Het allergene eiwit in vis is zeer hittestabiel. Dat betekent dat het eiwit allergeen blijft, ook na koken of bakken. Ongeveer 0,1 tot 0,2% van de kinderen en volwassenen heeft een visallergie. Visallergie komt vaker voor in landen waar men veel vis eet.
Behandeling. Men behandelt symptomen van histamine-intoxicatie op dezelfde manier als een allergie: inname van antihistaminica is in de meerderheid van de intoxicaties voldoende. Belangrijk om te weten is dat mensen met histamine-intoxicatie niet allergisch zijn aan vis.
5-7 Een allergie voor visfilet komt het meest voor, maar ook zijn allergische reacties gerapporteerd bij viskuit (kaviaar), visgelatine en visbloed. 4 De allergenen van visfilet en vis- kuit verschillen van elkaar, waardoor patiënten die aller- gisch reageren op viskuit, vaak wel visfilet kunnen eten en vice versa.
Visallergie is een zogenaamde door IgE gemedieerde voedselallergie. IgE (Immunoglobuline E) is het allergie-antilichaam. Allergie voor vissen wordt veroorzaakt door een reactie op eiwit in visvlees (spier). Het dominerende allergeen is een spiereiwit dat parvalbumine wordt genoemd.
Sommige vissoorten bevatten veel histamine, met name makreel, tonijn, kabeljauw, haring, sardines, garnalen (kroepoek) en schaal- en schelpdieren. Beter geen vis uit blik eten. Tomaten bevatten 26 mg histamine. 100 gram bevat dus 2,6 mg histamine.
Symptomen van visallergie
Consumptie van vis kan leiden tot angioedeem, maagdarmklachten, luchtwegklachten, huidklachten en anafylaxie. Vaak komt een combinatie van symptomen voor.
Vis kan besmet raken met ziekteverwekkers, zoals de bacteriën listeria en salmonella. Deze zijn niet met het blote oog te zien en u kunt ze niet proeven, zien of ruiken. Maar u kunt er wel ziek van worden. In rauwe vis kan ook de parasiet haringworm voorkomen.
Als uw lichaam vervolgens opnieuw in contact komt met deze specifieke eiwitstructuur, zal uwafweersysteem hierop reageren en activeren er bepaalde 'allergiecellen' waardoor er allergische klachten optreden. Het is onduidelijk waarom 'ineens' een allergie kan ontstaan voor iets wat u altijd hebt kunnen eten.
Veel volwassenen met een voedselallergie vragen zich af wat de oorzaak van hun plotselinge allergie is. Zwangerschap zou mogelijk leiden tot nieuwe allergieën, wat sommige wetenschappers doet vermoeden dat hormonen een rol spelen. Een andere oorzaak genoemd door patiënten is een virusinfectie.
Bij een voedselallergie reageert het afweersysteem op 1 of meerder eiwitten in een voedingsmiddel. Het afweersysteem maakt verkeerd gerichte antistoffen aan tegen deze eiwitten. Een allergie voor gezuiverde vetten, oliën of suikers in de voeding bestaat dan ook niet.
Histamine ontstaat bij microbiologisch bederf van vis maar kan ook een bijproduct van fermentaties zijn. Een groot aantal Enterobacteriaceae (m.n. Morganella morganii) en ook Clostridium perfringens, Vibrio alginolyticus en Photobacterium phosphoreum kunnen histidine decarboxyleren.
Symptomen voedselallergie
Meestal treedt een allergische reactie op voedsel snel op, binnen enkele minuten tot een paar uur na het eten van het voedingsmiddel. De klachten die optreden bij voedselallergie zijn per persoon verschillend, iedereen heeft zijn eigen specifieke klachten.
De 14 allergenen waar u de consument over moet informeren op basis van de Europese verordening 1169/2011 zijn glutenbevattende granen, ei, vis, pinda, noten, soja, melk, inclusief lactose, schaaldieren, weekdieren, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet en lupine.
Scombroïde-intoxicatie is een syndroom dat kan optreden na de consumptie van bacterieel gecon- tamineerde vis zoals tonijn, bonieten of makreel. Er kunnen anafylaxie-gelijkende symptomen optreden zoals flushes, erytheem, urticaria en palpitaties. De ziekte is meestal mild 'self-limiting'.
Bij een type I allergische reactie maakt het lichaam allergische antistoffen aan die zorgen voor een heftige reactie. De reactie treedt vaak binnen een paar minuten op en bijna nooit later dan een uur nadat u in aanraking bent gekomen met de stof waar u allergisch voor bent.
Bacteriën in vis
Stinkende vis wordt niet gegeten. Daarom is bedorven vis nauwelijks een gevaar voor de volksgezondheid. Verder geldt dat eventuele aanwezig bacteriën en virussen tijdens het koken worden gedood.
Onderzoek voedselallergie en -intolerantie
Met behulp van een bloed– of huidtest kan nagegaan worden of u allergische antistoffen heeft tegen het verdachte voedingsmiddel. Dat wil echter nog niet zeggen dat er sprake is van een allergie. Een combinatie van allergietesten en uw verhaal bepaalt meestal de diagnose.
Klachten bij een allergie zijn bijvoorbeeld jeuk of vlekjes op de huid, dikke oogleden, tranende ogen, kriebel in de neus, tintelingen van de tong, hoesten en niezen.
Als u overgevoelig bent voor bepaald voedsel, kunnen klachten bijvoorbeeld zijn: klachten aan mond, keel en neus: jeuk, branderig gevoel, roodheid, verdikking, loopneus. klachten aan maag en darmen: overgeven, buikpijn, buikkrampen, diarree. huidklachten: vlekjes, jeuk, roodheid, bulten, eczeem.
Waarom is een pinda-allergie zo dodelijk vergeleken met andere allergieën? Een allergie voor pinda's is zo'n beetje de dodelijkste voedselallergie die je kunt hebben.
Het lichaam maakt hierbij antistoffen aan tegen bepaalde eiwitten in voedingsmiddelen, waardoor er een allergische reactie ontstaat. De meest voorkomende voedselallergieën zijn koemelkallergie en notenallergie.
Voedselallergie kan niet genezen met medicijnen. De behandeling bestaat uit het weglaten van de voedingsbestanddelen die de klachten veroorzaken. U moet het dieet altijd volgen. Als duidelijk is welke voedingsmiddelen uw klachten veroorzaken, dan kunt u beginnen met de dieetbehandeling.
In combinatie met vis kan nitraat ongezonde stoffen opleveren. Uit voorzorg adviseert het Voedingscentrum vis, schaal- of schelpdieren bij voorkeur te eten met nitraatarme groente, zoals bloemkool, broccoli of prei. Sommige groenten bevatten veel nitraat.
De klachten beginnen meestal binnen acht tot 24 uur nadat je iets verkeerds hebt gegeten. Gelukkig is het meestal binnen één tot drie dagen weer over, maar in die tijd kun je je heel beroerd voelen.
Maar wat is het nou en hoe krijg je het eigenlijk, zo'n salmonellabesmetting? Salmonella is een bekende bacterie die vooral voorkomt in varken, kip, eieren, melkproducten en vis. De salmonellabacterie vermeerdert zich wanneer producten niet voldoende gekoeld worden of bij bereiding niet goed worden verhit.