Hortensia combineren Ook passen Lampenpoetsersgras, Zegge Carex en Leliegras siergrassen goed samen. Qua vaste planten kunt u Hortensia's combineren met Zilverkaars, Lavendel, Herfstanemoon en Kattenkruid. Combineren met wintergroene planten? Denk dan aan de mannetjesvaren, Hartlelie Hosta's en vrouwenmantel.
Een leuke bodembedekker onder bijvoorbeeld een Hortensia 'Hydrangea' is de wintergroene bodembedekker Maagdenpalm 'Vinca'. Populaire bodembedekkers is moestuinen zijn de Bosaardbei 'Waldsteinia' en Kruiptijm 'Thymus'.
Een hortensia kan niet tegen te veel zonlicht. Te veel zonlicht kan er voor zorgen dat de bloemen gaan verbranden. Je krijgt dan droge bloemknoppen en brandplekken op de bloemen. Wanneer jouw hortensia te veel water ontvangt kan er wortelrot ontstaan en kunnen de bloemen en bladeren slap gaan hangen.
Zelf combineren
Ook kunt u zelf de Hortensia Annabelle combineren met zuurminnende heesters en vaste planten die houden van een zure grond. Denk dan aan heesters als Rhododendron (wintergroen), Weigelia, Skimmia, Rotsheide en (dwerg) Vlinderstruiken.
Hydrangea arborescens 'Annabelle' heeft vrij slappe takken die na een regenbui diep door kunnen hangen. Het is verstandig om deze bolhortensia binnen hagen te planten zoals beuk (Fagus) of venijnboom (Taxus). De hagen geven de bolhortensia de nodige steun.
Hortensia 'Annabelle' aanplanten
De meeste hortensia's zijn geschikt als borderplant of als solitaire blikvanger. Hiernaast doet deze plant het ook goed in een plantenbak of pot. Per strekkende meter raden wij aan om twee hortensia's te planten. Per m2 raden wij aan om drie stuks te planten.
Hortensia's plant u het beste in het voorjaar (maart) of in het najaar (oktober/november).
Halfschaduw is de ideale standplaats voor een hortensia, maar je kan hem ook in de schaduw planten. Sommige soorten (zoals de Annabelle) verdragen flink wat zonlicht (als er voldoende water wordt gegeven). Toch plant je een hortensia best in het noorden of westen voor de beste kans op succes.
De beste periode om je hortensia aan te planten is tijdens de rustfase van de plant van eind september tot half maart. Tijdens deze periode van rust hebben hortensia's veel minder water en voedingsstoffen nodig waardoor je minder kans hebt op tekorten direct na het planten.
De hortensia (wetenschappelijke naam: Hydrangea) is een heel veelzijdige plant soort, niet voor niks een van de meest gecultiveerde plant soorten ter wereld.
Pluimhortensia: Hydrangea paniculata
Als u hem terug snoeit tot zo'n 20 á 30 cm boven de grond, kan hij in datzelfde jaar toch alweer uitgroeien tot zo'n 120 cm hoogte. Als u hem wat hoger laat, op zo'n 60 cm, krijgt u minder grote bloempluimen. Zou u helemaal niet snoeien, dan wordt deze struik al snel 250 cm hoog.
Zuur minnende planten hebben behoefte aan grond met een lage zuurgraad. De potgrond heeft een luchtige structuur en er is turf aan toegevoegd. Ook zit er Pokon Plantversterker in de grond. Dit zorgt voor sterke wortels en beschermt jouw hortensia's tegen ziekteverwekkende schimmels.
Een makkelijke en snel dichtgroeiende bodembedekker is de Geranium cantabrigiense (ooievaarsbek). Deze soort wordt zo'n 15cm hoog, en heeft als belangrijkste variëteiten 'Karmina' met dieproze bloemen, en 'Biokovo', met lichtroze, bijna witte bloemen.
Lavendel is prima te combineren met rozen of met andere planten uit het Middellandse Zeegebied, zoals Santolina. Vanwege het wintergroene blad ook goed in de border toe te passen of als opvulling van (buxus)vakken. Op de juiste plek is een haagje van lavendel te maken, bijvoorbeeld in de kruidentuin.
De beste tijd om je hortensia te snoeien is net na de winter of vroeg in het voorjaar (maart/april). Bekijk van te voren wel de weersverwachting voor de periode na het snoeien. Het is belangrijk dat het in deze periode niet gaat vriezen. De snoeiwonden kunnen namelijk snel beschadigen door de vorst.
Ze zijn langlevend, eenvoudig te onderhouden en veelzijdig te gebruiken. Op de juiste standplaats geplant kunnen hortensia's vele jaren overleven. Het bekendste zijn de boeren- of gewone hortensia (hydrangea macrophylla), de pluimhortensia (Hydrangea paniculata) en de klimhortensia (Hydrangea petiolaris).
Het werkt dus net als tuinturf. Geschikt voor alle tuinplanten en heesters zoals rhododendrons die houden van een vochthoudende bodem. Ook zuurminnende tuinplanten zoals Hortensia's, Skimmia's, Japanse Esdoorn en Rododendrons vinden een laagje Frans Boomschors heel prettig.
Zorg ervoor dat je struik in een vochtige grond staat of de droge grond extra water geeft. Anders laten de bloemen zich niet snel zien. Plant de struik ook op een plek waar zowel schaduw als zon is. Ondanks dat hortensia's fan zijn van de koelte kunnen ze goed tot bloei komen in de ochtend- of avondzon.
Welke hortensia bloeit het langst? De langst bloeiende hortensia's uit ons assortiment zijn de hortensia's uit de Magical Four Seasons serie. Deze bijzondere hortensia heeft een bloeitijd tot wel zes maanden. Tijdens deze lang bloeiperiode verandert bovendien de kleur van deze magische hortensia's.
De kleur van de bloemen wordt namelijk grotendeels bepaald door de pH-waarde en het ijzergehalte van de grond. Je hortensia van kleur veranderen doe je dan ook door bepaalde stoffen in de grond te stoppen, waardoor de samenstelling van de grond verandert.
Hydrangea arborescens 'Strong Annabelle' is steviger dan de gewone 'Annabelle'. De Hortensia 'Incrediball' bloeit met de dezelfde indrukwekkende bloemen als de gewone 'Annabelle', die als nadeel heeft, dat bij een regenbui de takken met de grote bloemen naar de grond buigen.
De hortensia stelt weinig eisen en kan in vrijwel elke bodem groeien zolang er voldoende water wordt gegeven. De bodem mag niet uitdrogen. De boerenhortensia kan zowel in volle zon als volle schaduw, maar halfschaduw heeft de voorkeur.