De Geelwangschildpad, Geelbuikschildpad en Roodwangschildpad staan sinds juli 2016 op de Europese Unielijst (EU-lijst) van invasieve exoten. Een soort die op de EU-lijst staat mag o.a. niet meer worden verhandeld en niet zomaar worden gehouden.
Een waterschildpad is nog niet een veel voorkomend huisdier om te houden, maar steeds meer mensen ontdekken wat voor een leuke toevoeging een schildpad aan het huishouden kan zijn. Er twee soorten schildpadden die je kunt houden: landschildpadden en waterschildpadden.
Die soorten zijn: de Griekse landschildpad, en wel de oostelijke ondersoort Testudo hermanni boettgeri. de Moorse landschildpad uit het oostelijk Middellandse- Zeegebied Testudo (graeca) ibera.
Er zijn ontzettend veel soorten landschildpadden die je als huisdier kunt houden, maar de Griekse landschildpad, Vierteen en de Kolenbrander schildpad zijn de meest gehouden. Een landschildpad kan tussen de 10 en 50 cm groot worden, vergis je daar niet in!
Bedreiging en bescherming. Vanwege de risico's van losgelaten roodwangschildpadden, is in 1997 de import van roodwangschildpadden in de EU verboden. Handelaren zijn toen overgegaan op nauw verwante soorten en ondersoorten, waaronder Trachemys scripta troostii en Trachemys scripta scripta.
Als je een schildpad ziet, zorg er dan voor dat je hem niet aanraakt of oppakt. Schildpadden kunnen namelijk flink bijten! De bijtschildpad kan zoals zijn naam al doet vermoeden, flink bijten.
Was na het aanraken van je schildpad altijd je handen. De huid van schildpadden kan namelijk bacteriën bevatten die bij mensen ziektes veroorzaken. Veel schildpaddenexperts raden dan ook aan om schildpadden alleen met handschoenen aan te raken.
Een schildpad kost ongeveer €30.
Een basisvoorziening voor 1 tot 3 schildpadden kost 30 euro per maand.
Hoeveel kost een waterschildpad? Een muskusschildpad koop je al vanaf 15 tot 30 euro. Andere soorten kunnen tot 150 euro kosten. De aankoop van een aquarium en het meeste toebehoren is een eenmalige investering.
De Muskus schildpad staat ook wel bekend als Sternotherus Odoratus. Ze komen oorspronkelijk (net als de Roodwangen en de Druppelschildpadden) uit Noord Amerika. De soort blijft vrij klein en wordt zo'n 13,5 cm schildlengte. Hierom kan deze schildpad in een vrij kleine bak gehouden worden.
Gewenning leren ze wel , maar echt tam maken is niets voor een schildpad. gileman: geen enkel dier is tam te maken. elk 'tam' dier kan opeens bijten/aanvallen.
Het is met een maximale schildlengte van 14,5 centimeter een van de kleinste soorten schildpadden ter wereld. Mannetjes blijven kleiner dan vrouwtjes en worden ongeveer 10 cm, mannetjes hebben ook een langere staart en een relatief langwerpig schild.
Waterschildpadden en moerasschildpadden hebben vaak platte poten met vinnen voor het zwemmen. Zeeschildpadden zijn extra aangepast voor het leven in het water, met gestroomlijnde lichamen en lange, op flippers lijkende poten. Landschildpadden hebben echter stompe poten voor het lopen op land.
Schildpadden staan op de lijst van beschermde dieren. Vrije handel in die dieren is niet (meer) toegestaan, alleen bepaalde soorten, in gevangenschap gekweekte dieren, mogen nog aangeboden worden.
Er bestaan meer dan 200 soorten schildpadden. Je kan ze wel allemaal onderverdelen in drie groepen, namelijk de landschildpadden, moerasschildpadden (of waterschildpadden) en zeeschildpadden. Hiernaast zie je een pasgeboren schildpadje.
De prijzen van een Griekse landschildpad beginnen bij enkele tientallen euro's. Voor een terrarium voor een koppel volwassen Griekse landschildpadden bent u minstens enkele honderden euro's kwijt. Terugkerende kosten zijn die voor voer, verlichting en verwarming.
Huisvesting. Waterschildpadden hebben veel ruimte nodig en dus is het belangrijk dat je een groot aquarium aanschaft. Twee volwassen schildpadden hebben een aquarium nodig van minimaal 150 x 50 x 50 centimeter en het water moet minimaal 40 centimeter diep zijn.
Een winterslaap die buiten wordt gehouden loopt meestal van midden oktober tot eind april. Binnen kan de winterslaap korter gehouden worden (begin november- begin maart). Wanneer de schildpad actiever wordt in de lente moet hij gebaad worden in lauw water. Hij moet beginnen eten binnen de 2 weken.
Meerdere mannetjes zonder vrouwtjes erbij zullen vaak ruzie krijgen en elkaar verwonden, waardoor ze uiteindelijk gescheiden moeten worden. Een schildpad kan prima alleen leven en heeft niet perse een partner nodig.
Eten doen ze allemaal, de schildpadden uit het gematigd klimaat (en dat zijn echt niet zoveel soorten) kunnen een aantal maanden (ongeveer 6) zonder eten en drinken als ze in winterslaap gaan, voorwaarde is dan wel dat ze op een koude droge plek liggen.
De kleur van het schild verandert dan naar bruin en wordt uiteindelijk bijna zwart. Roodwang-, geelwang- en geelbuikschildpadden kunnen bij een goede verzorging een leeftijd van 30 tot 40 jaar bereiken. Vaak halen ze dit echter niet, bijvoorbeeld vanwege verkeerde huisvesting of voeding.
Schildpadden zijn intelligente dieren met een goed geheugen. Van in gevangenschap levende soorten is bekend dat ze zelfs kunnen leren. Ook kunnen schildpadden zich over grote afstanden oriënteren, zoals dit bij zeeschildpadden voorkomt die altijd terugkeren naar dezelfde stranden om eieren te leggen.
De bijtschildpad dankt zijn Nederlandstalige naam aan het agressieve gedrag waarbij de schildpad fel van zich af bijt.
In geval van nood trekken ze hun kop en poten terug binnen het schild. De eieren van schildpadden worden tijdens een paring bevrucht in het lichaam van het vrouwtje. Voordat een mannetje toestemming krijgt, moet hij veel moeite doen. Hij loopt om haar heen.
Maak altijd eerst melding via emailadres: [email protected] dit is zeer belangrijk. Of bel naar 088-444 0 700 wanneer u een schildpad heeft gevonden en gevangen en als deze is geweigerd om op te halen door de lokale Dierenambulance.