Wil je een klassieke cake bakken? Vet het cakeblik goed in en zorg dat het bakpapier de gehele vorm omvangt. Invetten én bakpapier? Jazeker.
Het enige wat je nodig hebt, is bakpapier: papier dat vocht- en vetbestendig is en niet kan verbranden. Als je je bakvorm hiermee bekleedt, gebruik je geen extra vetstoffen van de boter in je bereiding en komt je gebak er nóg makkelijker uit.
“Heb je een bakvorm met een anti-aanbaklaag, dan hoef je volgens hem niet per se bakpapier te gebruiken. “Bakpapier zorgt voor de mooie strakke rand van je product, maar olie, boter of spray zorgt er net als bakpapier voor dat je product makkelijk loskomt.
Bakpapier is vaak geschikt voor temperaturen van -30 tot 220 °C. Bakpapier mag niet in contact komen met direct vuur of de hete zijwanden van de oven, in verband met brandgevaar. Leg het papier niet in de oven tijdens het voorverwarmen. Gebruik geen bakpapier als de grillfunctie van de oven is ingeschakeld.
Als je een taart of cake bakt, gebruik je bakpapier óf vet je een bakvorm in met boter om te voorkomen dat je baksel blijft plakken. Een combinatie van die twee klinkt overdreven, maar is eigenlijk een stuk handiger.
Wanneer je bakvorm geen goede kwaliteit heeft, of hij is al wat ouder, kan de non-stick laag slecht zijn. Hierdoor blijft je cake plakken aan de bodem of wand van je cakevorm. Goede bakblikken hebben vaak een goede non-stick laag en blijven deze ook langer behouden. Vet de vorm goed in met boter of bakspray.
Met bakpapier voorkom je dat het eten niet blijft plakken aan de plaat. Maar dit kun je ook doen door met olijfolie, plantaardige olie of spray de bakplaat of vorm in te vetten. Deze middelen zorgen ervoor dat er helemaal niks aan vast blijft plakken.
In principe doe je de gladde kant richting voedsel. Je wilt immers dat je eten niet aan het papier blijft plakken. M.a.w. meestal is de gladde kant dus bovenaan, tenzij je papillot of iets dergelijk maakt. Maar meestal maakt het zéér weinig uit.
Wanneer je iets op het rooster bakt of plaatst kun je ook bakpapier op de bodem van de oven leggen. Tenslotte maak de oven na gebruik altijd direct schoon, dan voorkom je inbranden.
Jammer, maar alles is te fixen. De boosdoener kan zijn: te veel droge ingrediënten die vocht absorberen zoals bloem, maizena, baking soda of cacao. Een ander probleem kan zijn dat de cake te lang in de oven heeft gezeten.
Leg de vorm ondersteboven op een plank. Maak een theedoek goed nat in koud water, wring hem uit en leg over de vorm. Herhaal dit eventueel een paar keer. Door de hete vorm te laten 'schrikken', laat de cake los en kun je hem makkelijk uit de vorm halen.
In een glazen ovenschaal kan je je baksel zowel in de vriezer als in de oven zetten, want deze kan temperaturen aan van wel -30 tot 400 °C! Dat de vorm in de vriezer kan, is bijvoorbeeld makkelijk bij het maken van een cheesecake of kwarktaart, omdat deze vaak even moeten opstijven.
Veilig gebruik houd hierbij in dat je het velletje maar éénmalig gebruikt. Bakpapier in de oven laten liggen voor de volgende maaltijd is dus geen goed idee. Want zo'n stuk donker en verbrand papier kan dus wel schadelijk zijn.
Stevig brooddeeg kan je bakken op een beboterde en met bloem bestoven bakplaat. Of, nog makkelijker: bekleed de bakplaat met bakpapier. Wil je brood bakken zonder broodbakvorm, ga dan voor een steviger deeg dat z'n vorm behoudt. Denk aan een eenvoudig rond brood, pistolets of vlechtbrood.
Bakpapier is speciaal geprepareerd papier dat in de oven gebruikt wordt om voedsel niet aan de bakplaat of springvorm te laten kleven. Het wordt in de supermarkt verkocht als losse vellen, of op een rol, zodat de benodigde lengte kan worden afgescheurd.
Aluminiumfolie
Toch is dit in veel gevallen een prima oplossing als je geen bakpapier in huis hebt. Aluminiumfolie kan zelfs temperaturen aan boven de 220 °C en bakpapier niet. Ga je dus grillen, dan is aluminiumfolie zelfs een betere optie. Ook groenten roosteren of kip of kalkoen braden kan prima.
Groenten roosteren
Bakpapier kan temperaturen tot 220°C aan. Wil je daarboven gaan, gebruik dan aluminiumfolie. Als je groenten op een lagere oventemperatuur wil roosteren, kan je allebei gebruiken, maar kies in het geval van aluminiumfolie voor een variant met antikleeflaag.
De verschillen tussen aluminiumfolie en bakpapier zijn groot: aluminiumfolie houdt goed warmte vast, bakpapier zorgt dat koekjes en cake niet aanbakt.
Gebruik voor de boter een kwastje, een stukje keukenpapier, een boterhamzakje of gewoon je vingers om alles goed in te vetten. Bakvormen waar je geen bakpapier in kunt gebruiken, zoals bijvoorbeeld een tulbandvorm, kan je na het invetten licht bestuiven met bloem.
Bakpapier is speciaal bewerkt papier om in de oven te gebruiken. Het papier is voorzien van een speciaal laagje, waardoor je eten er niet op blijft plakken en geeft het geen geur of smaak af.
Volgens de Rijksoverheid is het papier bij normaal gebruik veilig. Dat betekent dat je het bakpapier niet vaker gebruikt dan één keer (tenzij het anders vermeld staat op de verpakking). En dat je moet zorgen dat het niet in de brand vliegt doordat het tegen de zijkanten van de oven aankomt.
Omdat het bakpapier in de koeling, vriezer, oven én in de magnetron kan, is het voor bijna elke toepassing geschikt. Het bakpapier heeft een anti-aanbaklaag aan beide zijden wat plakken van resten voorkomt en het bakpapier tevens geschikt maakt voor het stomen van gerechten.
Nee, het gebruik van bakpapier en aluminiumfolie in uw Philips Airfryer wordt om de volgende redenen niet aanbevolen: Als u de bodem van de mand bedekt, wordt de luchtstroom in de Airfryer beperkt. Hierdoor functioneert uw Philips Airfryer niet optimaal.
Doe dit nadat je de cake uit de oven gehaald hebt
Yes, je cake mag uit de oven! Hoewel het heel verleidelijk is om 'm meteen te ontvormen, is het net heel belangrijk om 'm 10 minuten in de vorm te laten afkoelen alvorens 'm te ontvormen. Je cake stijft zo een beetje op, waardoor er minder kans is dat hij breekt.