In elk geval geen bonbon – Belgische bonbons heten pralines. Praliné – of beter Franse praliné – is een knapperig geheel van amandelen en/of hazelnoten met gekaramelliseerde suiker. Stamp je dit fijn, dan heet het 'pralin' en is het een geweldig bakingrediënt.
Wat wordt bedoeld met het woord "praline"? Volgens de regels van de semantiek is de praline in de Franse taal een geroosterde amandel of hazelnoot, omhuld met gesmolten en geglaceerde suiker. In België verwijst praline eerder naar een bonbon van gevulde chocolade. Overigens is de term praline van Belgische oorsprong.
Een praline is de Belgische benaming voor de Hollandse bonbon, maar met praliné doelen we op de zoete nootachtige vulling binnenin een bonbon. We kennen chocolade bonbons in allerlei vormen, maten, kleuren en met uiteenlopende vullingen.
bonbons (meerv.) een lekkernij bestaande uit een omhulsel van chocolade en een vulling van room, likeur, crème of iets dergelijks.
De praline vindt haar oorsprong in Brussel, maar is tegenwoordig befaamd over de hele wereld.
In elk geval geen bonbon – Belgische bonbons heten pralines. Praliné – of beter Franse praliné – is een knapperig geheel van amandelen en/of hazelnoten met gekaramelliseerde suiker. Stamp je dit fijn, dan heet het 'pralin' en is het een geweldig bakingrediënt.
Beide varianten zijn goed. Samenstellingen met 'chocolade' worden als één woord gespeld, tenzij de klinkers botsen.
Jean Neuhaus Jr. was de bedenker van de praline. Hij was de kleinzoon van Jean Neuhaus, en Zwitser van Italiaanse afkomst die in België een apotheek was begonnen in de Brusselse Koninginnegalerij.
Het kleine broertje van de Manon Café. Het jasje van witte Leonidas-chocolade is gevuld met roombotercrème met koffie, op een fijn laagje van Leonidas-praliné. Kleiner, maar net zo heerlijk als de Manon Café!
In Nederland is een bonbon een snoepje van chocolade, gevuld met bijvoorbeeld noga, marsepein, likeur en praliné. In België worden bonbons vaak pralines genoemd en dit kan ervoor zorgen dat er een verwarring ontstaat tussen praline en praliné; het zijn namelijk twee verschillende dingen.
Er zijn drie mogelijkheden: chocolade-ei, chocolade ei en chocoladen ei. Die laatste variant is het minst gebruikelijk. Chocolade-ei is een samenstelling van de zelfstandige naamwoorden (de) chocolade en (het) ei. Tussen de twee e's is een koppelteken verplicht; dat voorkomt klinkerbotsing.
Chocolade en chocola zijn vormvarianten. De verkleinvorm van beide woorden is chocolaatje.
De populairste chocoladeletter is de letter M. Waarschijnlijk omdat deze vaak aan “mam” of “moeder” wordt gegeven. Een andere reden van de populariteit is hebzucht: veel mensen denken (onterecht) dat de letter M het grootste is. Ook de letter S van Sint en de letter P van Piet zijn populair.
Het is namelijk de Portugese chocolatier Daniel Gomes die het wereldrecord van de duurste chocolade op zijn naam heeft staan. Zijn goddelijke lekkernij kost maar liefst 9.489 dollar, wat omgerekend zo'n 7.700 euro is. Het meesterwerk kreeg de toepasselijke naam 'Glorious'.
Topkwaliteit. Je kunt het niet ontkennen: Belgische chocolade is van topkwaliteit. De cacaobonen die ervoor gebruikt zijn, zijn de allerbeste in hun soort en worden tijdens het verwerkingsproces op de best mogelijke manier behandeld.
Door hun cacao plantages in Trinidad, Venezuela, Ivoorkust en Ecuador is Noka de beste pure chocolade ter wereld. Heel bijzonder is dat er geen andere smaakstoffen of aroma's aan deze chocolade zijn toegevoegd. Een 100% originele en authentieke smaak dus. Zeker eens proeven als u de kans krijgt.
1 praline (17 g) bevat 95 calorieën.
In samenwerking met Leonidas
De alombekende Manon-praline van Leonidas stopten we in een ijsjasje. De kleine dessertjes bestaan uit koffieroomijs, een hazelnootbereiding en zijn omhuld met witte chocolade. HEERLIJK!
De Manon is gevuld met een luchtige roombotervulling waar dikwijls een smaak aan wordt toegevoegd. De meest gekende versie van de Manon is die met een krokant laagje witte chocolade en een roomvulling met koffiesmaak. Je vindt in ons assortiment echter nog tal van andere smaken.
Het woord bonbon is aan het Frans ontleend, waar het de algemene benaming is voor snoepgoed. Het oorspronkelijke Franse woord is een verdubbeling van het bijvoeglijk naamwoord bon, dat "goed" – of in dit geval vooral "lekker" – betekent. Het woord raakte vanaf de 17e eeuw in gebruik binnen het Franse hof.