U krijgt van de MKA chirurg een slaapmiddel. U kunt zich hierdoor beter ontspannen en u bent rustiger tijdens de behandeling. Dit noemen we sedatie ('roesje'). U bent wel wakker, maar u bent slaperig.
Soms wordt u doorverwezen naar de kaakchirurg voor het verwijderen van tanden of kiezen onder narcose. Wij hebben alles in huis om deze behandeling zo aangenaam mogelijk voor u te maken. Deze ingreep gebeurt in sommige gevallen onder narcose. Als u een verwijsbrief heeft gekregen, kunt u bij ons een afspraak maken.
Het roesje kan ervoor zorgen dat de bloeddruk en hartslag daalt. Als uw bloeddruk te veel daalt, is het nodig om extra vocht toe te dienen via het infuus. Door het roesje is de kans op verslikken bij een gastroscopie (maagonderzoek) iets groter. U kunt overgevoelig zijn voor het roesje.
Als u een roesje heeft gehad, duurt het nog enige tijd voordat de medicijnen zijn uitgewerkt. Daarom blijft u na het onderzoek nog 1 tot 2 uur uur in uw bed op de uitslaapkamer totdat u weer goed wakker bent. Gedurende deze tijd worden uw hartslag en zuurstofgehalte bewaakt.
Bij een behandeling onder sedatie krijgt u medicijnen die u slaperig en minder gevoelig voor pijn maken. Deze vorm van anesthesie wordt in de volksmond ook wel een 'roesje' genoemd. We gebruiken sedatie: Bij een onaangename procedure.
Nadat u wakker bent, kunt u nog wel enkele uren suf zijn. De medicijnen die u heeft gekregen kunnen uw reactievermogen beïnvloeden. Dit betekent dat u 24 uur na het roesje: • Niet actief mag deelnemen aan het verkeer. uur moet wachten met het geven van borstvoeding.
Tarieven en vergoeding narcose tandarts
De narcosetandarts verlaagt de volledige narcose van 500 euro naar 285 euro per uur door de anesthesie in eigen beheer te nemen. Hier komen géén recovery kosten bij.
Ga in gesprek met de tandarts en vertel waar je bang voor bent. Zorg dat er een wederzijds vertrouwen is. Dit zorgt ervoor dat de behandeling soepeler verloopt. Voordat je een behandeling ondergaat, kan het zinnig zijn om af te spreken met je tandarts dat hij/zij precies vertelt wat er tijdens de behandeling gebeurt.
Na een sedatie bent u vrijwel meteen klaarwakker. En na een uurtje kunt u weer naar huis. Het oude roesje is dus 'uit'. Sedatie blijkt een veilige en meer dan uitstekende opvolger.
Door een roesje (sedatie) verloopt een onaangenaam onderzoek prettiger voor u. U bent dan minder bang, u voelt zich gemakkelijker en heeft minder pijn. Als u ontspannen bent, verloopt het onderzoek in het algemeen ook gemakkelijker.
Een roesje is eigenlijk een lichte narcose. Vraag je om een roesje bij de tandarts dan krijg je vaak lachgas toegediend. Hierbij wordt gebruik gemaakt van stikstofmonoxide (N20). Het effect van lachgas is direct waarneembaar: het werkt pijnstillend maar ook slaapverwekkend.
Wij adviseren niet om 4 verstandskiezen tegelijk (onder narcose) te laten trekken. Het laten trekken van de verstandskies kan door een tandarts of kaakchirurg worden gedaan. Het trekken van verstandskiezen onder narcose is niet altijd mogelijk, soms is dit enkel mogelijk bij een kaakchirurg.
Het weghalen van een verstandskies duurt ongeveer 15 minuten en van twee tegelijk vaak enkele minuten langer.
De verdoving is dezelfde als bij de tandarts. Behandeling in algehele narcose is alleen mogelijk op medische indicatie met een verwijzing van een gediplomeerd angsttandarts, bijvoorbeeld via de Stichting Bijzondere Tandheelkunde (SBT).
Wanneer u tandartsangst heeft of een behandeling door kokhalsreflex onmogelijk is, kan een behandeling onder volledige narcose u helpen. U krijgt voorafgaand aan de behandeling een slaapmiddel toegediend, waardoor u tijdens de behandeling even 'weg' bent. U merkt dus niets van de behandeling.
Om kiespijn te onderdrukken mag u gerust pijnstillers slikken. We adviseren ibuprofen en paracetamol, omdat deze pijnstillers een ontstekingsremmend effect hebben. U kunt de pijnstillers ook gecombineerd gebruiken voor een versterkend effect. Houd hierbij wel altijd het advies in de bijsluiter aan!
Hoe werkt lachgas bij de tandarts? U krijgt het middel toegediend door een neusmasker, zodat de tandarts nog bij uw gebit kan. Het lachgas ademt u via uw neus in tezamen met zuurstof. Lachgas blokkeert een receptor in de hersenen, waardoor het effect wordt bereikt.
Als de tandarts je doorverwijst naar de kaakchirurg worden de kosten uit de basisverzekering vergoed. Omdat je eigen risico al op is, hoef je niets zelf te betalen.
Kaakchirurgie wordt vergoed vanuit het basispakket. Dit betekent niet dat kaakchirurgie in alle gevallen wordt vergoed. De basisverzekering vergoedt bijvoorbeeld de kosten van het trekken van je verstandskiezen. Houd er rekening mee dat dit alleen geldt als je door de tandarts bent doorgestuurd.
Als de verstandskiezen doorkomen en er ontstaan problemen, dan is het nodig om een of meerdere verstandskiezen te laten trekken. Meestal is een kaakchirurgische behandeling nodig als de verstandskies half doorkomt, scheef groeit of als er sprake is van een ontsteking.
U voelt zich rustiger en ervaart minder ongemak van het onderzoek. U slaapt meestal tijdens het hele onderzoek of behandeling. Sommige patiënten worden tussendoor een beetje wakker, maar u heeft dan geen pijn. Meestal bent u na een half uur weer goed wakker.
pijn, zware vermoeidheid, benauwdheid, de ademhaling stopt af en toe, in de war zijn, angst, onmacht, somberheid, boosheid en verdriet, de hik, jeuk, vocht in de buik, geen zin in eten, misselijkheid, overgeven, diarree of verstopping.