Om terug te komen op de vraag raken je hersenen vol? Het antwoord is dus nee.
1 petabyte? De wetenschappers bestudeerden gereconstrueerd weefsel van de hippocampus van een rat in een 3D-model en ontdekten dat de geheugencapaciteit van het brein groter was dan werd aangenomen. Dat betekent dat de geheugencapaciteit van het brein overeenkomt met een petabyte aan computergeheugen.
Schattingen van het aantal synapsen in de hersenen lopen uiteen van 1014 tot 5 x 1014 (100 tot 500 biljoen). Elke synaps stellen ze gelijk aan één bit. En 8 bits vormen één byte. Dat zou neerkomen op tussen 12,5 tot 62,5 terabyte.
Tussen de 20 en 25 jaar zijn de hersenen biologisch gezien volgroeid. Hoewel de hersenen niet meer groeien, betekent dit niet dat je hersenen daarna niet meer veranderen. Dit gebeurt namelijk je hele leven lang. Wanneer je nieuwe dingen leert of traint, worden verbindingen gemaakt of versterkt.
Je lichaam kan niet goed herstellen en je bent minder scherp, wordt sneller boos en slaapt slechter.Je kunt ook meer moeite krijgen met dingen onthouden of met nieuwe dingen leren.
Het aantal hersencellen dat je hebt is beperkt (volgens de laatste inzichten 86 miljard), maar het aantal connecties tussen die cellen is onbeperkt. Je geheugen kan dus niet vol raken.
Langdurige stress hangt samen met depressie, burn-out en angststoornissen. De hormoonhuishouding is namelijk verstoord, hersengebieden zijn ontregeld en soms zelfs beschadigd en verschillende systemen werken niet zoals normaal. Stress en psychische klachten werken elkaar vaak ook in de hand.
Het reptielenbrein is het oudste brein. Het bevindt zich diep in de hersenen (meer bepaald in de hersenstam) en zorgt ervoor dat we kunnen overleven. Het is heel gevoelig voor gevaar, regelt vitale levensfuncties zoals onze hartslag en ademhaling en bevat basisinstincten zoals de drang naar drank en voedsel.
De anatomie van het brein is zeer complex met twee hersenhelften, vier hersenkwabben en allemaal kleinere hersengebiedjes. We hebben maar liefst 86 miljard hersencellen die elektrische en chemische signalen met informatie uitwisselen. De twee hersenhelften zorgen er samen voor dat we kunnen functioneren.
Een brein dat nieuwe dingen leert, maakt nieuwe verbindingen. Leer je bijvoorbeeld een muziekinstrument, dan versterk je de hersengebieden die belangrijk zijn voor het verwerken van muziek. Ook de communicatie tussen belangrijke hersengebieden verbetert. Ook het leren van een nieuwe taal heeft veel positieve effecten.
Met 8 GB werkgeheugen heb je al een stevige PC. Het werkgeheugen van een brein is ook erg beperkt. Het is een tijdelijke opslagplaats van taak-relevante informatie in de hersenen.
In één terabyte kun je ongeveer het volgende opslaan: 250.000 foto's die zijn gemaakt met een camera met 12 MP OF. 250 films of 500 uur aan HD-video OF. 6,5 miljoen documentpagina's, meestal opgeslagen als Office-bestanden, pdf's en presentaties.
Volgens hem bestaat ons brein uit ongeveer 1 miljard neuronen en heeft elk neuron duizend connecties met andere neuronen, waardoor de opslagcapaciteit enorm wordt vergroot. Reber schat dan ook dat we in onze hersenen een slordige 2,5 petabytes, oftewel iets meer dan 2,6 miljoen gigabyte kwijt kunnen.
De hersenen slijten als je ouder wordt. Gelukkig kun je dit grotendeels compenseren. Neuroplasticiteit is hier verantwoordelijk voor.
Het expliciet geheugen: bewuste herinneringen. Het emotioneel geheugen: emoties en gevoelens. Het impliciet geheugen: onbewuste herinneringen en de rest van het geheugen, bijvoorbeeld gewoonten en vaardigheden.
Het brein bestuurt en coördineert zintuigsystemen, beweging (zowel bewust als onbewust) en lichaamsfuncties zoals ademhaling, bloeddruk en lichaamstemperatuur. Ook is het brein de bron van ons denken, onze verbeelding, onze creativiteit, onze emotie en ons geheugen.
De hersenen zijn vooral belangrijk voor het besturen van je lichaam. Beweging, gevoel, gedrag en dingen als lichaamstemperatuur, hartslag, ademhaling en bloeddruk worden hier ook geregeld. Ook zijn je hersenen belangrijk voor geheugen, bewustzijn en emoties.
Triple-X syndroom - Amygdala, het emotionele brein. De amygdala is het 'schakelbord' van het limbisch systeem, de middenhersenen. Het geeft zenuwsignalen door die te maken hebben met emoties en stress. Het speelt een grote rol bij bedeesd gedrag, het schat namelijk de mate van dreiging in.
De hersenstam bestaat uit de middenhersenen, de pons en het verlengde merg. De middenhersenen zijn het bovenste deel van de hersenstam en ze zijn betrokken bij het regelen van zintuigelijke en motorische functies.
Het grootste deel van de hersenen van Einstein is in bezit van het universitair medisch centrum van Princeton, waar de autopsie op het lichaam van de natuurkundige plaatsvond. Bij de bestudering van de hersenen van Einstein werd aanvankelijk overigens niets bijzonders ontdekt.
De hersenen wegen ongeveer 1 tot 1,5 kilo. De massa en dichtheid van de hersenen zijn zo hoog dat de hersenen onder hun eigen gewicht in elkaar zakken als ze niet worden gesteund.
Overprikkeling ontstaat als er relatief te veel prikkels binnenkomen dan de hersenen kunnen verwerken. Het zij doordat gezonde hersenen tijdelijk overbelast zijn, het zij doordat door een hersenaandoening de hersenen een lagere belastbaarheid kennen.
Concentreer je op de ademhaling en je buik en doe dit gedurende een aantal minuten als je het even niet meer overziet. Met onder andere deze manieren kun je leren zelf stress en spanning te reguleren. Hierdoor kunnen je hersenen ook weer tot rust komen en vermindert de overactiviteit. Je hebt er dus zelf invloed op.
Spanningshoofdpijn voelt aan als een lichte tot matige hoofdpijn die vaak begint aan de zijkanten van het hoofd en is eerder zeurend en dof. Sommige mensen ervaren ook een druk op het voorhoofd door stress. Spanningshoofdpijn veroorzaakt inderdaad eerder een drukkende pijn, die aanvoelt als een soort band om het hoofd.