Denk aan het afschrijven van investeringen in bijvoorbeeld je inventaris, het afboeken van debiteuren, of het opstellen van de balans en uiteindelijk de jaarrekening of het jaarverslag. De winst- en verliesrekening is een belangrijk onderdeel van je boekhouding.
Boekhouden is het bijhouden van de in hun ondernemingen gedane uitgaven en verkregen ontvangsten, en de vermogenspositie van het bedrijf. De doelen hiervan zijn onder andere: Overzicht te hebben en te houden in de financiële positie van het bedrijf. Inzicht te krijgen in de winsten en verliezen.
Een jaarrekening bestaat uit een balans, een winst- en verliesrekening en een toelichting op beide. Als je alles netjes bijhoudt kun je met de modernste boekhoudprogramma's van tegenwoordig je jaarrekening eruit laten rollen met een paar klikken. Besteed je het uit? Dan doet jouw boekhouder dit voor je.
Je kan meer leren over boekhouden door je online in te lezen, door hulp te vragen aan vrienden of kennissen die veel boekhoudkundige kennis hebben of door een cursus te volgen zoals de Basiscursus boekhouden (BKB®) / Elementair boekhouden.
Boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Er zijn wel bepaalde dingen die je moet weten om de boekhouding goed te kunnen bijhouden. Het startpunt is het goed begrijpen wat de financiële administratie precies is. Met onze boekhouding tips kun je zelf eenvoudig en gestructureerd boekhouden.
Het salaris van een boekhouder die in loondienst voor een bedrijf werkt, bedraagt gemiddeld zo'n 3250 euro bruto per maand. Een pas afgestudeerde boekhouder zonder ervaring ontvangt een maandelijks loon van ca. 2500 euro bruto.
Boekhouding is een onderdeel van de administratie en betreft alleen de financiële administratie. Alles wat onder het verwerken van financiële zaken valt, is dus boekhouding. Denk hierbij aan facturen of de kasadministratie. Het bijhouden van agenda-afspraken hoort hier dus niet bij.
Boekhouding is een uiteenzetting van alle geldstromen bij een bedrijf, instelling of particulier. Het gaat daarbij om de financiele cijfers rondom kosten en uitgaven.
Als boekhouder ben je verantwoordelijk voor de financiële administratie binnen een bedrijf of organisatie. Je houdt bij hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel geld er uit gaat. Je maakt, betaalt en verstuurt facturen, doet belastingaangiften en houdt je bezig met de salarisadministratie.
Een boekhouding bestaat uit rekeningen, die grootboekrekeningen worden genoemd. Deze term wordt in 1.2 nog verder uitgelegd. Grootboekrekeningen zijn de categorieën, of rubrieken, binnen je boekhouding. Door je boekhouding in te delen in verschillende grootboekrekeningen, krijg je meer overzicht in je financiën.
Wat kunt u nu opruimen? U kunt dus na het verlopen van de bewaartermijn uw oude administratie weggooien. Als het boekjaar van uw BV gelijk is aan het kalenderjaar, betekent dit dat u na 31 december 2020 uw administratie over 2013 en eerdere jaren mag weggooien.
Hoe lang bewaart u uw administratie? U bent verplicht uw administratie 7 jaar te bewaren. Gegevens over onroerende zaken en rechten op onroerende zaken moet u 10 jaar bewaren.
Ordenen administratie: Indelen
Een aantal tips om je administratie goed in te delen: Bewaar alles bij elkaar. Maak mappen niet te dik, maar ook niet te dun. Te dikke mappen kun je beter onderverdelen in meerdere mappen, te veel dunnen mappen maakt het geheel moeilijk doorzoekbaar en onoverzichtelijk.
Bij de dubbele boekhouding houdt u naast het dagboek, ook een grootboek bij. Tegenover elke ontvangst of betaling staat een transactie die dubbel geboekt wordt: ofwel aan de creditkant ofwel aan de debetkant. Beide zijden moeten gelijk zijn om een boekhouding in evenwicht te kunnen voordragen.
De belangrijkste wettelijke eisen voor erkende accountants zijn: betrouwbaarheid, deskundigheid en onafhankelijkheid.
Verschil in werkzaamheden
Ook de werkzaamheden verschillen van elkaar. Een accountant heeft een controlerende rol en een boekhouder een uitvoerende rol. Dit betekent dat een boekhouder daadwerkelijk de boekhouding verricht, terwijl een accountant alleen de boekhouding inricht en controleert.
Als ondernemer moet je diverse zaken bijhouden: je grootboek, bonnetjes, debiteuren- en crediteurenadministratie, in- en verkoopadministratie, maar ook je bankafschriften, urenregistratie, reiskosten, belastingaanslagen en rittenadministratie.
Iedereen mag zichzelf een “boekhouder” noemen, het is namelijk een vrij beroep. In tegenstelling tot wat de meesten denken hoef je niet specifiek een diploma te hebben om boekhouder te kunnen zijn. Er vindt ook geen toetsing op kwaliteit plaats, dus ook iemand zonder enige kennis kan een boekhoudkantoor opzetten.
Check altijd of de accountant aangesloten is bij het Institute for Tax Advisors & Accountants (ITAA). Je kan via hun website een ITAA-accountant zoeken. Zo ben je er zeker van dat je in zee gaat met een erkend accountant, waarvan de betekenis is dat hij of zij vakbekwaam en wettelijk in orde is.
Uurtarief boekhouder
Gemiddeld ligt het uurtarief van een boekhouder meestal tussen de 50 en 70 euro per uur. Online kun je gemakkelijk meerdere offertes opvragen, en deze met elkaar vergelijken. Zo hanteert een zzp boekhouder meestal een goedkoper uurtarief dan een accountant van een groot kantoor.