De pizzabodem heeft een neutrale smaak en proeft daardoor helemaal niet anders dan een normale pizzabodem. De bloemkool pizza is na 12 minuutjes in de oven lekker krokant en zelfs de randjes zijn lekker.
In deze bloemsoort zitten weinig vezels, waardoor het ongeveer even gezond is als wit brood. Ook de pizzabodem van bloemkool bevat veel tarwebloem, dat ook gebruikt wordt bij de bereiding van een reguliere pizzabodem. Wie een pizza wil maken, is dus niet per se veel beter uit met een bodem van bloemkool.
Een gezonde pizza klinkt natuurlijk heel goed, maar wat is er dan precies gezond aan? Ten eerste is de pizzabodem voor een groot deel gemaakt van groenten. Zo bevat een Magioni bloemkool pizzabodem al 37% bloemkool. Een normale pizza bevat eigenlijk alleen gist, bloem en water.
Bloemkoolpizza (100 g) bevat 153 calorieën. Calorieën Verdeling: 54% vet, 13% kolhy, 33% eiwit.
Het gezondst is een pizza zonder vet vlees en een veelvoud aan druipende kazen. Zo zijn vegetarische pizza's bijvoorbeeld bijna altijd lager in calorieën. Denk aan varianten met paprika, champignons, tomaat en artisjok.
It's the dough: als eerste pizzaketen bezorgt New York Pizza de bloemkoolbodem bij je thuis. Nog nooit at je zo eenvoudig en zo lekker meer groente. De nieuwe bodem bevat 37% bloemkool en minder calorieën. En het goede nieuws is dat je deze bloemkoolbodem bij je favoriete pizza kunt kiezen.
“Vooral de kaas is de boosdoener, want daar gebruik je ongemerkt best veel van.” En die saus mag dan lekker licht lijken, maar ook die zit volgens het Voedingscentrum vol met vet en suikers. En ja, dat tikt aan dan. Nou zal zelfs de meest doorgewinterde voedingsdeskundige niet zeggen dat we nooit meer pizza mogen.
Bloemkoolpizza bodem ingrediënten: ½ bloemkool of een zak (diepvries) bloemkoolrijst (a 450 gram), 1 losgeklopt ei, 50 gram kaas (een handje), peper en zout, 1 eetlepel oregano of Italiaanse kruiden, en 2 theelepels olie. Beleg de bloemkoolpizza vooral met je favoriete toppings!
Een Margherita pizza met gewone bodem bevat al snel zo'n 800 kilocalorieën. De Dr. Oetker bloemkoolvariant zit er met 672 per pizza wat onder. Ook de Magioni variant is met 647 kilocalorieën minder calorierijk.
De vitamines en mineralen uit de oorspronkelijke groenten blijven nog wel voor een groot deel behouden in een pizzabodem. Daarnaast bevatten pizzabodems van groenten meer verzadigde vetten en toegevoegde stoffen zoals als suiker en zout.
Jazeker! Voor als je spontaan uiteten gaat en nog met een bodem zit. Zonde om weg te doen. Je kunt de pizzabodem prima invriezen; ze blijven dan een maand goed.
Een Pizza Margharita (met alleen tomatensaus en kaas) is het minst calorierijk. Logisch, daar zit het minste op. Hoe vetter de topping, hoe meer calorieen je pizza bevat.
Laag in koolhydraten
Bloemkoolrijst kan een goede vervanger voor normale rijst zijn wanneer u minder calorieën wilt eten. Het bevat per 100 gram namelijk slechts 3 gram aan koolhydraten, wat een heel stuk minder is dan in gewone witte rijst. Daarnaast bevat bloemkoolrijst ook aanzienlijk minder calorieën.
Bloemkoolrijst en andere producten die volledig uit groenten bestaan, zijn gezond en staan in de Schijf van Vijf. Producten die deels uit groente bestaan, zoals bloemkoolpizza, staan niet altijd in de Schijf van Vijf.
Een gezonde optie is dus om een goed Italiaans restaurant te kiezen of natuurlijk je eigen verse pizza te maken. Gebruik dan volkoren pizzadeeg, veel tomatensaus, een scheutje olijfolie en niet te veel kaas. En voor de Italiaanse touch kun je de pizza bestrooien met Oregano, wat rijk is aan antioxidanten.
Een pizza lijkt gezond: in feite is het deeg met voedingsmiddelen als champignons, tomaat en kaas, gebakken in de oven. Maar vergis je niet. Een pizza bevat al snel zo'n 800 tot ruim 1000 calorieën. Juist die kaas maakt dat een pizza meer calorieën bevat dan een portie frieten.
Diepgevroren pizza's bevatten doorgaans minder verzadigde vetten dan verse in de supermarkt. Pizza's met een dunne korst lijken gezonder, maar bevatten vaak meer vetten dan die met een dikke korst.
'Over het algemeen bevatten pizza's met salami of meerdere soorten vlees de meeste calorieën. Zo kan een diepvriespizza met salami wel 1.200 calorieën bevatten. ' Maar ook pizza met shoarma (en vergeet de knoflooksaus niet), ham of kip bevat de nodige calorieën.
De meeste pizzatoppings van New York Pizza zijn glutenvrij. Welke producten wel gluten bevatten zijn New York & Italian style pizzadeeg, dönervlees, hete kip/chilli chicken en knoflooksaus.
Diepvriespizza's bevatten over het algemeen weinig gezonde voedingsstoffen. Het aantal vitaminen en mineralen is minimaal en vaak zit er te veel suiker en te veel zout in. Ook de gebruikte conserveringsmiddelen en het bewerkte vlees in pizza's dragen meestal niet echt bij aan een gezond eetpatroon.