Dit geldt ook voor bierdoppen en schroefdoppen van wijnflessen: die mogen bij het restafval. Na de afvalverbranding worden ze met magneten uit het afval gehaald voor recycling. Een grotere losse deksel van metaal mag bij de gescheiden inzameling van plastic en metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd).
Met het inzamelen van flessendoppen en oud ijzer hopen ze het geld bij elkaar te krijgen. Met een prijs van zo'n 7 tot 15 cent per kilo, wordt dat heel lang sparen.
Je kunt hiervoor bijvoorbeeld contact opnemen met Bierdoppenfestival Someren. Of je kunt ons een mail sturen met je woonplaats op actie@kika.nl. Wij kunnen je dan laten weten of we een actievoerder bij jou in de buurt kennen die doppen voor KiKa inzamelt.
Check welk afval in welke bak hoort, via de Afvalscheidingswijzer en via je gemeente. Zo horen deospuitbussen, zwarte plastic schaaltjes en vleesschaaltjes van piepschuim bij het restafval en niet bij het plastic afval. Kleine plastic spullen die geen verpakking zijn, zoals een tandenborstel, horen bij het restafval.
Bij het restafval
Plastic verpakkingen met een metaallaagje (zoals een chipszak) mogen in de zak of bak voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd). De verpakkingen worden vaak gerecycled tot nieuwe producten, zoals bermpaaltjes.
De reden dat de chipszak nooit in het PMD mocht is vanwege het metaallaagje aan de binnenkant van de zak. Doordat deze verlijmd is met de plastic buitenkant, is de chipszak niet recyclebaar.
De doppen gaan naar een recyclingbedrijf in Friesland, waar het tin eruit wordt gefilterd. Dat levert 38 cent per kilo op, meer dan oud ijzer.
De doppen worden op allerlei verschillende plekken in het land ingezameld: bij buurtcentra, bedrijven, kinderboerderijen, milieustraten en zelfs bij particulieren thuis. Omdat de dopjes van een hard soort kunststof zijn en schoon gesorteerd ingeleverd worden, kunnen ze goed en efficiënt gerecycled worden.
SPAAR JE MEE VOOR ONS? Ons helpen is eigenlijk heel erg simpel: spaar plastic dopjes voor ons. De meeste soorten plastic doppen zijn welkom, zolang ze kleiner zijn dan 25cm doorsnede. De enige voorwaarde aan de dopjes is dat ze schoon en droog zijn.
Het aluminumfolie van uw boterhampakketje, bierdoppen, deobussen, slagroombussen, ranjabussen, ook lachgaspatronen, bierblikjes, frisdrankblikjes etc etc. Het is allemaal een metaal.
Eerst de bierdopjes tellen, daarna de dopjes met kit vastmaken aan tafeltje, vervolgens een laag epoxy giethars eroverheen gieten en op het laatst drie à vier uur met een gasbrander de luchtbellen weghalen.
Je zamelt dopjes in en brengt ze naar een verzamelpunt. Van daar gaan ze naar een fabriek die ze overkoopt. Met het geld dat ze voor de dopjes geven, wordt een puppy aangekocht die wordt opgeleid tot een blindengeleidehond.
Tegenwoordig. De huidige kroonkurk is nog nagenoeg gelijk aan Painters originele ontwerp. De kurk- en papierdelen zijn echter vaak vervangen door kunststof en het aantal inknijpingen is teruggebracht van 24 naar 21; bij zogenaamde twist off kroonkurken kunnen dat er ook 29 zijn.
Per kilo ontvangt KNGF Geleidehonden een vergoeding. Dus gooi de dopjes van frisdrank en melkpakken niet weg, maar lever ze in bij één van de depots. Je steunt niet alleen de opleiding van onze geleidehonden, maar spaart ook nog eens het milieu. Inmiddels hebben alle doppen samen al tienduizenden euro's opgeleverd.
'20.000 kilo doppen is goed voor één geleidehond'
Noord-Brabant doet de Angelaschool ook mee met de doppenactie en spaart doppen. Angelaschool in boxtel zamelt doppen voor de blindengeleidehonden .
Haar inleveradres is Textielweg 16 4104Am Culemborg. Op kinderboerderij De Heuvel werken de medewerkers graag mee aan dit goede doel. Daarom kunt u vanaf heden uw doppen inleveren op de kinderboerderij. Het kunnen allerlei soorten doppen zijn, als ze maar van hard plastic zijn.
Aluminiumfolie als verpakking gooi je weg bij de gescheiden inzameling van metalen verpakkingen. Aluminium wordt na verbranding deels uit de verbrandingsresten van het restafval gehaald en gerecycled, maar dunne delen zoals folie verbranden en die ben je dan dus kwijt.
Waarom mogen borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium in de PMD-zak en aluminiumpapier niet? Borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium kunnen opnieuw worden gesmolten en gerecycleerd. Aluminiumpapier is echter te dun, waardoor het in de ovens niet smelt, maar gewoon verbrandt. Gooi aluminiumfolie in de restafvalzak.
Gebaks- en pizzadozen mogen bij het oud papier als deze schoon en droog zijn. Oud papier is schoon en droog wanneer het grotendeels vrij is van voedselresten en vloeistoffen. De doos mag wel een paar kruimels en vetvlekken bevatten. Zijn de dozen echt vervuild met etensresten en vet?
Wat niet bij PMD mag
Wat ook niet bij pmd hoort zijn alle overige afvalsoorten zoals gft, papier en karton, glas, textiel, restafval en grofvuil.
Gooi koffiepads en theezakjes niet bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft), maar bij het restafval. In het filterpapier van koffiepads en de meeste theezakjes is kunststof verwerkt. Losse koffie en thee mag niet door de gootsteen, maar hoort in de gft-bak. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
Zo mag je naast plastic flessen en flacons nu bijna alle plastic verpakkingen bij PMD sorteren. Dus ja, ook je yoghurtpotjes, botervlootjes, plastic verpakkingen van vlees, vis en groenten en alle plastic folies en zakken.