Het komt weleens voor dat mensen klachten krijgen na het eten van producten met E-nummers. Geregeld wijten mensen deze klachten aan een overgevoeligheid voor bepaalde E-nummers, bijvoorbeeld voor glutamaat of bepaalde kleurstoffen. In de praktijk komen overgevoeligheden voor E-nummers echter heel weinig voor.
Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde kleurstoffen en krijgen bijvoorbeeld last van huiduitslag en jeuk. Contactallergie. Onder andere persoonlijke verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen, sieraden, schoenen en kleding kunnen chemische stoffen bevatten die contacteczeem kunnen veroorzaken.
Voorbeelden van ingrediënten en producten die vaak sulfiet bevatten zijn fruit, vruchtensap, gedroogde groenten en aardappelen (bijvoorbeeld instant-aardappelpuree en gedroogde groenten in kant-en-klaarmaaltijden), rozijnen, tomatenpuree, suiker, glucosestroop, zuurkool, champignons, bouillon, jus, soep en sauzen.
Een histamine-intolerantie ontstaat wanneer de hoeveelheid histamine die zich in het lichaam ophoopt groter is dan de hoeveelheid die het lichaam kan verwerken. Een intolerantie betekent dus niet dat je allergisch of gevoelig bent voor de biogene amine; het betekent puur dat er teveel in je lichaam aanwezig is.
Veel histamine zit in avocado, kiwi, aardbeien, meloen, ananas, grapefruit en frambozen. Een matige hoeveelheid in bananen, mango's, papaja's, druiven en vijgen. De andere soorten bevatten een geringe hoeveelheid histamine.
Gemiddeld in histamine: eieren, tarwe, komkommer, soja, pinda's en dus ook pindakaas, jam, witvis uit de vriezer, yoghurt, melk, jonge kaas, zonnebloempitten, bloemkool, doperwten, honing en half-harde kazen zoals Emmentaler.
galbulten; dit is de meest acute reactie met heftige jeuk. atopisch eczeem. vochtophoping onder de huid; wanneer u lijnen trekt op de huid, blijven die zichtbaar.
Sulfiet zit in heel veel producten, zoals wijn, jam, schaaldieren en gedroogd fruit. Het wordt gemaakt uit zwavel en gebruikt als conserveringsmiddel. Sulfiet voorkomt dus dat voedingsmiddelen snel bederven.
De 14 allergenen waar u de consument over moet informeren op basis van de Europese verordening 1169/2011 zijn glutenbevattende granen, ei, vis, pinda, noten, soja, melk, inclusief lactose, schaaldieren, weekdieren, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet en lupine.
E-nummers zijn stoffen die de eigenschappen van voedingsstoffen verbeteren. Het kunnen kleurstoffen, conserveermiddelen en smaakversterkers zijn. E-nummers worden kunstmatig in een fabriek gemaakt of gewonnen uit de natuur. Voordat een stof een label met E-nummer krijgt, moet hij een lang traject doorstaan.
Sommige consumenten eten geen E-nummers vanwege hun religie of overtuiging, onder andere omdat E-nummers een dierlijke oorsprong kunnen hebben. Ze worden bijvoorbeeld uit vlees , botten , wol en haren gehaald. Andere stoffen vinden hun oorsprong in dierlijke producten zoals melk en eieren .
Fruit: boordevol e-nummers
Dat is best gek. Want in 'natuurlijke' producten, zoals bijvoorbeeld een blauwe bes, zitten meer dan 13 e-nummers. Een banaan bevat er minimaal vijf. En een passievrucht bevat alleen al twaalf e-nummers aan kleurstoffen.
Een belangrijke endogene stof die jeuk veroorzaakt is histamine (zoals bij urticaria en mastocytose). Prostaglandinen, substance-P, serotonine en endogene opioïden spelen ook een rol bij het ontstaan van jeuk.
Kunstmatige en natuurlijke E-nummers
Andere E-nummers zijn stoffen die van nature in eten en drinken voorkomen. Zo staat E300 voor vitamine C en E330 voor citroenzuur. Zowel kunstmatige als natuurlijke E-nummers zijn voor gebruik goedgekeurd door de EFSA en zijn veilig voor onze gezondheid.
Wijnen zonder sulfiet bestaan niet! Van nature zit er namelijk al een laag percentage sulfiet in wijn. Er bestaan wijnen waarbij er geen sulfiet wordt toegevoegd tijdens het productieproces of vlak voor het bottelen.
Welke wijn bevat het minst sulfiet? Aan rode wijn wordt minder sulfiet toegevoegd dan aan witte wijn. Dit komt omdat blauwe druiven van nature meer conserverende stoffen bevatten. Witte wijn zal zonder toevoeging van sulfiet sneller oxideren en zijn smaak verliezen.
Sulfiet in je wijn = hoofdpijn? Sulfiet is een soort conserveringsmiddel voor wijn: het zorgt ervoor dat de wijn stabiel en houdbaar blijft. Witte wijnen bevatten meer sulfiet dan rode wijnen, zoete wijnen meer dan droge. Sulfiet wordt vaak aangemerkt als grote boosdoener voor de hoofdpijn.
Er zijn twee typen overgevoeligheid: allergie of intolerantie. Als er sprake is van een allergie dan gaat het om een abnormale reactie van het afweersysteem op een voedingsmiddel. Bij intolerantie speelt het afweersysteem geen rol.
Anafylaxie kenmerkt zich door de symptomen die binnen enkele seconden tot twee uur optreden, nadat u in contact bent gekomen met een allergeen (stof) waar u allergisch voor bent. Veelvoorkomende symptomen zijn: Jeuk, roodheid en zwelling van de huid.
Symptomen van een alcoholallergie zijn onder anderen ademhalingsproblemen, anafylaxie (een ernstige allergische reactie die een snelle, zwakke polsslag, misselijkheid en braken veroorzaakt), bewustzijnsverlies, buikkrampen en/of huiduitslag [9].
Cafeïne valt eigenlijk onder de histamine- vrijmakende producten. Het komt voorna- melijk voor in koffie, thee, cacao en cola- noten. Maar cafeïne kan ook voorkomen in medicatie, zoals pijnstillers. Lees dus altijd goed de verpakking en/of de bijsluiter.
Verse vis zou weinig histamine bevatten: koolvis, roodbaars, kabeljauw, heek, hoki, schol, forel, snoekbaars. Zalm valt hier ook onder, maar veel mensen krijgen een reactie op verse zalm.
Rooibos thee
Ook rooibos staat bekend om zijn histamine remmende werking. Het wordt daarom door sommige artsen ingezet bij voedingsallergie, eczeem, astma én hooikoorts. Rooibos zit ook nog eens vol met antioxidanten en heeft een balancerend effect op je zenuwstelsel. Sla dus vooral een aantal doosjes rooibosthee in.