Welke wijn bij schnitzel? Wanneer Wienerschnitzel op het menu staat ligt de wijnkeuze voor de hand: een droge en kristalheldere Grüner Veltliner uit Oostenrijk. De opwekkende zuren sluiten naadloos aan bij de krokante en licht vettige schnitzel. Op dezelfde manier is een Riesling eveneens een uitstekende keuze.
Sauvignon Blancs met tonen met limoen en grapefruit komen vaak uit Zuid-Afrika of Chili. Ze gaan erg goed met gegrilde vette vissen. Ook erg lekker met een salade met avocado of gegrilde kip of lam. De lichte kruiden zijn mooi in balans met de frisheid.
Over het algemeen: Zin in een wat vollere, zachte en rijpe wijn, neem dan een Chardonnay.Meer zin in een frissere, iets drogere en pittige wijn, neem dan een Sauvignon Blanc.
Veelal vallen meer peperige toetsen op in combinatie met hints van andere kruiden en citrus. Wil je een lichtere meer toegankelijke wijn, dan is de pinot gris ideaal. Wanneer je juist een frisse wijn met meer pit en kruiden wilt, kies dan voor de sauvignon blanc.
Chardonnay is een volle en zachte witte wijn waarop het klimaat van grote invloed is. Ook houtrijping heeft een grote invloed op de smaak. Zonder houtrijping smaakt de wijn vaak fris en fruitig met aroma's van perzik en citrus. Dit geldt bijvoorbeeld voor Chablis wijn.
Het advies is om voor wijnen te gaan die niet te zuur zijn en ook niet te zwaar op de maag vallen. Denk daarbij voor witte wijnen aan, een Italiaanse Grillo, een Zuid-Franse Sauvignon Blanc of een Oostenrijkse Rivaner. Natuurlijk past een een Chardonnay ook altijd. De allemans vriend wordt altijd lekker gevonden.
Gebraden rood vlees van het rund heeft een stevige structuur en is stevig van smaak. Rundvlees vraagt daarom om een stevige, tanninerijke wijn. De eiwitten in het vlees maken de tannines namelijk soepel. Zou je gaan voor een wijn die te licht en te soepel is, dan valt de smaak van de wijn weg tegen het vlees.
Wij kiezen daarom ook voor een mooie frisse en zuivere witte wijn bij de Wiener Schnitzel. Een grüner veltliner past uitstekend, maar de Weingut Familie Allendorf Winkeler Riesling Trocken VDP Ortswein is ook een erg goede combinatie. Een expressieve en frisse witte wijn met smaken van citrus en kruiden.
Witte wijn
Niet te droog of te zuur, want dat past echt niet goed bij de worst. Doordat het vleesplankje vrij zout is, komen de smaken van de wijn minder naar voren. Kies daarom voor een bloemige, frisse wijn, zoals een Riesling. Je kunt ook kiezen voor een wijn met bubbels, daardoor komen de smaken beter uit.
Rood vlees bij rode Spaanse (Tempranillo) of Cabernet Sauvignon. Witvis en visfilet vragen om een frisse wijn als Sauvignon Blanc, een Pinot Blanc of een Grüner Veltliner. Meer aromatische vis vraagt om Chardonnay. Gerookte vis wil een wijn met een rokerig accent, zoals Champagne, Pinot Gris of Sancerre.
Een schnitzel in goed te combineren met zowel rode als witte wijn. Gaat u voor een witte wijn? Neem dan een Chardonnay, Pinot Blanc of een Riesling.
Zo kan je enerzijds gaan voor een fruitige, frisse rode wijn. Doordat deze weinig tannines bevat, overklast de wijn de fijne vleeswaren niet. Denk hierbij aan een Franse beaujolais of jonge Spaanse of Italiaanse wijn. Serveer de rode wijnen licht gekoeld om de smaken van je soorten charcuterie te respecteren.
Kies daarom ook een stevige wijn met veel tannines. Die tannines gaan goed samen met de eiwitten in het vlees. Over het algemeen gaat een Merlot, Sangiovese, Malbec, Syrah of Cabernet Sauvignon hier goed bij.
Nee, wijn is niet gezonder dan bier. Het wordt wel vaak gedacht, omdat er in wijn, vooral rode wijn, antioxidanten zitten. Voor alle soorten alcohol geldt eigenlijk hetzelfde, hoe meer alcohol u drinkt, hoe groter de kans op schade is. Dit geldt dus ook voor bier, wijn en sterke drank.
Eigenlijk kunnen we wel zeggen dat ie duidelijk droog is. Pinot Grigio smaakt vaak minder zoet dan Chardonnay vanwege zijn hogere zuurgraad bijvoorbeeld. Er zijn twee voorbeelden waar Pinot Grigio zoet is.
Chardonnay is van nature een droge wijn. Dit betekent dat tijdens het fermentatieproces de suiker in de druiven volledig wordt omgezet in alcohol, waardoor er weinig tot geen restsuiker overblijft. Het resultaat is een wijn die droog is, wat simpelweg betekent dat het niet zoet is.
Chardonnay wijnen bevatten meestal wat zoeter fruit zoals mango en ananas en zijn daarnaast wat bloemiger (wat bijdraagt aan de romige en zachte smaak). Sauvignon blancs bevatten vaak juist citrusvruchten, groene appel en tonen van limoengras en dragon (wat bijdraagt aan de frisse, pittige en kruidige smaak).
De smaak van een Pinot Blanc uit de Elzas herken je aan de ronde, romige fruittonen, die doen denken aan appeltjes en perzik, met een verleidelijk zacht tintje. Deze wijn is de trouwe vriend van mosselen en asperges, maar combineert ook goed met veel andere (lichte) maaltijden met vis of gevogelte, salades en quiches.