De voornaamste reden voor het geel kleuren van komkommers (en courgette en tomaten) is het te veel water geven. Deze planten hebben veel water nodig, maar bij te veel water wordt het mineraalgehalte in de vrucht verdund.
Volledig geel blad duidt vaak op een gebrek aan stikstof. Zie je dat de randen van het blad vergelen, dan heeft je komkommerplant mogelijk meer kalium nodig. Hebben je planten een ijzergebrek, dan zijn nieuwe bladeren geel, maar hebben ze verder groene nerven.
Geef zeker iedere dag een halve gieter water per plant. Je merkt dat de plant meer water nodig heeft als de bladeren gaan hangen. Komkommers zijn gevoelig voor de ziekte 'meeldauw', dus geef geen water op het blad. Zorg dat de planten na een regenbui snel kunnen opdrogen.
Wanneer komkommer oogsten
Hoe oogst je komkommers? Komkommers oogst je eigenlijk voor ze rijp worden. Een rijpe komkommer wordt namelijk geel en gaat heel vies bitter smaken. Een "oogstrijpe" komkommer is dus nog (donker)groen van kleur.
Dieven en toppen
Om een stevige plant te krijgen, moet je hem in het begin veel toppen en nijpen. Knijp na de eerste vier bladeren de top eruit. Er groeien nu ranken uit, top deze na drie bladeren. De scheuten die hierna uitlopen, mogen blijven.
Je hebt te veel water gegeven, er zijn niet voldoende voedingsstoffen aanwezig in de bodem of een virus heeft je plant getroffen. Maar zijn gele komkommers dan direct verloren? Zeker niet. De geel geworden vruchten zijn behoorlijk bitter en daarom niet meer geschikt voor consumptie.
Komkommers hebben minimaal een temperatuur van 10°C nodig om te groeien. Komkommers uit de broeikas hebben een lichte standplaats nodig, maar geen volle zon. Indien nodig is het raadzaam de planten tegen de felle zon te beschermen. Dit vermijdt het verbranden van de bladeren bij een felle zon.
De komkommer is dan beperkt houdbaar. Je herkent bederf van de komkommer als deze rotte plekken heeft of er zichtbare schimmel is. Als je het niet zeker weet, dan adviseren wij om goed te kijken, ruiken en uiteindelijk proeven of de komkommer nog goed is.
In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, kun je komkommers beter niet in de koelkast bewaren. De groente kan niet goed tegen kou waardoor hij snel slap wordt. Buiten de koelkast is de komkommer 3 tot 7 dagen houdbaar. In de koelkast slechts 2 dagen.
Let bij aankoop van een komkommer erop dat de schil egaal van kleur is, geen beschadigingen vertoont en stevig aanvoelt. Indien de komkommer in krimpfolie is verpakt, verwijder die dan pas als je de komkommer gaat gebruiken. In de koelkast verliest een komkommer zijn smaak.
Komkommers houden van veel warmte en kunnen slecht tegen regen en kou, daarom worden ze in Nederland vaak in een kas of platte bak geteeld.
Kalium en calcium zijn essentiële voedingsstoffen voor een goede vruchtkwaliteit. Dit is erg belangrijk voor komkommers, omdat de houdbaarheid kort is. De behoefte aan kalium is het hoogst tijdens de midden- en eindfase van de vruchtontwikkeling.
Welke meststof is geschikt voor komkommers? Organische meststoffen hebben de voorkeur voor komkommers, maar minerale speciale meststoffen zijn net zo geschikt voor groentegewassen.
Normaal gesproken blijft een komkommer ongeveer een week goed. Komkommers verpakt in krimpfolie zijn langer houdbaar. Gare (gekookte) komkommer kun je in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden in de vriezer bewaren (minimaal -18 °C). Rauwe komkommer is niet geschikt om in te vriezen.
Komkommer verliezen snel hun smaak en worden slap in de koelkast. Bewaar een aangesneden komkommer wel in de koelkast. Verpak het stuk komkommer in plastic folie om uitdrogen te voorkomen.
Net als het vruchtvlees is ook de schil van de komkommer supergezond en bevat het veel vitaminen A en antioxidanten die goed zijn voor ons lichaam. Dus, niet waar. Was de komkommer wel eerst grondig met kraantjeswater en kies voor biologische teelt, want alleen zo ben je zeker dat er geen pesticiden in de schil zitten.
Komkommers drogen uit in de koelkast.De schil beschadigt waardoor ze sneller bederven. Bewaar ze daarom op een koele plaats in de keuken, de kelder of de berging.
Om temperatuurschommelingen te vermijden raden wij de supermarkten aan eieren niet in de koeling te bewaren. Door die temperatuurschommelingen zou er immers condens op de eischaal kunnen ontstaan waardoor bacteriën er zich gemakkelijker op kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal het ei kunnen binnendringen.
Zo raadt het Voedingscentrum aan je eieren in hun doos in de koelkast op 4°C te bewaren zodat ziekmakers als salmonella minder kans krijgen.
Komkommers bestaan voor meer dan 95% uit water en leveren slechts 13 kcal per 100 gram. Het is een gezonde en caloriearme groente. Tijdens het dieet is het toegestaan om onbeperkt komkommers te eten.
Hoeveel komkommer per dag eten is gezond? Het Voedingscentrum adviseert om 250 gram groente per dag te eten, waaronder komkommer. Deze groente staat namelijk in de Schijf van Vijf.
Oude rassen van komkommer zijn nog wel eens bitter, vooral aan de uiteinden. Ook kan bitterheid bij komkommer ontstaan door stress: weinig water, temperatuurschommelingen, schimmelinfectie of opslag. Bittervrije komkommerrassen zoals de lange groene typen in Nederland, worden steeds vaker gegeten.
Courgette en komkommer doen enigszins aan elkaar denken, maar plaats ze liever niet náást elkaar. Komkommers, tomaten en radijsjes zijn makkelijk te verbouwen voor beginners, maar plaats ook deze soorten liever niet naast elkaar.
Komkommers moeten net zoals tomaten in de volle zon staan. Dit wil zeggen: minimum 6u zon per dag (ongeacht of dit nu ochtend- of namiddagzon is). Daarnaast geef je ze best ook voldoende ruimte. Hoe dichter de bladeren bij elkaar groeien, hoe meer kans op ziektes.
Het beste kan men de komkommers vroeg oogsten omdat dan de plant nog verdere vruchten aanzet. Als de komkommers glad aanvoelt en helemaal groen is, is deze rijp om te oogsten Wanneer men de komkommers te groot laat worden, ontwikkelt de plant geen nieuwe vruchten meer!