Helemaal te voorkomen is het helaas niet. En er is eigenlijk maar een manier om betonrot herstellen goed uit te voeren en te behandelen. Het beton wegbreken tot aan de aangetaste metalen bewapening, deze bewapening vervangen of behandelen tegen verdere roestvorming en daarna het beton weer opnieuw aanbrengen.
Om betonrot te herstellen, doe je toch beter beroep op erkende bedrijven. Die verwijderen het aangetaste beton tot op de wapening. Daarna wordt het roest weggehaald van het wapeningsstaal. Dan worden er 1 of 2 lagen primer en/of coating aangebracht.
Vocht zorgt voor roest
De constructie is nu zwakker en kan zelf door gaan buigen. Verkruimeld beton is niet alleen maar lelijk om te zien ook is het dus gevaarlijk. Aantasting kan dus grote gevolgen hebben en het is dus van groot belang dat u het verschijnsel van betonrot snel herkend.
Betonrot voorkomen doet u door ervoor te zorgen dat het staal ingekapseld blijft in het beton. Daarbij helpt het als de bewapening voldoende diep in het beton is geplaatst en als er een relatief lage water/cementfactor is genomen (de verhouding tussen de gebruikte hoeveelheid water en cement in het beton).
Beton wordt misschien bij velen beschouwd als sterk - en daarom waterdicht - materiaal, maar niets is minder waar. Ook een betonnen vloer is eigenlijk erg poreus van aard, waardoor vocht sneller binnen kan sijpelen door de vloer en vervolgens vochtproblemen veroorzaakt.
Dan spreken we van een ernstig gebrek. Denk aan gebreken in de constructie van de woning, slechte afwerking van elektrische aansluitingen of een vergaande schimmelaantasting. Ook de aanwezigheid van bijvoorbeeld betonrot, boktor, asbest, zwammen en lekkages kan in veel gevallen een ernstig gebrek opleveren.
Betonrot wordt meestal veroorzaakt door corrosie van de wapening van het beton. Het beton rot zelf niet, maar door roestvorming op de stalen constructie ín het beton zet het staal uit en maakt ruimte voor vocht en nog meer roest. Het omliggende beton wordt weggedrukt en brokkelt af.
Hoe herken je betonrot? Betonrot herken je dus heel gemakkelijk aan de zichtbare roestige ijzers én aan de roodbruine, donkere vlekken op bijvoorbeeld een balkon. Dikwijls zie je ook dat het metaal al voor een deel verdwenen is. Rond de ijzers zie je flinke roestplekken.
Betonrot komt vaak voor in betonelementen die het einde van hun levensduur hebben bereikt, of wanneer het element niet goed ontworpen is of de wapening niet juist uitgevoerd werd, ook tijdens de levensduur. Wanneer de betonlaag die de wapening omhult te klein is spreekt men van een te kleine dekking.
Uiteraard wilt u zo goedkoop mogelijk uw beton laten opknappen door een betonreparateur. De gemiddelde prijzen van een betonreparatie aan een balkon liggen tussen de 250,- euro tot aan 2000 euro,- . Afhankelijk van wat u wilt laten repareren.
De herstelkosten zijn afhankelijk van de omvang van de schade. De gemiddelde herstelkosten per woning bedragen bijna € 4.500 excl. BTW.
Wat is betonschade? Vloeren waar betonschade of 'betonrot' in voorkomt, zijn tussen 1965 en 1981 geproduceerd door de firma's Kwaaitaal en Manta. In de jaren zeventig moest heel snel en veel worden gebouwd. Om de productie te verhogen, is calciumchloride toegevoegd aan het beton om de vloeren sneller te laten harden.
Concreet (volgens de docu): - na 50 jaar begint het beton te scheuren - na 100 jaar beginnen er stukken af te vallen. - na 500 jaar zullen de meeste constructies van gewapend beton ingestort zijn en verdwenen onder begroeiing. Wortels van planten en de regen zullen de brokstukken verder verkruimelen.
Beton kan grote drukkrachten weerstaan, maar is niet goed bestand tegen trekkracht, omdat het een (brosse) korrelachtige structuur heeft. Bij een te grote trekkracht vormen zich scheuren in het materiaal.
Zacht water kan kalk oplossen. Een betonoppervlak kan beschadigen indien het in contact is met zacht water dat voortdurend wordt ververst. Dit aantastingsmechanisme is vergelijkbaar met aantasting door zuur.
Betoncorrosie of "betonrot" is o.m. het roesten van het wapeningsstaal van beton. In de 70-er en 80-er jaren werd soms gebruik gemaakt van calciumchloride om het harden van het betongietsel te versnellen, bijvoorbeeld door de firma's Kwaaitaal en Manta.
Beton is van zichzelf waterdicht vanaf een dikte van 30 centimeter, maar in veel gevallen wordt deze dikte niet bereikt. U kunt het beton dan extra sterk maken door hydrofuge toe te passen. U voorkomt hiermee een veelvoud aan problemen zoals betonrot, omdat vocht niet meer diep in het beton kan dringen.
Roestvlekken verdwijnen na behandeling met zuur. U kunt hiervoor (schoonmaak)azijn of zelfs cola gebruiken. Gewoon er op gieten een nacht laten liggen, daarna schrobben. Het kan zijn dat de behandeling herhaald moet worden.
Uitgehard beton heeft een relatief hoge pH-waarde (tussen 12 en 14) en dus een lage zuurtegraad. Dit voorkomt dat de wapening in aanraking kan komen met vocht en kan gaan roesten.
Meld het verborgen gebrek
Ontdekt u een verborgen gebrek aan uw koopwoning? Laat dit dan zo snel mogelijk weten aan de verkoper. Dit moet binnen 'een redelijke termijn'. Een periode van 2 maanden is meestal redelijk.
Mededelingsplicht verkoper
Als de verkoper op de hoogte is van een gebrek dat het normaal gebruik van de woning in de weg staat, dient hij dit aan de koper mee te delen. Doet hij dat niet, dan is de verkoper in beginsel aansprakelijk voor de schade die de koper vanwege het verborgen gebrek lijdt.
Bewijzen verborgen gebreken maar hoe? Als koper dien je dus te bewijzen dat de verkoper bewust of onbewust gebreken niet heeft gemeld. Ofwel deze heeft verzaakt in zijn of haar mededelingsplicht. Ook dien je verborgen gebreken in kaart te brengen als koper voordat je een (geronde) klacht indiend bij verkoper.