthuishouding, waarbij er ofwel een te grote productie is van dat endolymfe ofwel onvoldoende afvoer. Er ontstaat op die manier een overdruk in de endolymfatische ruimte ten opzichte van de perilymfatische ruimte.
Draai-duizeligheid komt meestal door een probleem met een evenwichtsorgaan. U heeft er 2: ze zitten binnen in het oor. Het zijn buisjes met vloeistof erin. Als zo'n buisje niet goed werkt, krijgen uw hersenen verkeerde informatie.
Oorproppen vormen zich onderin de gehoorgang, wat druk kan uitoefenen op een uiterst gevoelig membraan, het trommelvlies. Deze druk kan ook in het binnenoor, essentieel voor ons evenwicht, gevoeld worden en duizeligheid veroorzaken.
Is de ziekte van Ménière erfelijk? Voor zover bekend zijn er geen erfelijke oorzaken voor de ziekte van Ménière.
Er is meestal geen behandeling die oorsuizen geneest. Door te leren omgaan met oorsuizen kunnen de klachten wel minder erg worden. Eventueel kan een psycholoog daarbij helpen. Soms komt oorsuizen door een verkoudheid.
Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen) U kunt lichte maagklachten krijgen. In dat geval kunt u dit medicijn beter tijdens of vlak na het eten innemen. Als u last heeft (gehad) van een maagzweer is het mogelijk dat deze verergert of terugkeert.
Er zijn sterke aanwijzingen dat het probleem van de tinnitus vaak niet in de oren zit, maar in de hersenen, in de zogenaamde auditieve cortex. Dit is het gebied in de hersenen dat verantwoordelijk is voor het horen van geluiden. Als dit gebied verkeerd wordt aangestuurd, ontstaat er tinnitus.
Oorsuizen door stress
Stress is een bekende veroorzaker van tinnitus, maar kan bestaande tinnitus ook verergeren. Tijdelijk oorsuizen door stress is mogelijk en het is dan ook absoluut aan te raden om ontspanningsoefeningen te proberen. Denk bijvoorbeeld aan ademhalingsoefeningen of yoga.
Zoek afleiding en ontspanning. Afleiding en ontspanning zoeken helpt om de Ménière draaglijker te maken. Spanning en stress veroorzaken mogelijk extra druk in het binnenoor. Volgens velen speelt stress een rol bij het uitlokken van een aanval maar dit is niet wetenschappelijk bewezen.
Een gebrek aan vitamine B5 komt enkel voor bij ernstige ondervoeding. Hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid zijn de symptomen. Een tekort aan vitamine B6 wordt vooral vastgesteld bij ouderen en mensen met veel stress.
In een anamnese gesprek en een neurologisch onderzoek zal de neuroloog erachter proberen te komen waar de duizeligheid vandaan komt. De diagnose zal worden besproken en uitgelegd. U krijgt ruimschoots de gelegenheid vragen te stellen. Het voorgestelde behandelplan is afhankelijk van de oorzaak van uw duizeligheid.
Patiënten kunnen in periodes meer of minder last hebben van Menière-aanvallen. Met verloop van tijd treden er meestal steeds minder vaak aanvallen op en komt er steeds meer tijd zonder klachten tussen de aanvallen.