Dat hoort bij een kind en bij bepaalde ontwikkelingsfasen van een kind. Het wordt een probleem als het kind voortdurend druk is, niet kan concentreren, impulsief is en slecht luistert. Erg druk doen, niet stil kunnen zitten, rondrennen en friemelen. Dit zijn wat kenmerken van een hyperactief kind.
ADHD-symptomen
Veel rondrennen, klimmen, friemelen aan kleding. Moeite met rustig spelen, stilzitten of ontspannen. Ondoordacht gedrag, ook wel impulsief gedrag genoemd. Snel reageren zonder nadenken, veel praten en dingen eruit flappen.
De eerste ADHD kenmerken komen vaak aan het licht wanneer je kind 3 of 4 jaar is, maar het kan ook op jongere of oudere leeftijd naar boven komen. We noemen ADHD een ontwikkelingsstoornis. Zo'n stoornis belemmert de ontwikkeling van een kind of jongere en is op latere leeftijd vaak moeilijk te herkennen of behandelen.
Ondoordacht gedrag, ook wel impulsief gedrag genoemd: Snel reageren zonder nadenken, veel praten en dingen eruit flappen. Concentratieproblemen: snel afgeleid, vaak dingen kwijt, veel dagdromen, moeite met het afmaken van taken, snel dingen vergeten, moeilijk kunnen luisteren.
Hyperactiviteit is een gedragsstoornis waarbij er onder andere sprake is van erg druk doen, geen concentratie hebben en impulsief zijn. De oorzaak van hyperactiviteit is nog onbekend. Hyperactiviteit kun je herkennen aan te veel beweeglijkheid, friemelen met de handen en slecht luisteren.
Patiënten met een stoornis in de impulscontrole zijn niet of slecht in staat een bepaalde impuls, neiging of verleiding te weerstaan, waarbij het toegeven aan de impuls ernstige gevolgen voor hen heeft.
Symptomen ADHD
De hersenen zijn bij mensen met ADHD in bepaalde gebieden onderactief. Dit kan er toe leiden dat je je moeilijk kunt concentreren en snel afgeleid raakt. Je kunt ook impulsief gedrag vertonen. Vaak ben je lichamelijk overactief of onrustig (hyperactiviteit).
Hoofd en gevoel in balans brengen. Doe iets wat je hoofd en gevoel in balans brengt. ADHD'ers hebben de neiging om óf heel veel te denken, óf heel veel te voelen. Je kunt daar meer balans in krijgen door bijvoorbeeld meditatie, mindfulness, chi neng qi gong, ki oefeningen (korte oefeningen en snel resultaat).
De hersenen functioneren iets anders bij ADHD. Er lijkt een tekort aan zogeheten neurotransmitters (dopamine en noradrenaline), want de medicijnen die voor ADHD effectief zijn die verhogen deze stoffen in de hersenen.
Hoe maak je lastige situaties makkelijker voor je kind? Regelmaat en structuur inbouwen in de dag kan meer rust geven. Vaste tijden voor opstaan en naar bed gaan, eten, bewegen en ontspannen bijvoorbeeld. Bespreek daarnaast met je kind op welke momenten het veel last heeft van de ADHD.
Alle mogelijke gevolgen op een rij: 30-60% vaker ongelukken (overal, en in het verkeer) 2x zo hoge sterfte door ongelukken. Verhoogd voorkomen van andere psychiatrische stoornissen: depressie, angststoornissen, antisociaal en oppositioneel gedrag, slaapproblemen, eetstoornissen.
De diagnose ADHD kan worden gesteld door een huisarts of praktijkondersteuner huisarts – GGZ met voldoende kennis van ADHD of een kinderarts met ADHD expertise.
Kinderen met ADHD hebben soms moeite met emotieregulatie. Daar kunnen ze weinig aan doen, dat heeft te maken met een minder goed functioneren van de executieve functies. Let dus goed op in situaties waar emoties aan te pas komen, zoals sportlessen, woordenwisselingen, enz.
Bij ADHD heeft uw kind moeite met opletten.Ook is uw kind drukker en doet het vaker dingen zonder na te denken dan andere kinderen die even oud zijn. Dit geeft thuis of bijvoorbeeld op school problemen. U kunt training krijgen om uw kind goed te kunnen helpen.
Kinderen met ADHD hebben extra regelmaat, structuur en duidelijkheid van hun omgeving nodig. En vooral positieve aandacht. Het is daarbij belangrijk om per situatie te bekijken wat de behoefte van het kind is.
Sommige kinderen met ADHD kunnen hun aandacht juist goed vasthouden in een teamsport met duidelijke regels (volleybal, korfbal, softbal). Korfbal is een gemengde sport, dat komt de sfeer meestal ten goede.
Bij zintuiglijke overprikkeling wordt de informatie die via je zintuigen binnenkomt niet of slecht verwerkt. Je hebt bijvoorbeeld snel last van fel licht of kunt je gesprekspartner in een restaurant met veel achtergrondgeluid niet verstaan. Bij emotionele overprikkeling heb je moeite om je emoties te reguleren.
De kenmerken van ADHD zijn te verdelen in 3 gebieden: aandachtsproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit. Onder aandachtsproblemen verstaan we problemen met de concentratie en het kunnen organiseren. Veel ADHD'ers zijn snel afgeleid , hebben moeite met luisteren en zijn chaotisch.
Veel mensen met ADHD hebben last van vermoeidheid. Alles kost veel moeite en energie. Dit kan vervolgens erger worden door slaapproblemen. Bij ADHD komt dit heel vaak voor.
We spreken van een gedragsstoornis als iemand een langdurig patroon laat zien van negatief, opstandig of driftig gedrag of gedrag dat tegen de normen ingaat, zoals vechten, stelen of liegen.
Een gedragsstoornis ontstaat door een combinatie van factoren. Het is een erfelijke afwijking, maar wordt niet altijd van ouders op kind doorgegeven. Daarnaast speelt het karakter van het kind ook een rol, maar ook de omgeving, zoals bijvoorbeeld de opvoeding.