Zuid-Afrika is een erg makkelijk land om zelfstandig te bereizen. In twee tot vier weken kan je ontzettend veel zien en naast een huurauto en je hotels hoef je vooraf niet heel veel te regelen.
Mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, kan in Zuid-Afrika doorgaans veilig gereisd worden. Zuid-Afrika is een zeer gewaardeerde toeristische bestemming met duizenden bezoekers per jaar en heeft een ideale reisinfrastructuur. Het overgrote deel van bezoekers of reizigers ondervindt geen problemen.
Er zijn geen specifieke onveilige gebieden in Zuid-Afrika. Echter gelden er voor het hele land veiligheidsrisico's die afwijken van wat je in Nederland bent gewend. De veiligheidsrisico's hebben vooral te maken met criminaliteit in en rondom de grote steden en de luchthavens.
Ja, autorijden in Zuid-Afrika is zeker veilig. Het verkeer is erg relaxed en totaal niet chaotisch. Het is wel handig om van een aantal dingen op de hoogte te zijn voordat je de auto instapt. Zo rijden ze in Zuid-Afrika dus aan de linkerkant van de weg en dat kan in het begin even wennen zijn.
Snel antwoord. Alleenstaanden betalen vaak p.p. meer voor een vakantie. Dit komt vooral door de hotelkamerprijzen die zich richten op twee personen. Maak je er alleen gebruik van is dit onderdeel van de reis feitelijk dubbel zo duur.
Namibië en Botswana zijn misschien wel twee van de veiligste landen van Afrika om doorheen te reizen.
Wat benzine betreft zijn de kosten in Zuid-Afrika een stuk lager dan in Nederland. Gelukkig maar, want tijdens de meeste reizen worden behoorlijk wat kilometers gemaakt. Voor de kosten kun je rekening houden met ongeveer ZAR 1,50 per kilometer die je rijdt, of ca.ZAR 15,00 per liter benzine.
Vliegtijd Zuid-Afrika
KLM vliegt rechtstreeks naar Zuid-Afrika en de vliegtijd vanaf Amsterdam naar Kaapstad is ongeveer 11½ uur en vanaf Amsterdam naar Johannesburg ongeveer 11 uur.
Veilig drinkwater
Mocht er toch een kraan zijn waar geen schoon water uit komt, wordt dit duidelijk aangegeven met een waarschuwingsbordje. Bijvoorbeeld tijdens je rondreis door Zuid-Afrika is het veilig om te drinken uit kraanwater in de stedelijke gebieden.
Veilig op safari
Op safari blijf je altijd in de auto, je kan er niet zo maar uit. Alleen in overleg met de gids mag je de auto uitstappen. Als je je hieraan houdt, is een safari volkomen veilig. Gevallen waarin een dier aanvalt, zijn heel erg zeldzaam.
Is Zuid-Afrika duur of goedkoop? Zuid-Afrika is, in vergelijking met Europa een goedkoop land, maar net iets duurder dan de meeste andere Afrikaanse landen. Het land is nu eenmaal welvarender.
De afgelopen tien jaar steeg het aantal moorden in het land met bijna 62 procent naar ruim 25.000 vorig jaar. Dat is een toename van gemiddeld 26 moorden per dag, blijkt uit cijfers van denktank Institute for Security Studies (ISS).
Verblijf van meer dan 90 dagen
Voor een verblijf van langer dan 90 dagen, met name met betrekking tot bezoldigde activiteiten of zakenreizen, is een visum verplicht en moet dit voor vertrek worden aangevraagd bij de Zuid-Afrikaanse ambassade in Brussel. Hiervoor gelden lange wachttijden.
Dat mag u natuurlijk zelf weten. Maar neemt u geld of andere 'liquide middelen' mee met een waarde van € 10.000 of meer? Dan moet u meestal aangifte doen bij de Douane.
Enkele suggesties wat betreft kleding tijdens vakantie in Zuid-Afrika zijn in alle gevallen: goede wandelschoenen, windjack, zonnebril, hoed of pet, warme trui of vest, slippers, (katoenen) kleding, lange broek (voor in de avonden), korte broek, t-shirts en zwemkleding.
Het prijspeil van Zuid-Afrika ligt lager dan dat van Nederland. Voor een kop koffie moet u bijvoorbeeld rekenen op 1 of 2 euro, voor een glas wijn betaalt u 2 tot 3 euro en voor een biertje 1.50 tot 2 euro.
Afrika is ook een continent met een enorme diversiteit aan landen. Zo verschillen deze landen sterk qua omvang, ontwikkeling, economie en welvaart. Veruit de grootste economie is die van Nigeria. In 2019 bedroeg het bbp van Nigeria 428 miljard euro.
Het vreedzame IJsland staat al ruim vijftien jaar op de eerste plaats. Geen wonder: het Noord-Europese land kent een uitzonderlijk lage criminaliteit, investeert weinig staatsgeld in zijn leger en is weinig betrokken in internationale conflicten.
Je leert jezelf goed kennen
Als je meer over jezelf te weten wilt komen, is alleen op reis gaan dé manier daarvoor. Alle nieuwe indrukken en ervaringen die je opdoet, de verschillende omgevingen waarin je verblijft en de mensen die je ontmoet leren je veel over jezelf.