De pijn bij endometriose zit diep in de buik. De oorzaak zijn de endometrioseplekjes bovenin de schede. Pijn aan de ingang van de schede heeft meestal een andere oorzaak. Pijn bij het vrijen heeft vaak ook te maken met andere factoren, zoals vervelende seksuele ervaringen in het verleden of minder zin hebben in vrijen.
Wat merk ik bij endometriose? Klachten kunnen zijn: heftige pijn onder in de buik als u ongesteld bent:U kunt de pijn ook voelen in uw hele buik.
De meest voorkomende symptomen van endometriose zijn (extreme) menstruatiepijn, buikpijn en rugpijn. Maar ook blaasproblemen, darmproblemen en vruchtbaarheidsproblemen horen hier bij. Allen verschillend in ernst en hoeveelheid.
Als we weten dat u endometriose heeft, kan bloedonderzoek wel laten zien hoe actief de endometriose is. Bij endometriose kan de bezinking van uw bloed verhoogd zijn. Dat komt door de ontsteking die endometriose kan veroorzaken. Ook kan de bloedwaarde CA-125 verhoogd zijn.
Wat is de oorzaak van endometriose? Volgens de Chinese geneeswijze is de oorzaak van endometriose dat je onvoldoende energie en doorstroming van bloed in het bekken hebt. Het kan zijn dat je daar al aanleg voor had, maar het kan ook komen omdat je niet de juiste voeding binnenkrijgt.
De meest effectieve behandeling van endometriose is chirurgie, zeker bij die mensen waar een hormonale behandeling geen of onvoldoende effect heeft. Alhoewel in de literatuur nog regelmatig laparotomie 's (openbuikoperaties) worden uitgevoerd, wordt alle endometriosechirurgie in het ZOL uitgevoerd via kijkoperatie.
Bijwerkingen die regelmatig voorkomen zijn vocht vasthouden en gewichtstoename. Andere mogelijke bijwerkingen zijn: een vettige huid, depressiviteit of minder zin in seks. Niet elke vrouw heeft last van deze bijwerkingen; sommige vrouwen voelen zich juist heel goed als zij deze medicijnen gebruiken.
De gynaecoloog kan dus aan het eind van je afspraak aangeven of je of endometriose hebt en in welke mate. Blijkt na je eerste afspraak dat er aanvullend onderzoek nodig is dan wordt een MRI-scan gemaakt.
Door de klachten van endometriose kun je stress krijgen in je dagelijks leven. Anderzijds kan stress je klachten verergeren. Belangrijk is dat je zorgt voor momenten van rust. Dit kan bijvoorbeeld een dagje bankhangen zijn of een ontspannen uitje.
De endometriose is dan het beste te zien en te voelen. De gynaecoloog kan ook een echoscopie verrichten. Dit onderzoek doet men bij een volle blaas via de buikwand en bij een lege blaas via de vagina. Lichte vormen van endometriose zijn met een echo niet te zien.
Verklevingen kunnen met zekerheid vastgesteld worden door middel van een kijkoperatie (laparoscopie). Het nadeel van deze methode is dat door de operatie ook weer nieuwe verklevingen kunnen ontstaan.
Hoe wordt endometriose ontdekt? De diagnose wordt gesteld door een echo, een MRI of een kijkoperatie. Door de uiteenlopende symptomen is het vaak moeilijk om de juiste diagnose op het spoor te komen. Het duurt gemiddeld ruim 7 jaar voordat die gesteld wordt!
De goedaardige aandoening kan leiden tot een chronische ontstekingsreactie met pijn en verklevingen als gevolg. Verklevingen ontstaan wanneer littekenweefsel verschillende structuren of organen met elkaar verbindt. Darmen, blaas, urineleiders en buikholte kunnen zijn aangetast.
Endometriose en adenomyose geven een verhoogde kans op kanker, maar overleving is gunstiger. Patiënten met endometriose of adenomyose hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van eierstokkanker en baarmoederkanker.
Medicijnen: hormonen
Hormonen onderdrukken over het algemeen goed lichte vormen van endometriose zoals kleine plekjes op het buikslijmvlies. Ze verdwijnen soms zelfs door de behandeling. Chocoladecysten (endometriomen) of verklevingen verdwijnen niet door een behandeling met hormonen.
Een dieet met veel groenten en fruit zit vaak vol vitamine C, carotenoïden en foliumzuur. Dit zijn allemaal micronutriënten die overmatige celdeling remmen. Dit verkleint mogelijk de kans op endometriose.
Wat is diepe endometriose? Diep infiltrerende endometriose (DIE) wordt gedefinieerd als de penetratie van endometriose foci in de wanden van de organen in de onderbuik. Diepe infiltratieve endometriose is een speciale klasse.
De stukjes slijmvlies die buiten de baarmoederholte in de buik zitten, doen hetzelfde. Zij groeien iedere maand aan, breken af en gaan bloeden. Dit bloed kan echter niet naar buiten. Het komt terecht in de buikholte, in de eierstok of tussen de baarmoeder en de blaas of endeldarm.
Endometriose kan op diverse wijzen worden vastgesteld. Echter de enige manier waarop een gynaecoloog met zekerheid kan vaststellen of een vrouw endometriose heeft, is het uitvoeren van een laparoscopie (kijkoperatie). Vaak wordt eerst een inwendige echo gedaan.
De diagnose kan vermoed worden bij aanwezigheid van de vele, soms typische klachten. Ook het klinisch onderzoek bij de arts kan veel informatie verschaffen, zeker bij aanwezigheid van diepe endometriose. De gouden regel voor het stellen van de diagnose is een kijkoperatie.
Er is geen relatie tussen de uitgebreidheid van de ziekte en hoe erg de pijn is. Sommige meisjes hebben veel endometriose en hebben erg weinig pijn, terwijl anderen weinig endometriose hebben en last hebben van hele erge pijn. Andere kernmerken: Pijn in de onderbuik vóór en tijdens de ongesteldheid.
MRI-scan. Een MRI kan net als de echo endometriose in beeld brengen. Het gaat dan evenals bij de echo om diepe endometriose. De MRI-scan wordt gedaan op de afdeling radiologie.
Tarwe en gluten kunnen de darmen irriteren; 80% van de endometriosepatienten is tarwe-intolerant! Tarwe wordt volledig afgeraden binnen dit dieet, gluten kunnen met mate worden gegeten. Caffeine: hoog gebruik van koffie verhoogd het risico op endometriose. Dat komt omdat koffie oestrogeenverhogend werkt.
Tijdens de menstruatie stroomt het bloed niet alleen via de vagina naar buiten. Er komt ook een klein beetje bloed via de eileiders in de buikholte terecht. Zo kan ook wat baarmoederslijmvlies in de buikholte terecht komen. Het kan zich daar innestelen, waardoor endometriose ontstaat.