De kans dat je ziek wordt van het eten van voedsel dat twee keer ingevroren is geweest, is daarom vele malen groter. Daarom de 'regel': vries voedsel nooit twee keer in. Maar je kan gerust ingevroren rauw vlees ontdooien, bakken en dat opnieuw invriezen.Want door het bakken dood je de bacteriën.
Vlees en vis kun je ook bevroren in de oven of pan bereiden op een temperatuur van minimaal 70 °C, maar het duurt dan ongeveer 50% langer dan de normale bereidingstijd.
Het bereiden van vlees dat deels nog is bevroren heeft een langere bereidingstijd nodig en gaat het ten koste van de kwaliteit. Bij het bereiden gaan er meer vitamines en mineralen verloren en het kost meer energie.
De eenvoudigste manier is eten opwarmen in een pan.Deze manier is goed voor bevroren soepen, stoofschotels en andere vloeibare gerechten. Ook dit is een manier dat vaak wat langer kan duren om ervoor te zorgen dat het eten niet verbrand.
Je kunt ze prima vanuit bevroren toestand bakken. Let op de hitte. Gebruik een middelmatig/laag vuur, anders verbrandt de buitenkant terwijl de binnenkant nog rauw/gedeeltelijk bevroren is. Het kost wat geduld, ze zullen niet zo snel gaar zijn als een burger die niet bevroren is.
Na het bereiden van vlees door het bijvoorbeeld te braden of grillen is een nieuw product ontstaan. Dit kan gewoon worden ingevroren en weer worden ontdooid.Hou daarbij rekening dat dit gepaard kan gaan met enig vochtverlies, waardoor de kwaliteit ook iets minder wordt.
Kortom, ja, het is volkomen veilig om burgers te bereiden vanuit hun bevroren staat op een BBQ, grill of open vuur . Hoewel het veilig is om gegrilde bevroren burgers te consumeren, kunnen ze hun smaak, textuur en rokerigheid verliezen ten opzichte van hun verse tegenhanger als ze niet met zorg worden ingevroren (niet alle bevroren burgers zijn slecht).
Snel en veilig ontdooien
Je kan voedingsmiddelen vlak voor gebruik ontdooien in de magnetron of in een pan met heet water (au bain-marie). Roer regelmatig en maak de voedingsmiddelen onmiddellijk klaar. Ontdooide voedingsmiddelen opnieuw invriezen zorgt voor kwaliteitsverlies.
U kunt veilig elk voedsel frituren nadat het is ingevroren . De beste voedingsmiddelen om direct uit de vriezer te frituren zijn die welke zijn bedekt met een broodbeslag. Hierdoor kunt u hete olie gebruiken zonder bang te hoeven zijn dat de olie in uw voedsel sijpelt.
Diepvriesvis hoef je niet altijd eerst te laten ontdooien, al is het wel aan te raden. Zeker wanneer je 'm wilt bakken of grillen. Laat 'm in de koelkast ontdooien en dep 'm vervolgens goed droog. Zo krijg je gegarandeerd nog een lekker krokant korstje!
Een steak kun je echter ook gewoon bevroren bereiden. Ja dit kan echt en zonder problemen.
Ontdooien in de koelkast
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.
"Doorgaans is voeding maar drietal maanden houdbaar" Ook in je diepvries kan eten bederven. Daarom is het belangrijk dat je het op de juiste manier invriest, bewaart en nadien ontdooit.
Risico op voedselinfectie
Eten ontdooien, opwarmen, op tafel of het aanrecht laten staan, terug laten koelen en weer invriezen: dat zorgt voor flinke temperatuurschommelingen in je eten. Bacteriën reageren op deze schommelingen. Ze groeien bijvoorbeeld hard bij kamertemperatuur.
Koekenpan: bak de diepgevroren schnitzel in een pan met veel olie op middelhoog vuur in ca.5-7 minuten goudbruin. Frituur: verhit het bevroren product ca. 4 minuten in olie van 175 graden.
Het kan natuurlijk gebeuren dat je vergeet om het vlees uit de vriezer te halen. Leg het vlees dan in een bak en voeg lauwwarm water hieraan toe.Op het laatst kun je nog wat warmer water toevoegen. Na 15 tot 20 minuten zal het vlees ontdooid zijn.
Veel bevroren, gefrituurde gerechten hebben baat bij een goede roerbeurt of omdraaiing tijdens het koken. Dat komt omdat elke kant baat heeft bij wat warmte van de pan, maar ook een beetje lucht. Stel uw timer in om minstens één keer af te gaan tijdens de kooktijd, zodat u het niet vergeet.
En dan … opwarmen
Zorg ervoor dat voedsel dat ingevroren geweest is, steeds goed tot in de kern verwarmd wordt – of dat nu gewoon in de pan, in de oven of in de microgolfoven is. Een kerntemperatuur van 60°C is veilig volgens het FAVV – dit kun je meten met je keukenthermometer.
Ja, je kunt ook bevroren voedsel frituren . Vergeet alleen niet om overtollig ijs eraf te schudden voor het koken. Pas de kooktijd aan om ervoor te zorgen dat het voedsel helemaal gaar is.
Ja, absoluut.Je legt het gewoon in de pan en bakt het. Je moet het wel breken en een paar keer omdraaien, maar ik heb het vrijwel altijd bevroren gebakken.
Haal het bevroren voedsel (dit werkt ook met groenten en fruit!) uit de verpakking en leg het op de pan. Draai het elke 15-20 minuten om tot het ontdooid is . Geloof het of niet, deze techniek verkort de ontdooitijd met de helft, of zelfs meer!
Bevroren voedsel:: Bevroren snacks kunnen zonder aanpassingen in uw Philips Airfryer worden bereid. U hoeft diepvriesproducten niet te ontdooien voordat u ze gebruikt in het apparaat. Diepvriesproducten vereisen een iets langere bereidingstijd, maar dit heeft geen invloed op het eindresultaat.
De beste resultaten worden bereikt wanneer burgers volledig ontdooid zijn. U kunt echter bevroren burgers in de pan bakken door deze stappen te volgen. Voeg bevroren burgers toe aan de pan, dek af en bak 8-10 minuten aan de eerste kant. Haal de deksel eraf en bak 8-10 minuten aan de tweede kant of totdat de burgers de gewenste gaarheid hebben bereikt .
Zorg dat de temperatuur in je koelkast ongeveer 4 graden Celsius bedraagt. Leg je vlees op een bord of in een bakje en dek het af met folie, zo kan het niet lekken in je koelkast en op andere etenswaren. Plaats het op het onderste schap. Weet wel dat je zeker voor grotere stukken vaak een dag geduld zal moeten hebben.
Ik raad aan om ze 10 minuten aan elke kant te bakken . Bevroren kalkoenburgers hebben evenveel tijd nodig om te bakken als een bevroren hamburgerpatty.