Hang kleding die al is aangetast in de zon, was ze op 60°C of leg ze 4 dagen in de diepvries. Motten en hun larven kunnen niet tegen kou en licht. Zet een dichte kartonnen doos met een pluk wol in de kast. Maak hierin gaatjes van ongeveer 2 centimeter en vang zo de larven.
Motten komen af op menselijk zweet en huidschilfers. Doe geen kleren terug in je pas gereinigde kledingkast die nog vuil zijn – vooral wollen kleding. Ook al heb je het maar heel even aangehad, zet het nooit terug de kast in! De larven van motten voeden zich met eiwitten die in natuurlijke vezels voorkomen.
Motten bestrijden met azijn
Maak een mengsel van water en azijn (verhouding: 1 op 1). Dit helpt tegen motten, eitjes en larven. Giet dit in een spray en spuit het op aangetast textiel. U kunt ook oppervlakken met het mengsel afnemen, zoals planken in kledingkasten of keukenkastjes.
Was je kleding op hoge temperatuur
Door kleding heet te wassen, doodt je eitjes en mottenlarven. Hang het daarna niet meteen terug in de kast: zorg eerst dat de volwassen motten verdwijnen, anders leggen ze weer eitjes.
Klop de kleren regelmatig uit
Zoals bij tip 1 genoemd, hebben motten een hekel aan beweging en zonlicht. Klop uw kleding regelmatig even uit of hang ze in de zon.
Een halfuurtje is voldoende, daarna kan je het textiel gewoon wassen in de wasmachine, zoals normaal. Iets meer omslachtig is het gebruik van een emmer met 50 % azijn en 50 % heet water om in je kleerkast te plaatsen.
Vooral lang opgeborgen textiel of ongewassen kledingstukken zijn aantrekkelijk voor motten. bij opgezette dieren of in vilten isolatiemateriaal. in de voorraadkast, bijvoorbeeld bij meelproducten, granen of peulvruchten. in vogelnesten op het dak.
Zeep. Wist je dat motten niet houden van zeep? Je kunt dus blokken zeep (nog in de verpakking) in je kledingkast leggen. Op deze manier blijven motten gegarandeerd weg.
Het popstadium duurt 2-6 weken. De volwassen bruine huismotten leven ca. 2 weken en vliegen van juni tot augustus, al kunnen ze in verwarmde ruimten het hele jaar worden waargenomen.
Enkele tekenen van een besmetting met kledingmotten zijn: Wormachtige larven die zichtbaar zijn op en in stoffen, de larven zijn vaak crème/ witkleurig met een bruine kop en zo'n 7-9 mm groot. Zijden buisjes/ tunnels/ webben die zichtbaar zijn op wol, inclusief kleding, dekens en vloerkleden.
Motten leggen eitjes in kleding of levensmiddelen, afhankelijk van de soort. De larven vreten vervolgens het textiel of het voedsel aan. Het zijn dus niet de motjes zelf, maar hun kinderen die zorgen voor eventuele schade in je woning of bedrijf.
Een effectief en milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel tegen motten is cederhout en cederolie. Neem blokjes cederhout, besprenkel deze met cederolie en leg ze in je kledingkast. Zorg daarnaast dat je textiel wast en in het vervolg altijd schoon opbergt.
Motten zijn dol op ruimtes met een hoge luchtvochtigheid en warme temperatuur. Ze komen je huis vaak binnen als het nog eitjes of larven zijn, tussen bijvoorbeeld tweedehands kleding of opgezette dieren. Hieruit ontstaan al snel nieuwe motten, die direct op zoek gaan naar een partner om eitjes te leggen.
Hoewel motten geen gezondheidsrisico inhouden, zijn ze uiteraard niet fijn om in huis te hebben. Ze kunnen namelijk ernstige schade toebrengen aan leer, kleding, stoffen, bont en tapijt. Wanneer de eerste eitjes van motten uitkomen, kan er snel langdurige schade aangebracht worden.
Motten staan, net als vlinders, symbool voor transformatie. In tegenstelling tot vlinders, leggen ze meer de focus op de schaduwzijde, omdat motten 's nachts actief zijn. Schaduw staat daarbij niet in verband met slecht of duister.
Zijn motten gevaarlijk? Volwassen motten doen niet of nauwelijks kwaad, maar het is niet raadzaam om ze in je huis te laten rondvliegen. Motten leggen namelijk eitjes in je huis, en zodra die uitkomen, komen er mottenlarfjes uit.
Onder ideale omstandigheden produceert het vrouwtje van de vruchtmot 400 tot 500 eitjes. Bij een temperatuur van 25 C komen de eitjes al na ongeveer 6 dagen uit.
Het mottenpapier kan gebruikt worden in ladenkasten. In de verpakking zitten 2 vellen, bestaande uit 5 delen die losgetrokken kunnen worden. Elk vel geeft bescherming tegen motten in een kledingkast van ca 1m3. Zorg ervoor dat de kleding droog is en houdt de kledingkast gesloten.
Motten kunnen door dunne verpakkingen bijten, zelfs door plasticfolie, maar niet door bewaardoosjes van harde materialen zoals plastic, blik of glas. Bewaar je nieuwe voorraad daarom in goed afsluitbare bewaardozen.
Hang 2 tot 5 ceder schijven vrij in de kast zodat ze niet bedekt worden. Voor lades of vakjes zijn 2 blokjes genoeg. Leg deze dan op een stukje papier om uw textiel voor de ceder olie te beschermen.
Mottengaatjes hebben een onregelmatige vorm en doen zich meestal in kleine nestjes, dus in een kleine groep van gaatjes voor. Onder de microscoop bekeken, zijn de randen van mottengaatjes glad en niet vezelig.
Kruiden tegen motten worden al van oudsher gebruikt om wollen kleding tegen motten te beschermen. Kruiden die motten weren zijn o.a. patchouli, lavendel, rozemarijn, alsem en kruidnagel. Stop deze kruiden of een mengsel van deze kruiden in washandjes of stoffen zakjes en u heeft een huismiddel tegen muggen.
De Kruidvat Mottenballen voor in de kledingkast beschermen je kleding minimaal 3 maanden tegen motten en mottenlarven. De aanbevolen dosering is 6 tabletten per 1 m3.