Je simkaart is dus best belangrijk, ondanks dat je hem niet eens ziet. Ook zonder simkaart kun je je telefoon toch gebruiken. Je kunt via een wifi-verbinding gewoon op internet, spelletjes spelen en andere apps gebruiken. Alleen kun je zonder simkaart niet mobiel internetten, sms'jes versturen of bellen.
Bellen via WiFi zonder simkaart
Zolang je een WiFi-verbinding hebt, kun je zonder simkaart gesprekken voeren. Denk bijvoorbeeld aan Discord, FaceTime of Skype, maar ook WhatsApp (je hoeft voor WhatsApp alleen in het begin een simkaart te gebruiken om WhatsApp te koppelen aan een telefoonnummer).
De simkaart
De kaart koppelt je telefoonnummer aan je telefoon. De chip op deze kaart zorgt ervoor dat als iemand jouw nummer belt, het gesprek naar jouw toestel gestuurd wordt. Een simkaart koop je los of in combinatie met een toestel. Een losse simkaart zonder toestel heet sim-only.
Anoniem bellen: zo werkt het
Open 'Instellingen > Mijn apparaat > Oproepen'; Klik dan op 'Extra Instellingen' en selecteer 'Beller ID'; Pas dit aan naar 'nummer verbergen' en de volgende keer dat je belt, krijgt de ontvanger een onbekend nummer te zien.
Wat gebeurt er als je je simkaart in een andere telefoon stopt? Zolang de simkaart in de andere telefoon past kun je er gewoon gebruik van maken. Het is dus niet zo dat de telefoon buiten werking raakt. Of en hoe je gebruik maakt van het mobiele netwerk heeft namelijk met de simkaart te maken.
Ja hoor, je kan je simkaart gewoon uit je telefoon halen en deze dan weer in een ander toestel stoppen of later weer terug in je eigen telefoon. Geen probleem! Alleen je toestel niet in fabrieksinstellingen terug zetten. Dan moet je wel eerst een backup maken voor je dat doet.
Als je geen mobiel nummer hebt, kun je altijd kiezen voor WhatsApp Web op je tablet, smartphone of pc en berichten, foto's en spraakberichten blijven uitwisselen met je vrienden, zelfs zonder SIM-kaart.
Bellen via wifi kost hetzelfde als bellen via het mobiele netwerk van je provider. De gebelde minuten staan dan ook gewoon op de rekening van je provider. Voor bellen via wifi worden geen extra kosten berekend. Heb je bijvoorbeeld een abonnement met 100 belminuten, dan kun je die gebruiken voor het bellen via wifi.
Een simkaart is een plastic kaartje met daarop een chip die je in je telefoon gaat. SIM is een afkorting van Subscriber Identity Module. Met de simkaart maakt je telefoon verbinding met het mobiele netwerk van de provider. Zonder een simkaart kan je niet bellen, (of gebeld worden ) sms'en of mobiel internetten.
De prijs van een prepaid simkaart hangt af van de provider. Bij een aantal providers is de simkaart gratis. Bij andere providers betaal je er een bepaald bedrag voor (meestal rond €10,) soms ook afhankelijk van hoeveel tegoed je direct op je simkaart wil hebben staan om direct te kunnen bellen, sms'en en internetten.
Als je slachtoffer bent van fraude met een simwissel, dan gebruikt iemand anders een nieuwe simkaart met jouw telefoonnummer. Dat betekent dat je zelf niet meer kunt bellen. Deze persoon kan dan dus bellen vanaf jouw telefoonnummer. En deze persoon ontvangt ook telefoontjes en sms'jes, die alleen voor jou bestemd zijn.
Alle iPhone toestellen werken zonder aanwezige simkaart. Na het activeren van je toestel heb je gewoon toegang tot de iPhone en applicaties. Voor het activeren heb je echter wel een simkaart nodig. Deze kun je daarna eruit halen.
Bij bellen via 4G gebruik je je belbundel en niet je databundel. Het kost niet meer of minder dan gewoon bellen. Bij gebrek aan een 4G verbinding, schakelt je smartphone automatisch over op 3G.
Alle WhatsApp-accounts zijn gekoppeld aan mobiele telefoonnummers. Omdat nummers vaak worden hergebruikt door providers, kan het zijn dat de vorige eigenaar van jouw huidige telefoonnummer WhatsApp heeft gebruikt.
Helaas moet je wel een echt telefoonnummer gebruiken–van jou of iemand anders–om je aan te melden bij Google Voice. Je zult dus in ieder geval tijdelijk toegang moeten hebben tot een echt telefoonnummer om je Google Voice-account aan te maken, zodat je je daarna kunt aanmelden bij WhatsApp zonder nummer.
Je WhatsApp-account kan maar met één nummer op één telefoon zijn geverifieerd. Als je een telefoon met dual-sim hebt, kun je alsnog maar één nummer verifiëren voor WhatsApp. Je kunt geen WhatsApp-account hebben met twee telefoonnummers.
Wanneer u een telefoonnummer of contact blokkeert, kan deze u nog steeds bellen of een voicemail sturen, maar u ontvangt hiervan geen melding. Berichten die worden verzonden of ontvangen, worden niet afgeleverd. Het contact ontvangt ook geen melding dat het gesprek of bericht is geblokkeerd.
Als jij iemand hebt geblokkeerd op jouw telefoon dan kun je naar dat nummer wel gewoon sms'en. Je krijgt alleen geen bericht terug. Je kunt diegene eventueel nog bereiken door jouw nummerweergave uit te zetten en dan te bellen, dat wordt niet herkend door de blokkadelijst in de telefoon.
Het is heel moeilijk om erachter te komen wie u heeft gebeld. Maar aan de eerste cijfers van het telefoonnummer ziet u uit welk land het nummer is. Deze cijfers noemen wij de landcode. De landcode van Nederland is bijvoorbeeld 31 of +31.
Opsporingsdiensten kunnen de versleuteling van de verstuurde berichten niet kraken en niet meelezen met de inhoud. Er zijn wel andere manieren om meer te weten te komen over de afzenders. De politie kan bijvoorbeeld een informatieverzoek doen bij WhatsApp, of de chatgeschiedenis uit de cloud opvragen bij Apple.
Op je nieuwe telefoon:
Verbind je telefoon tijdens de set-up met een WiFi-netwerk. Log in met hetzelfde Google account. Kies in de lijst van back-ups de naam van je oude telefoon. Geef aan wat je over wilt zetten.