Sommige bedrijven stoppen met hun handel met Rusland omdat ze willen laten zien dat ze tegen de oorlog zijn.
De volledige lijst van luxe goederen en ijzer- en staalproducten vind je in Verordening (EU) 2022/428. Sinds 8 april 2022 is de invoer uit Rusland van hout, cement, meststoffen, visserijproducten en alcohol verboden. Europese havens mogen geen schepen onder Russische vlag meer toelaten.
Bedrijven die gewoon doorgaan met business-as-usual in Rusland zijn volgens CELI onder andere Check Point Software, Alibaba, ANT Group, AnyDesk Software, Cadans, Cloudflare, Fujifilm, Eer, Micro-Star International (MSi), OKI, Tencent, Semiconductor Manufacturing International Corporation en ZTE.
Ikea en Volkswagen volgen kledingketen H&M, Lego, BMW, Mercedes-Benz, Volvo Cars en modemerk Burberry. De lijst van westerse bedrijven die stoppen met de verkoop of productie in Rusland wordt met de dag langer. Russen moeten het met steeds minder producten van westerse bedrijven stellen.
IKEA opende in 2000 zijn eerste vestiging in Rusland en heeft daar nu zeventien winkels en veertien winkelcentra.
Rusland is de grootste exporteur van graan, rogge en gerst. Vooral landen in het Midden-Oosten en Afrika zijn hier sterk afhankelijk van: het graan dat bijvoorbeeld Turkije en Egypte importeren komt voor ruim 70 procent uit Rusland. Ook Oekraïne is een grote exporteur van graan, maïs en zonnebloemolie.
Maar uit een rondgang blijkt dat lang niet alle bedrijven die keuze maken. Zo zetten onder meer ING, Heineken en Philips hun activiteiten in het land door. Shell, Harley-Davidson, Disney, Volvo, Nokia, ExxonMobil – de oorlog in Oekraïne heeft een economische exodus uit Rusland in gang gezet.
Belangrijke in Nederland geproduceerde producten met bestemming Rusland zijn geneesmiddelen, wegvoertuigen, zoals trekkers voor opleggers, en bloemen. Wederuitvoer met bestemming Rusland betreft onder andere elektronische schakelingen, telefoons en geneesmiddelen.
Het belangrijkste exportproduct van Rusland is energie, olie en aardgas, met een aandeel van twee derde in de totale exportopbrengsten. Fluctuaties in de export zijn vooral het gevolg van veranderingen van de olieprijs op de wereldmarkt.
Voor Rusland is de EU zelfs de grootste handelspartner. Daarnaast is de EU de grootste investeerder in Rusland. De belangrijkste Europese exportproducten naar Rusland zijn machines, transportmiddelen en chemicaliën. De EU importeert uit Rusland vooral olie en gas.
Wat is er gebeurd? Sinds de oorlog in Oekraïne willen veel Westerse bedrijven geen zaken meer doen met Rusland. Zara, Pull & Bear en Bershka sluiten daarom hun winkels daar. Ook onder meer Heineken, Samsung en Apple gaan ook geen producten meer leveren en Russen kunnen ook geen Netflix meer kijken.
Rusland reageerde met sancties tegen een aantal landen, waaronder een totaalverbod op de invoer van voedsel uit Australië, Canada, Noorwegen, Japan, de Verenigde Staten en de Europese Unie. De sancties werden sterk geïntensiveerd na de Russische invasie van Oekraïne in 2022.
De Europese Unie (EU) stelt sancties in tegen Rusland, in reactie op de Russische invasie van Oekraïne. De EU treft ook sancties tegen Belarus vanwege zijn betrokkenheid bij de invasie. Samen met de andere EU-lidstaten voert Nederland de sancties uit.
En dan begint de oorlog en zie je dat heel veel grondstoffen zoals graan, maïs, maar ook kunstmest en zonnebloemolie nog duurder worden.
Ongeveer 15 procent van het gas dat in Nederland wordt gebruikt, komt uit Rusland. In grote delen van Europa ligt dat nog een stuk hoger.
“Ongeveer dertig procent van de olie in Nederland, komt uit Rusland. We importeren ook nog olieproducten. Dus per saldo komen er ongeveer 750.000 olievaten aan olie per dag richting Nederland”, legt van Cleef uit.
In de afgelopen week zijn 500 stuks Russisch materieel (waaronder 157 tanks, 5 vliegtuigen en helikopters, en 151 infanterievoertuigen) verloren gegaan. Hiermee komt het totale verlies aan Russisch materieel boven de zesduizend stuks uit. Dit blijkt uit een analyse van onderzoeksbureau Oryx Spioenkop.
Steeds meer internationale ondernemingen besluiten Rusland de rug toe te keren of hun bedrijfsactiviteiten in het land op te schorten. Volgens een team van de Amerikaanse Yale-universiteit hebben zo'n 290 bedrijven laten weten dat zij zich terugtrekken uit Rusland. Yum!
Er worden meer Russische en Belarussische personen en entiteiten op de sanctielijst geplaatst. Diegenen die verantwoordelijk zijn voor de Russische wandaden in Marioepol en Boetsja, vooraanstaande zakenlieden, politici, familieleden van oligarchen en bedrijven die het Russische leger bevoorraden.
Vooral producten die veel energie kosten om te produceren worden duurder. Ook stijgen de prijzen van veel producten waarvan Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland een belangrijke producent zijn. Dit zijn bijvoorbeeld aardolie, gas, graan, hout, nikkel, palladium, aluminium.