Vaak is een wijn met veel tannine moeilijker te drinken. Begin jij dus net met rode wijn drinken, kies dan voor een wijn met minder tannine. Twee bekende en makkelijk te drinken rode wijnen zijn: Pinot Noir – Dit is een wijnsoort die goed samengaat met verschillende gerechten.
Het is echt een kwestie van persoonlijke voorkeur of je al dan niet begint met het drinken van rode of witte wijnen, maar over het algemeen is het het beste om te beginnen met witte wijnen. De reden hiervoor is dat witte wijnen lichter van gewicht zijn en makkelijker in de mond dan rode wijnen.
Wanneer je een wijn hebt ontdekt die past binnen jouw smaakvoorkeuren, heb je hiermee jouw toegangswijn gevonden en kun je op avontuur gaan. Dat wil zeggen: een avond goed (door)drinken en proeven. De beste tip om rood te leren drinken, is om binnen één avond meerdere glazen of zelfs een hele fles leeg te drinken.
Geen flauwe, schrale of verwaterde smaak, maar levendige aromatische expressie. Je wil ook complexiteit. Een goede wijn wordt niet gekenmerkt door één dominante geur of smaak, maar door een veelvoud van fijne, subtiele, geschakeerde aroma's, die in de mond sensaties van tinteling en zindering veroorzaken.
Ben jij een beginnende rode wijndrinker? Dan is tempranillo waarschijnlijk jouw perfecte match. Deze zachte, soepele wijn is namelijk meestal niet heel uitgesproken. Tempranillo heeft redelijk weinig tannines, en wordt dan ook wel eens aangevuld met cabernet sauvignon voor wat extra pit.
Ook de smaak van kruiden is duidelijk aanwezig. Bekende wijnen in deze categorie zijn Tempranillo uit Rioja, Shiraz en blends (een combinatie van bijvoorbeeld Merlot en Carbernet).
Net zoals koffie moet je wijn echt leren drinken. Bij het nemen van de allereerste slok wijn geniet niet iedereen meteen. Dat is helemaal niet vreemd. Voordat je wijn pas écht leert drinken en waarderen zul je op meerdere momenten wijn moeten proeven.
De Merlot is een zachte, soepele rode wijn met redelijk neutrale tannines en zuren. De smaak van deze rode wijn is voornamelijk te herkennen aan kersen, bessen en pruimen. Deze wijn bevat minder tannine dan de Cabernet Sauvignon waardoor deze gemakkelijker en jonger te drinken is.
Een Merlot is eigenlijk altijd lekker om te drinken. Serveer hem eens bij een kaasplankje met zachte, romige kazen, zoals camembert en kernhem. En deze wijn is ook uitstekend te combineren met rood vlees, zoals wild, geroosterd vlees of een stoofschotel van rundvlees.
U kunt kiezen voor een wijncursus van één avond of voor een opleiding van een jaar. Het Wijninstituut biedt de volgende cursussen aan: Proef Wijn, Wijnvignet (SDEN 1), Wijnoorkonde (SDEN 2), Wijnbrevet (SDEN 3), Werken met Wijn, Koken naar Wijn, Proefwerk niveau 1 en 2 en English wine course.
De meeste rode wijn is droge rode wijn, dit komt omdat bij de productie van rode wijn meestal alle suikers vergist worden. Echter, sommige druiven bevatten meer suikers dan gemiddeld en wijn van deze druiven wordt ook wel zoete rode wijn genoemd.
Je kunt ze herkennen aan deze traditionele etikettermen: VdP of IGP (Frankrijk), IGT (Italië) en IGP (Spanje). Dat deze wijnen minder voorschriften kennen, betekent niet dat de kwaliteit minder hoeft te zijn.
Merlot is een zwarte of blauwe druivensoort die een zachte, medium tot volle droge rode wijn produceert. Wanneer gevinifieerd als een gedroogde rode wijn, vertonen Merlot-druiven dramatische smaakverschillen, afhankelijk van het type en het klimaat waarin ze worden verbouwd.
De druiven bepalen ook hoe droog of zoet een rode wijn is. Bordeaux en chianti zijn erg droog, terwijl een merlot medium droog is en veel meer een toegankelijke wijn is om mee te beginnen.
De gewonnen prijs is er niet zomaar een, het is een onderscheiding van de International Wine Challenge. In totaal werden er 391 medailles uitgereikt tijdens deze 'Oscaruitreiking voor wijnen'. De Fortezza Dei Colli Chianti Classico Reserva van Lidl ontving één van de veertien gouden medailles.