Het UMC Utrecht zocht uit of dit een feit of fabel is en concludeert dat er geen enkel wetenschappelijk of klinisch bewijs is voor de beweringen. Een (Amerikaanse) studie uit 2014 onder meer dan 1500 vrouwen heeft geen enkel verband tussen het dragen van een beugel-bh en het risico op borstkanker gevonden.
Het zweet kan voor irritaties op je borsten zorgen, met zelfs schimmel als gevolg. Daarnaast kan een bh met ijzeren beugels inwendige cystes veroorzaken. Doordat de beugels druk op je lichaam uitoefenen, is het zelfs in verband gebracht met het ontstaan van lymfeklierkanker en borstkanker.
Het zweet kan irritaties op je borsten veroorzaken. Je kunt er zelfs schimmels door krijgen. Daarnaast zal een beha met ijzeren beugels snel in je lichaam porren, wat niet alleen oncomfortabel is, maar ook inwendige cystes kan veroorzaken.
Lingerie experts geven aan dat de beha's gemiddeld acht maanden gegaan. En dat is alleen als de beha's ook goed worden verzorgd. Na deze acht maanden rekken beha's zich vaak zo ver uit dat ze de borsten niet meer de nodige ondersteuning bieden. Hoe meer beha's, hoe vaker je ze verwisselt, hoe langer je beha's meegaan.
Soms wordt er gezegd dat het niet dragen van een bh, ervoor kan zorgen dat je borsten langer stevig blijven. Dit is helaas niet het geval. Je kunt je borsten namelijk niet trainen zoals andere spieren volgens de experts. Het wel of niet dragen van een bh heeft ook geen invloed op de ontwikkeling van borstkanker.
Ruim drieduizend vrouwen deden mee met de opiniepeiling en daaruit blijkt dat 7 procent van de vrouwen geen bh draagt.
Een bh kopen kan soms nogal een uitdaging zijn. Je wilt namelijk een bh hebben die mooi staat, maar die ook lekker zit. Als je comfort belangrijk vindt én je niet veel support nodig hebt, dan is een bh zonder beugel je beste optie.
Wanneer u extra support wilt en uw borsten ook 's nachts wilt ondersteunen, kunt u gewoon een BH dragen als u slaapt. Er zijn eigenlijk geen bewezen gezondheidsrisico's aan verbonden. Ook als u grotere cupmaten heeft en het niet prettig vinden om zonder BH te slapen, kan het slapen met een BH geen kwaad.
Het verschilt per persoon maar gemiddeld moet een bh na 4 keer dragen gewassen worden. Let wel, als je wat sneller transpireert is het aan te raden je bh eerder te wassen.
Een slaapbh is een specifiek soort bh die wordt gebruikt om in te slapen. Dat klinkt ook wel logisch. Het voordeel is dat ze heel comfortabel zitten. Daarom is het ideaal om erin te slapen, aangezien er geen ongeregeldheden in zitten die je slaap kunnen belemmeren.
"Er wordt gezegd dat je borsten gaan hangen als je er geen draagt, maar dat is helemaal niet waar. Integendeel zelfs: door minder vaak een beha te dragen, worden je borsten net stéviger, omdat je bindweefsel en ondersteunende ligamenten zich beter kunnen ontwikkelen. Een beha dragen is dus nergens voor nodig."
Volgens onderzoek zorgt het dragen van sokken in bed er namelijk voor dat er een signaal naar je hersenen wordt gestuurd dat het tijd is om te slapen. Dit komt omdat je bloedvezels in je handen en voeten zo worden geopend, waarna je lichaam opwarmt om zo je lichaam voor te bereiden op het slapen.
De beugel BH zorgt er voor dat de BH zijn vorm mooi behoud, de borsten wat ronder uitkomen en ietwat gelift worden. Voor de meeste vrouwen geldt dat de borsten in een beugel BH mooier uitkomen, het decolleté komt beter uit en de vorm van de borst blijft beter behouden.
Een van de bekendste bh's die ervoor zorgt dat je borsten groter lijken is de push-up bh. Zoals de naam al zegt duwt een push-up bh je borsten omhoog waardoor je borsten dichter naar elkaar geduwd worden. Hierdoor krijgen je borsten een lift en krijg je tegelijkertijd meer decolleté.
Een sport-bh bevat weliswaar geen beugel, maar is niet zo geschikt voor de nacht. De meeste sport-bh's zitten namelijk erg strak en beperken je in je bewegingsvrijheid. Dat is fijn als je een rondje gaat hardlopen, maar niet als je wil slapen.
In tegendeel: een goede bh biedt je borsten en schouders ondersteuning en kan hiermee lichamelijke klachten zoals bijv. nek-en rugpijn helpen voorkomen. Helemaal als je grotere borsten hebt. Net zoals ieder ander kledingstuk kan ook een mooie bh je net even wat meer zelfvertrouwen geven.
2. In de droger. Je kunt je bh ook beter niet in de droger stoppen. Zowel de vele draaibewegingen als de hitte kunnen ervoor zorgen dat de cupmaat vervormt.
Ook wordt het meeste ondergoed na 1 draagbeurt gewassen. Dit intensieve gebruik en gewas maakt dat ondergoed over het algemeen sneller slijt dan andere kleding en daarom ook eerder vervangen moet worden. Over het algemeen is het beste er na 1 jaar er wel vanaf.
Was bh's daarom alleen samen met kledingstukken van hetzelfde materiaal, op een fijnwasprogramma van maximaal 30 graden. Stop een bh altijd in een bh-zakje als je hem wast. Zo voorkom je dat het elastiek uitrekt en de beugel eruit glijdt – en zo de wasmachine beschadigt. Maak daarnaast altijd de bh-sluiting vast.
De borsten worden teveel tegen elkaar aan gedrukt: Dan is de cup is te klein. De bandjes snijden in op de schouders: Dan is de omvang te ruim of de cup is te klein. De bandjes zakken af: Dan is de omvang te ruim. De beugels liggen niet vlak op de huid tussen de borsten, maar komen naar voren: Dan is de cup te klein.
1. De gemiddelde cupmaat in Nederland is cup D. Gemiddeld hebben vrouwen in Nederland cup D. Ook in Duitsland, de VS, Colombia en Venezuela is dit de gemiddelde cupmaat.
”De cup moet de hele borst omvatten en niet opzij uitsteken.” Als u een beugelbeha draagt, moet de beugel het hele onderste deel van de borst omvatten en mag hij nergens het borstweefsel klemmen. De beugel moet ook helemaal vlak op het lichaam en tussen de borsten rusten zodat de borsten worden gescheiden.
Eén op drie vrouwen draagt ze en maar liefst één op vijf mannen wereldwijd zou ze op regelmatige basis dragen volgens Wiki. De Nederlandse Stringtest wijst echter uit dat maar 5% van de Hollandse mannen wel eens een string zou willen dragen.
Dertien jaar geleden had de gemiddelde vrouw zo'n 12 slipjes in haar kast liggen. Anno 2012 is dat aantal bijna verdrievoudigd. De doorsnee vrouw heeft vandaag een onderbroekencollectie met maar liefst 34 exemplaren.
Hoeveel procent van de mannen draagt geen ondergoed? Volgens onderzoek draagt 5 tot 7% van de mannen nooit een onderbroek.