Steek met gebruik van een starter de barbecue 30 minuten van tevoren aan.Gebruik je geen starter?Steek dan de houtskoolbarbecue 45 minuten tot 1 uur voordat je wilt gaan barbecueën aan. Deze tijd heb je nodig om de barbecue op de juiste temperatuur te krijgen.
Gebruik houtskool! – hierdoor bereikt je BBQ sneller hoge temperaturen. Begin 30 à 60 minuten van te voren met het aansteken van de BBQ – hierdoor hebben de kolen en briketten genoeg tijd om heet te worden.
1. Steek een houtskoolbarbecue minstens 1 uur van tevoren aan. 2. Leg een mooi bergje houtskool of briketten in de barbecue en plaats daartussen aanmaakblokjes en steek deze vervolgens aan.
Over het algemeen geldt: hoe meer de kolen geperst zijn, des te langer blijven de kolen branden. Houtskool bereikt hogere temperaturen, maar brandt relatief korter. Voor een lange barbecuesessie kunt u het beste briketten gebruiken. Deze behouden hun warmte langer en branden maar liefst vier uur.
Over briketten
Briketten zijn perfect geschikt voor het langzaam en langdurig garen van bijvoorbeeld grotere stukken vlees. Briketten blijven lang op temperatuur en branden langer dan houtskool.
Houtskool is de beste brandstof voor goed geïsoleerde barbecues, zoals kamado's / keramieken barbecues. Deze modellen blijven makkelijk stabiel qua temperatuur, waardoor houtskool beter werkt dan briketten.
Welke je gebruikt hangt af van hoe je wil grillen. Snel beginnen met BBQ'en?Gebruik dan houtskool.Wil je lang barbecueën op een constante temperatuur, dan zijn briketten meer geschikt.
In principe mag volgens de Europese normen enkel gezuiverde houtskool verkocht worden voor het roosteren van voedingsmiddelen. Kokosbriketten zijn een nog gezonder (en duurzamer) alternatief.Ze roken minder, gloeien sneller en worden warmer dan houtskool(briketten). Zorg ervoor dat je vlees niet verbrandt.
Het tweede ezelsbruggetje is dan ook: een barbecue met kap werkt het beste met briketten. Het grote nadeel is dat dit materiaal langzamer op temperatuur komt dan houtskool. Na een halfuur veranderen de briketten van kleur door asvorming en ben je klaar om te grillen. Het duurt even, maar dan heb je wel wat!
Briketten blijven lang op temperatuur, waardoor zonder tussentijds aanvullen een prima temperatuur kunt hebben in je barbecue. Ideaal als je vlees hebt dat langzaam moet garen door het indirect te grillen. Briketten van goede kwaliteit kunnen je bbq tot wel 3 uur op temperatuur houden.
Houtskool brandt erg snel en heter dan briketten. Je kan hierdoor met houtskool perfect direct grillen. Doordat de blokken zo snel en intens heet worden, branden ze ook relatief snel op. Ze zijn dus minder geschikt om langdurig indirect te grillen.
Het antwoord op de vraag hoe je je kolen het snelst heet krijgt is heel simpel. Namelijk door een brikettenstarter te gebruiken. Vul de starter met houtskool of briketten en binnen 30 minuten is je barbecue klaar voor gebruik.
Hoelang gaat de houtskool mee? De houtskool is onbeperkt houdbaar indien goed bewaard, met de zak ongeopend, in een droge, afgedekte plaats.
Bewaar de zak op een koele, droge en goed geventileerde plaats. Goed opslaan zorgt ervoor dat je houtskool jarenlang meegaat.
Als u houtskool probeert te hergebruiken dat gedeeltelijk is verbrand tijdens een vorige barbecuesessie, kan dit ertoe leiden dat de barbecue niet heet genoeg wordt of dat de kolen sneller opbranden dan verwacht. We raden altijd aan om alleen verse houtskool te gebruiken wanneer je gaat barbecueën.
Bij het barbecueën is de manier van aansteken essentieel voor de mate van rookontwikkeling. Een veelvoorkomende oorzaak van overlast is het gebruik van chemische aanmaakblokjes en vloeistoffen. Deze kunnen ongecontroleerde rook veroorzaken en de ervaring van de buren negatief beïnvloeden.
Wij raden voor algemeen gebruik kokosbriketten aan. Die branden lang, constant, schoon en zijn duurzaam. Ze zorgen voor minder rook, as en vlammen én bestaan uit een restproduct van de kokosnoot. Bedenk goed welke aspecten voor jou belangrijk zijn tijdens het barbecueën, alvorens je briketten aanschaft.
In 15-30 minuten hebt u een perfect gloedbed van houtskool of briketten.
Over het algemeen zijn briketten duurder dan houtskool, maar dat komt omdat het een bewerkt product is. De briketten zijn samengesteld uit gemalen, verkoold hout dat gemengd is met zetmeel. Dat mengsel wordt in een compacte vorm geperst. Net omdat ze zo compact zijn, ontbranden briketten minder snel dan houtskool.
RUF briketten hebben een zeer laag vochtpercentage en geven een schone verbranding. Dit betekent dat er nog minder rook vrijkomt als bij ovengedroogd haardhout. Een haardvuur met RUF briketten brandt in verhouding met haardhout zelfs drie keer zo lang!
De beste houtskool barbecue is de Tepro Biloxi Houtskool Smokerbarbecue. Er zijn ook andere aantrekkelijke modellen op de markt. De Apache Grill 21 inch Kamado BBQ Egg is bijvoorbeeld heel modern en populair. Ook de Boretti Carbone is een goede optie als je op houtskool wilt grillen.
Briketten zijn beter te gebruiken als je lang wilt gaan barbecueën op lagere temperaturen. Perfect voor de “low and slow” methode en bij het roken. Ook op hoge temperaturen kan je met de juiste briketten al gauw 3 tot 4 uur barbecueën.
Een gemiddeld persoon eet tijdens een BBQ ongeveer 550 gram. Dat klinkt veel, maar dit is inclusief stokbrood, salades en sauzen. Dit betekent dan ook dat je vaak genoeg hebt aan 400 gram vlees per persoon. Afhankelijk van het soort vlees (of vis / vega) wat je inkoopt komt dit neer op 3 tot 4 stuks per persoon.
Wat te doen met het houtskool na het BBQ'en? Na een gezellige barbecue moet er opgeruimd worden, maar laat de BBQ eerst goed afkoelen! Kolen gloeien namelijk nog erg lang door. Sluit het deksel en de ventilatiegaten van de barbecue of strooi voorzichtig zand over de kolen.