Hou er rekening mee dat een droger de omgeving ontzettend opwarmt. Die warmte moet wel ergens heen. In een kast kan dat niet.
Als u de wasmachine in een kast plaatst, is het belangrijk dat de machine niet kan schuiven. Controleer goed of u de machine niet kunt verschuiven. Als u de machine wel makkelijk verschuift in de kast, kan het helpen om een slip mat onder de machine te plaatsen.
Een brand in een wasdroger ontstaat vaak door stof in het apparaat. Stof kan vlam vatten door bijvoorbeeld een gloeiend verwarmingselement, een defecte motor of vonkende contacten. Vonken kunnen ontstaan als metalen onderdelen (van kleding) tegen elkaar komen.
Belangrijke informatie. Het deurscharnier van de meeste drogers zit aan de linkerkant. Een warmtepompdroger kun je overal neerzetten.
Houd als vuistregel ten minste 1 meter ruimte vrij vóór elke individuele of gestapelde wasmachine en droger. Laat ten minste 1,2 meter ruimte vrij voor een wasmachine en droger die naast elkaar zijn op de grond geplaatst vanwege de ruimte voor het buigen en de wasmand.
Zet altijd de wasdroger op de wasmachine, niet andersom! De wasmachine is zwaarder door de betonnen elementen (die zorgen ervoor dat de wasmachine op zijn plek blijft staan als hij gaat centrifugeren).
De nadelen van warmtepompdrogers
Warmtepompdrogers zijn duur. In veel gevallen verdien je die investering weer terug met een lagere energierekening, zo zie je op de website van Milieu Centraal. Verder duurt het drogen langer, omdat de lucht waarmee gedroogd wordt tot 20 graden lager ligt.
Als je echt een hele koude ruimte hebt, en je kunt afvoeren naar buiten, dan kun je een luchtafvoerdroger overwegen. Waarschijnlijk zal die het beste werken bij lage temperaturen. Maar bedenk wel dat dat energievreters zijn, en dat de koude omgeving waarschijnlijk voor nog een hoger energieverbruik zal zorgen.
Hoe een brand kan ontstaan
Meerdere droogcycli vlak na elkaar doen kan in theorie ook tot oververhitting leiden en het risico op brand verhogen. Dat risico is lager bij warmtepompdrogers, omdat die op lagere temperatuur werken dan klassieke droogkasten.
Kan je een droger 's nachts aan laten? Nee, zet de droger uit wanneer je naar bed gaat. Als de droger in brand vliegt terwijl je slaapt, zal je niet wakker worden en zal de rook je bedwelmen. De droger 's nachts aan laten staan is daardoor erg gevaarlijk.
AMSTERDAM Mensen die na april 2014 een wasdroger hebben gekocht van het merk Hotpoint-Ariston of Indesit moeten het apparaat laten controleren. Die kunnen namelijk gevaarlijk zijn vanwege kans op brand.
De deur uit gaan met jouw wasmachine of droger aan is dan ook geen goed idee. Het advies van Brandweer Nederland is als volgt: zorg er altijd voor dat je thuis én wakker bent als één van deze apparaten aanstaat, zodat je een eventuele brand vroegtijdig kunt ontdekken. En zorg voor een werkende rookmelder.
Verschillende bacteriën kunnen zich verplaatsen door de was waardoor je ziek kunt worden. Wanneer de wasmachine in de keuken staat, kunnen die bacteriën hier ook terecht komen en dat is iets wat je écht niet wilt.
Diepte wasmachine
Ook de standaard diepte van een voorlader wasmachine is 60 centimeter. Maar let op: door de uitsteeksels aan de achterkant van je machine, zoals de slangen, is de diepte al gauw 5 tot 10 cm meer. En er moet ook genoeg ruimte zijn op de deur te kunnen openen.
Wasmachine inbouwen in 4 stappen
Stap 1: sluit de wasmachine aan. Stap 2: plaats de scharnieren in de deur. Stap 3: monteer de deur aan de wasmachine. Stap 4: monteer de magneet.
Zet de wasdroger op een schone plaats waar geen vuil en stof kan ophopen. Bij een luchtafvoerdroger wordt lucht naar buiten afgevoerd. Zorg dat er luchtaanvoer is in de ruimte waar de droger staat. Een afvoerdroger gebruikt minder energie in een warme ruimte dan in een koude ruimte.
Een droger met condensatie-efficiëntieklasse A heeft een lage vochtuitstoot en is geschikt voor plaatsing in een kleine of slecht geventileerde ruimte. Deze drogers zijn aan de binnenkant goed afgesloten waardoor er nauwelijks vochtige lucht ontsnapt.
Een condensdroger is een wasdroger waarbij het vocht wordt opgevangen in een condensbak. In dit geval is er geen slang naar buiten nodig, maar is het wel nodig om het reservoir na elke droogbeurt te legen. Bij een condensdroger kun je de afvoer echter ook afsluiten of een afvoerslang naar de waterafvoer.
Een voordeel van een condensdroger is dat je deze droger overal kunt neerzetten, omdat je geen waterafvoer nodig hebt. Daarnaast kun je een slang monteren aan de droger om je reservoir uit te breiden naar bijvoorbeeld een emmer. Zo hoef je niet na elke wasbeurthet reservoir te legen.
Een condensdroger of warmtepompdroger is een uitkomst als je daar geen ruimte voor hebt: het vocht wordt in de machine gecondenseerd, en vloeibaar afgevoerd. Dat kan in een afvoerbak die je met de hand moet legen, maar veel modellen kun je daarnaast eventueel met een slang rechtstreeks aansluiten op een waterafvoer.
Het extra droog programma is bedoeld voor dikker wasgoed. Bij het strijkdroog programmais het wasgoed nog een beetje vochtig zodat je het makkelijk kunt strijken. Kies je voor het droogprogramma kastdroog, dan is het wasgoed niet helemaal kurkdroog maar wel droog genoeg om in de kast op te bergen.
Je hebt een tussenstuk dus altijd nodig als jij je droger op je wasmachine zet. Behalve veilig is een stapelkit ook handig, vooral wanneer je een tussenstuk met een werkblad hebt. Het werkblad gebruik je om je wasmand op te zetten of om je kleding netjes op te vouwen.
Een wasmachine is veel zwaarder dan een droger en er ontstaan tijdens het centrifugeren veel trillingen.
Afhankelijk van het formaat, model en type weegt een wasdroger tussen de 45 en 60 kg.