Het afbreken van een lopende verjaring wordt stuiting genoemd. Stuiting vindt plaats door een daad van rechtsvervolging (het instellen van een eis door middel van een dagvaarding of een verzoekschrift), door een schriftelijke aanmaning of mededeling, of door erkenning door de schuldenaar.
Stuiting van de verjaring
het ondertekenen van een schuldbekentenis, een betekening van een gerechtsdeurwaarder of een dagvaarding voor de rechter, stopt de lopende verjaringstermijn en er begint een nieuwe verjaringstermijn te lopen.
Hoe werkt de stuitingsbrief
Vermeld de naam en het volledige adres van de tussenpersoon of aanbieder; Vermeld de polisnummer(s) en de naam van de polis(sen); Verstuur de stuitingsbrief aangetekend naar de tussenpersoon of aanbieder; Bewaar een kopie van de brief en het verzendbewijs.
De Nederlandse wet kent geen beperking ten aanzien van het aantal keer dat een verjaring kan worden gestuit: dit betekent dat de verjaring van een vordering – mits keer op keer rechtsgeldig gestuit – oneindig kan worden gestuit.
Verjaring betekent dat een rechtsvordering door verloop van een bepaalde tijd niet langer in rechte afdwingbaar is. Nederlands recht gaat uit van de gedachte dat een vordering gedurende slechts een bepaalde tijd in rechte geldend kan worden gemaakt.
Na de verjaringstermijn kan de overheid een strafbaar feit niet meer vervolgen. Ook al is de dader bekend. Voor ernstige misdrijven, zoals moord, geldt geen verjaringstermijn.
Het verjaren van schulden betekent dat een schuld niet meer opgeëist kan worden door degene die het geld moet ontvangen. Elke schuld kent een eigen verjaringstermijn. Als de schuld is verjaard, dan mag niemand je meer dwingen om de schuld toch te betalen.
Het afbreken van een lopende verjaring wordt 'stuiting' genoemd. Stuiting vindt plaats door een daad van rechtsvervolging (het instellen van een eis door middel van een. » Meer over dagvaarding dagvaarding), door een schriftelijke. » Meer over sommatie aanmaning of mededeling, of door erkenning door de schuldenaar.
Ingevolge art. 3:317, eerste lid, BW kan verjaring van een rechtsvordering tot nakoming van een verbintenis worden gestuit door een 'schriftelijke aanmaning' of 'een schriftelijke mededeling waarin de schuldeiser zich ondubbelzinnig zijn recht op nakoming voorbehoudt'.
Onder een periodieke betaling valt huur, rente, premie, abonnement, GWL etc. Een schuld hierop verjaart na vijf jaar. Stel dat een premie is gefactureerd op 1 oktober 2021 en deze betaling wordt nooit voldaan. Dan verjaart deze vordering op 1 oktober 2026.
Ook wanneer de buren hebben aangetoond dat zij eigenaar van de grond zijn geworden door verjaring (en u betwist dit niet) kunt u naar de notaris. Daar zal dan een akte van verjaring worden opgemaakt die kan worden ingeschreven in het Kadaster.
Een rechtsvordering tot vergoeding van schade verjaart door verloop van vijf jaar. Verjaringstermijnen zijn niet vast, maar kunnen worden verlengd. Dit verlengen van een verjaringstermijn noemt men 'stuiten'. De handeling waarmee men dat doet, noemt men een 'stuitingshandeling'.
Verjaring treedt pas in als de schuldenaar een beroep doet op de verjaringstermijn. Als hij dit vergeet, kan de vordering in bepaalde gevallen alsnog geïnd worden. Een van deze gevallen is een daad van erkenning.
Het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat de verjaring gerekend moet worden in dagen (inclusief zon- en feestdagen), lopend van middernacht tot middernacht. De dag waarop de verjaringstermijn begint te lopen, wordt niet meegerekend en de verjaring is verkregen wanneer de laatste dag van de vereiste tijd verstreken is.
Een factuur of vordering kan verjaren en is dus niet eeuwig geldig. De verjaringstermijn is in principe vijf jaar, afhankelijk van het feit of het om zakelijke klanten of consumenten gaat.
Een vonnis is 20 jaar geldig, terwijl de meeste vorderingen al na 5 jaar verjaren. Heeft u deze verjaring(en) niet gestuit, dan heeft u (ook op dat latere moment dus) niets. Een vonnis kunt u echter gedurende 20 jaar ten uitvoer leggen.
Als uitgangspunt geldt een verjaringstermijn van 20 jaar, ook als er sprake is van een vonnis. Voor een aantal vorderingen geldt een verjaringstermijn van 5 jaar: bij een overeenkomst zoals een geldlening, periodieke betalingen zoals huur, en bij vorderingen uit onverschuldigde betaling, van schade en van een boete.
Het afkopen van de schulden kan eigenlijk met elke partij zoals crediteuren, belastingschuld of persoonlijke leningen zoals een hypotheek. Het afkopen betekend letterlijk dat u een éénmalig bedrag betaald aan de schuldeiser dat niet de volledige schuld bedraagt maar wel voldoende is voor de schuldeiser.
Wie advies en begeleiding nodig heeft rond budgetproblemen kan terecht bij een OCMW of een CAW. Op de website eerstehulpbijschulden.be vindt u een erkende instelling voor schuldbemiddeling in uw buurt ((opent in nieuw venster)).
U kunt uw schuldeisers vragen uw schulden kwijt te schelden. Alleen uw schuldeisers kunnen hierover beslissen.
Natuurlijke stuiting
Het bezit kan door feitelijke handelingen terug komen bij de eigenaar. Deze beëindiging van de verjaring wordt ook wel 'natuurlijke stuiting' genoemd en vergt na het tenietgaan van het bezit geen verdere actie van de bezitter of rechthebbende.
Artikel 71 Wetboek van Strafrecht geeft aan dat de termijn van verjaring in beginsel start op de dag waarop het strafbare feit is gepleegd. Er zijn echter uitzonderingen. Bij misdrijven tegen de persoonlijke vrijheid start de verjaringstermijn bijvoorbeeld pas op de dag nadat deze persoon is bevrijd of overleden.
Een factuur verjaart: 5 jaar nadat de voorgeschreven betalingstermijn voorbij is. 2 jaar nadat de betalingstermijn voorbij is als u producten aan particulieren verkoopt. 5 jaar nadat de betalingstermijn voorbij is als u diensten aan particulieren verkoopt.