Brillen kunnen uit verschillende materialen gemaakt worden. Denk aan metaal of kunststof, maar ook aan titanium of aluminium.Ook kunnen er brillen gemaakt worden van bijzondere materialen, zoals hout, buffelhoorn of 18-karaats massief goud.
De meeste kunststof monturen worden gemaakt van acetaat, de volledige naam is: Cellulose acetaat. Dit is een thermoplast die uit katoen, houtvezel of papierpulp kan worden gemaakt. Het wordt veresterd met azijnzuur, opgelost in aceton en tot platen uitgewalst.
Deze kan van kunststof (wat ook wel organisch glas genoemd wordt) gemaakt worden, of van 'echt' glas (wat ook wel bekend staat als mineraalglas). Deze twee materialen vormen de basis voor brillenglazen.
Cellulose acetaat is een semi-synthetisch plastic. Het heeft goede eigenschappen voor schildpadschildimitatie, zoals een hoge glans, transparantie en stevigheid. In de jaren '30-'80 is het veel gebruikt voor haarspelden, sigarendoosjes, speelgoed en als folie.
Prettig is juist weer dat er een groter draagvlak is op de neus, hierdoor wordt het gewicht van de bril meer verdeeld, waardoor je meer draagcomfort ervaart. En omdat er geen neussteuntjes op zitten kunnen deze ook niet gaan irriteren, knellen of afdrukken geven in de huid.
Wat zijn randloze glazen? Brillen zonder montuur, ook wel randloze brillen genoemd, zijn brillen zonder montuur. De neusbrug verbindt de lenzen en de slapen zijn direct aan de lenzen bevestigd.
Titanium brillen worden vrijwel altijd van een titanium legering gemaakt en bewerkt met lak wat invloed heeft op corrosie bestendigheid. Titanium heeft de hoogste sterkte / dichtheidsverhouding van alle metalen elementen. Titanium brillen zijn hierdoor sterk en duurzaam.
Acetaat brillen zijn een veel ontworpen soort montuur. Dit materiaal maakt de ontwerpmogelijkheden onbegrensd. Acetaat is licht, maar erg stevig. Deze monturen worden uit een blok acetaat gesneden en onder hoge temperaturen gebogen.
Cellulose Acetaat is vooral bekend onder de naam acetaat. Het is een geproduceerde vezel gevormd uit een onderdeel van cellulose, verkregen uit katoenlinters en/of houtpulp.
Ook zitten er grote kwaliteitsverschillen in de glazen en de gebruikte coatings (ontspiegeling, kraswerend). Dat verklaart bovendien een deel het prijsverschil. Een dure bril is niet automatisch beter dan een goedkope bril. Belangrijk is dat de oogmeting klopt en dat de glazen goed geslepen worden.
Wanneer je het beste van het beste verkiest zijn er de multifocaal excellent glazen. Deze glazen zorgen voor het grootste draagcomfort, dankzij het grote gezichtsveld zonder vertekening. De gezichtsscherpte is in elke blikrichting maximaal en geeft je het meest natuurlijke en stabiele zicht.
Brillen waren al in gebruik sinds het midden van de veertiende eeuw. De vroegst bekende kunstzinnige voorstelling van het gebruik van brillenglazen dateert uit 1352. Het gaat om een fresco in de kapel van het klooster van San Nikolo in Treviso, gemaakt door Tommaso da Modena (1326-1379).
Met een diamantpunt slijpt hij de cilinder in het glas (of kunststof). Brillenglazen worden nu vaak van kunststof gemaakt. Met de diamantpunt slijpen ze een kromming aan de achterkant van het glas. Hoe hoger de sterkte, hoe meer curve (kromming) in het glas.
Een ruime meerderheid van de bevolking draagt een bril of contactlenzen. Op oudere leeftijd ontkomt bijna niemand hieraan.
Een bril lijmen met secondelijm is zeker een optie. Zorg ervoor dat je een goede secondelijm aanschaft. Wij adviseren hiervoor K+S Magnumbond. Deze secondelijm werkt op basis van cyaanacrylaat en is super sterk!
TR90 is een materiaal wat uitgevonden is door Formule 1 teams. Het is een thermoplastic materiaal wat enorm stevig en licht is. Grote voordeel t.o.v. bijvoorbeeld normale kunststof brillen is dat TR90 een hoge ontbrandingsgraad heeft.
Bio acetaat wordt gemengd met hulpstoffen op bio basis, die zijn gemaakt van hernieuwbare grondstoffen in plaats van op olie gebaseerde grondstoffen. Gerecycled acetaat wordt gemaakt van materiaal resten die tijdens het productieproces ontstaan en waarmee nieuwe monturen kunnen worden gemaakt.
Randloze en nylor (half-randloze) brillen
Randloze monturen zijn monturen zonder rand om de brilglazen en nylor monturen hebben alleen een rand aan de bovenzijde van de brilglazen. Dit heeft dus niets met materiaal te maken maar alleen met vorm.
Beta-titanium
Om titanium wat makkelijker in de omgang te maken kun je een ander materiaal toevoegen (een zogenaamde legering). Fabrikanten experimenteren voortdurend met legeringen zoals beta-titanium. Daarin wordt titanium vermengd met onder meer molybdeen, vanadium, koper, ijzer, of een ander metaal.
Gemiddeld weegt een bril (montuur + gla zen) nog maar 20 tot 25 gram. De meeste bril dragers vinden een zwaardere bril ook niet comfortabel: dan staat er te veel druk op neus of oren en kunnen pijnlijke donkere plekjes ontstaan. Afhankelijk van glasdikte en montuur kan het gewicht oplopen.
Gemiddeld 4 tot 5 jaar. De meeste mensen informeren naar een nieuwe multifocale bril omwille van twee redenen. Allereerst is er de esthetische reden: ze willen wel eens wat anders. Een nieuwe stijl, een nieuwe montuur.
Er zijn weinig dingen zo lastig als het uitkiezen van een nieuw brilmontuur. Er zijn namelijk vijf belangrijke factoren waar je op moet letten: 1. de kleur, 2. de kleurhoogte, 3. het materiaal, 4. het model en 5. de stijl.
Rond of rechthoekig, smal of breed montuur; het maakt niet uit! Het enige belangrijke is, is dat het een niet te smal of te breed montuur is. Bij een te breed montuur krijgt het gezicht een rondere uitstraling, terwijl smalle monturen het gezicht heel smal laten lijken.