Als een hond u of uw hond heeft gebeten, kunt u aangifte doen. In zowel het Wetboek van Strafrecht als in de gemeentelijke APV staan regels waarmee tegen agressie door honden kan worden opgetreden. Het is dus raadzaam om een bijtincident te melden bij de gemeente en/of de politie.
Bij een hondenbeet is over het algemeen de eigenaar van het dier aansprakelijk. In de wet is bepaald dat de bezitter van een dier ervoor moet zorg dragen dat het dier iemand anders niet mag verwonden en letsel toebrengen. De bezitter van een hond is verantwoordelijk voor de gedragingen van zijn viervoeter.
Hond inslapen bij ziekte
Uw hond kan bijvoorbeeld ongeneeslijk ziek zijn. Als uw hond hiervan als gevolg geen kwaliteit van leven meer heeft en veel pijn heeft, kan het beter zijn voor uw hond om deze in te laten slapen. In sommige gevallen is het menselijker om uw hond in te laten slapen dan hem pijn te laten lijden.
Meeste bijtincidenten door Staffordshire-achtigen, Pitbulls en Rottweilers. Staffordshire-achtigen, Pitbulls en Rottweilers: deze hondenrassen zijn verantwoordelijk voor het merendeel van bijtincidenten.
Uit dit onderzoek blijkt dat American Staffordshire Terriers, Bull Terriers of Franse Buldoggen nauwelijks mensen bijten. Deze rassen veroorzaakten gemiddeld zo'n 0,6 procent van de bijtincidenten.
Per jaar worden er in Nederland ongeveer 150.000 mensen door een hond gebeten. Er zijn helaas geen exacte cijfers bekend, omdat een groot deel van de hondenbeten niet wordt geregistreerd. Er zijn verschillende organisaties die strijden voor preventieve maatregelen om bijtincidenten te voorkomen.
Hartproblemen. Hartaandoeningen zijn de grootste oorzaak van plotselinge dood bij honden. Bloedstolsels, abnormale hartritmes, cardiomyopathie kunnen allemaal plotselinge dood veroorzaken. Het is belangrijk om de hond routinematig door een dierenarts te laten controleren, zelfs als er geen tekenen van ziekte zijn.
Een dierenarts is wettelijk verplicht om een dier de nodige hulp te verlenen. Als de dierenarts een dier in de praktijk krijgt dat ernstig lijdt en waarvan geen eigenaar bekend is, mag hij/zij het dier laten inslapen om het verder lijden te besparen, of behandelen natuurlijk, als de prognose goed is.
Ernstige letselschade na bijtincidenten
Sommige wonden lijken niet ernstig, maar kunnen wel zeer ernstige vormen aannemen. Honden kunnen vele bacteriën overbrengen. Bacteriën die kunnen leiden tot ernstige infecties. Soms zelfs met amputatie van gebeten ledematen tot gevolg.
Wanneer uw eigen hond iemand (bijna) gebeten heeft (of ander ongewenst gedrag heeft vertoond), laat uw hond dan eerst nakijken door een dierenarts om te zien of er lichamelijk iets aan de hand kan zijn. Blijkt uw hond gezond, schakel dan een gedragstherapeut in om het gedragsprobleem in kaart te brengen.
In artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek staat: “De bezitter van een dier is aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade, tenzij aansprakelijkheid op grond van de vorige afdeling zou hebben ontbroken indien hij de gedraging van het dier waardoor de schade werd toegebracht, in zijn macht zou hebben gehad.”
Je moet snel handelen, achteruit lopen en eventueel omdraaien zodat de hond de andere hond niet meer ziet en ook geen kans krijgt om jou te bijten. Is het te gevaarlijk om de hond met je handen te pakken, probeer dan een riem onder de buik heen halen (bij de liezen) en omhoog trekken.
Wat je onmiddellijk moet doen na het bijtincident is de wonde onder lopend water houden. Het snel reinigen van (het gebied rond) de wonde biedt zelfs een betere bescherming tegen infecties dan antibiotica. Je hoeft geen ontsmettingsmiddelen te gebruiken. Hondenbeten was je met zeep.
Bijten zonder dreigen
Dat kan komen doordat de hond in het verleden gestraft is voor bijvoorbeeld grommen. Als hij zo heeft geleerd dat zijn waarschuwingen niet helpen en dat de situatie er voor hem zelfs slechter op wordt, zal hij het waarschuwen gaan overslaan en direct bijten om zichzelf toch te verdedigen.
Het slaapmiddel gaat werken
De ogen kunnen open zijn, de tong kan uit de bek komen en je hond kan zelfs gaan snurken. De ademhaling blijft doorgaan en het hart blijft kloppen. Je dier is in diepe slaap / onder narcose en merkt niets meer.
Euthanasie betekent meestal dat op verzoek van het baasje een eind aan het leven van een dier wordt gemaakt. Niet zomaar, maar omdat het dier zo veel pijn heeft of zo ziek is, dat verder leven alleen maar lijden betekent. Inslapen gaat pijnloos, snel en eenvoudig.
De hond komt niet meer uit zijn mand en doet geen moeite meer om je te begroeten. De kleinste aanraking kan in dit stadium al pijnlijk zijn. Dit uiten oude honden ook door te grommen of te blaffen. De hond eet en drinkt niet meer: wanneer jouw viervoeter weet dat hij gaat sterven, hebben ze vaak geen of weinig trek.
Of de hinder onrechtmatig is hangt af van de aard, ernst, duur en de omvang van de overlast. Het gaat in dit soort situaties meestal om wat nog maatschappelijk acceptabel is en wat niet. Dit bepaalt uiteindelijk de rechter. Hoe veel en hoe vaak een hond mag blaffen, kan dus verschillen.
Kan je niet meer voor je hond of kat zorgen, dan kan je op verschillene manieren een goede thuis zoeken. Neem bij voorkeur contact op met een erkend asiel. Zij selecteren streng zodat je dier zeker een nieuwe thuis vindt. Je hond of kat moet gechipt en geregistreerd zijn.
Apparaat tegen blaffende honden buren
Het huisje kun je ergens in je tuin aan een muur, boom of schutting monteren. Wanneer er een hond begint te blaffen dan zendt dit huisje een ultrasoon geluid uit waardoor de honden minder blaffen. Het ultrasoon geluid is alleen voor honden hoorbaar en niet voor mensen.
De shar-pei staat bekend als zijnde het meest zeldzame hondenras dat er ter wereld bestaat. Daarbuiten staan ze dus ook bekend om hun agressief karakter, iets wat hun uiterlijk niet laat blijken. Vele mensen beseffen dit niet als ze een shar-pei in huis halen, maar toch is het zo.
Rottweilers zijn wereldwijd verantwoordelijk voor bijna de helft van dodelijk aanvallen, en in sommige landen is dat zelfs 74 procent.
Een hond die een mens bijt kan in beslag genomen worden. Daarna wordt het beest door een gedragsdeskundige onderzocht. Blijkt de hond 'bijtgevaarlijk' te zijn, dan kan het OM besluiten het dier een spuitje te geven. Blijkt de hond geen risico te vormen voor zijn omgeving, dan kan hij terug naar zijn baasje.