De oogdruk is opeens heel hoog. Dit geeft heftige klachten, zoals hoofdpijn, misselijkheid en braken, een rood en pijnlijk oog en wazig zien.
Als in het oog meer vocht wordt aangemaakt dan er wordt afgevoerd, neemt de druk in het oog toe. Een hoge oogdruk kan schade veroorzaken, maar dat hoeft niet. De oogarts bekijkt of de hoge oogdruk bij u behandeld moet worden. Bijvoorbeeld als u glaucoom heeft.
Kan ik er zelf iets tegen doen? Zelf kunt u niets doen aan glaucoom. Wel kunt u bij een opticiën een oogdrukmeting laten doen. Als u twijfelt over uw gezichtsvermogen, kunt dit bij een opticiën laten meten of u kunt contact opnemen met uw huisarts.
De oogdruk is te hoog wanneer die schade aan de oogzenuw veroorzaakt. Hoe hoger de oogdruk (bij herhaling gemeten), hoe groter de kans op schade. Door de schade aan de oogzenuw, wordt de verbinding tussen het oog en de hersenen langzaam, maar blijvend, beschadigd.
Stress Stress verhoogt de oogdruk niet. Wel kan men natuurlijk in stressvolle perioden vergeten om de oogdruk verlagende oogdruppels te gebruiken en dan stijgt de oogdruk. Familie Wanneer u glaucoom heeft, hebben al uw bloedverwanten, maar vooral uw kinderen, broers en zusters een hogere kans om ook glaucoom te hebben.
Een oogdrukmeting noemen we ook wel tonometrie. Opticiens, optometristen en oogarts kunnen op verschillende manieren je oogdruk meten: Applanatie tonometrie. Deze methode wordt het vaakst door optometristen en oogartsen gebruikt en is het meest betrouwbaar.
Dat verschilt per mens. Een normale oogdruk, dat wil zeggen een oogdruk die bij 95% van alle mensen voorkomt, bevindt zich tussen de 10 en de 21 mm Hg. Wat voor een oog een gezonde oogdruk is, hangt sterk af van de gezondheid van de ogen. Voor sommige ogen is 30 mm Hg nog goed, voor andere ogen is 14 mm Hg te hoog.
Hoe het komt dat voeding invloed heeft op de ziekte is nog niet precies bekend. Magnesiumrijke voedingsmiddelen zoals sojabonen, schelpdieren en garnalen vergroten de kans om glaucoom te krijgen.
Bij een lage druk glaucoom spelen andere risicofactoren, zoals de doorbloeding van de vaten, waarschijnlijk een grotere rol dan de oogdruk die niet verhoogd is. Ook deze vorm leidt tot beschadiging van de oogzenuw en gezichtsveldverlies.
Hierdoor neemt de weerstand die het kamerwater ondervindt toe en stijgt de oogdruk. De oorzaak daarvan is niet precies bekend. Risicofactoren zijn o.a bijziendheid (myopie; 1.7 -4x hoger risico), vaatafsluitingen in het oog, suikerziekte en vaatziekten. Bij deze vorm van glaucoom is de afvoer van kamerwater belemmerd.
Hoofdpijn door migraine straalt vaak uit naar de achterkant of de zijkant van het oog. Ook bij clusterhoofdpijn is er hevige pijn in het ooggebied langs één kant. Er zijn daarnaast andere neurologische oorzaken (bijv. trigeminusneuralgie) die de klachten kunnen verklaren.
Acuut glaucoom
De oogbol voelt hard en gevoelig aan en vaak heb je ook wazig zicht. Daarnaast treden er algemene ziekteverschijnselen op: je kunt misselijk worden, hoofdpijn krijgen, gaan braken en eventueel buikpijn krijgen.
Acuut glaucoom
Dit is gevaarlijk voor uw oog. Omdat de oogdruk hoger kan worden dan de bloeddruk in het oog, wordt de doorbloeding van het oog onderbroken. De klachten bij acuut glaucoom zijn anders en sneller. Het zicht wordt in korte tijd wazig en u krijgt forse hoofdpijn boven uw oog.
UV-licht kan zeer belastend zijn voor uw ogen – niet alleen op zonnige dagen, ook wanneer het buiten bewolkt is. UV-straling is niet te vermijden. Daarom bevatten zonnebrandmiddelen en veel moisturizers UV-bescherming.
Vitamine-C voor ogen
Die is te vinden in fruit, zoals sinaasappels, kiwi's en aardbeien, en in groenten, zoals broccoli, sareptamosterd en paprika. Naast bron van antioxidanten helpt het ook om staar te vertragen en ze geven de benodigde oogvitaminen tegen maculadegeneratie.
Als u 40 jaar of ouder bent. Als u sterk verziend of bijziend bent. Als u van Afrikaanse of Aziatische afkomst bent. Als u aan cardiovasculaire aandoeningen (bijvoorbeeld diabetes) lijdt.
Uit onderzoek blijkt dat: vooral Luteïne, Zeaxanthine maar ook vitamine C, vitamine E en betacaroteen, vooral op de macula de meeste invloed hebben. Deze stoffen komen met name voor in groente en fruit. Ook zink en omega 3 hebben een grote rol om het netvlies te beschermen tegen vrije radicalen.
Met een online oogmeting of oogtest kun je zelf de sterkte van je ogen testen. De testen zijn gratis. Je hebt er alleen een internetverbinding, een computer en soms een smartphone voor nodig. Je gaat op een afstand van je computerscherm zitten of staan.
Voor elke vorm van oogheelkundige zorg heeft u een verwijzing nodig. Deze brief kan afgegeven worden door de huisarts, maar ook door de jeugdarts of een specialist.
Wanneer heb ik een oogmeting nodig? Het wordt aangeraden om elke twee jaar een oogtest te laten doen als je zestien jaar of ouder bent. Dit kan echter per persoon verschillen, afhankelijk van of je een bestaande medische aandoening hebt. Het kan ook afhankelijk zijn van je leeftijd.
Wat is oogvermoeidheid? Oog(over)vermoeidheid ontstaat als je ogen zich overmatig moeten inspannen om scherp te kunnen zien. Je ogen zijn uit verschillende weefsels opgebouwd. Lens, pupil, iris, hoornvlies en oogwit bevinden zich aan de voorzijde van het oog.
Door de verhoogde hersendruk krijg je last van hoofdpijn, misselijkheid en overgeven. Je oogzenuw kan door de druk in de hersenen ook opzwellen, dat noemen we papiloedeem. De oogarts kan dat zien. Je kunt ook prikkelbaar worden en je gedrag en je ontwikkeling kunnen veranderen.