Duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling die tegemoetkomt aan de levensbehoeften van de huidige generatie, zonder die van de toekomstige generaties tekort te doen. Het gaat hierbij om economische, sociale en leefomgevingsbehoeften.
Duurzaamheid betekent dat er blije mensen en dieren leven op een gezonde aarde, nu en in de toekomst. En dat er altijd genoeg is voor iedereen. Lees hieronder meer over duurzaamheid en ook wat je zélf kunt doen!
Alle ontwikkelingen die op technologisch, economisch, ecologisch, politiek of sociaal vlak bijdragen aan een gezonde aarde met welvarende bewoners en goed functionerende ecosystemen, zijn duurzaam.
Duurzaamheid of duurzaam is een breed begrip, maar het komt er in het kort op neer dat in een duurzame wereld mens (people), milieu (planet) en economie (profit) met elkaar in evenwicht zijn, zodat we de aarde niet uitputten.
Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die voldoet aan de eisen van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen. Simpel gezegd: we moeten zo met onze aarde omgaan dat de generaties na ons ook in hun behoeften kunnen voorzien.
In een duurzame wereld zijn mens, milieu en economie met elkaar in evenwicht, zodat we de aarde niet uitputten. Duurzame ontwikkeling betekent de aarde zo gebruiken dat toekomstige generaties er ook nog plezier van kunnen hebben. Daarom is duurzaamheid zo belangrijk, ook voor de waterschappen.
De essentie is dat de aarde niet uitgeput raakt en ook voor toekomstige generaties bewoonbaar is. Duurzaam betekent eigenlijk dus 'lang meegaan' en wanneer je de term in combinatie met milieu hanteert dan wordt er gedoeld op het lang meegaan van de leefomgeving.
Op de lange termijn bespaart duurzaam ondernemen vaak geld. Dit kan d.m.v. de aanleg van duurzame energiebronnen, die vaak gesubsidieerd worden en daarnaast minder belasting opeisen. Daarnaast is het belangrijk vooruit te denken op gebied van regelgevingen en wetten.
Maar wat is duurzaamheid? Duurzaamheid is het zorgen voor evenwicht tussen mens, milieu en economie om de aarde niet uit te putten. Voor nu, maar ook voor de komende generaties. Het voorzien in onze eigen behoeften moet dus in evenwicht zijn met dat wat de aarde aankan.
Duurzame oplossingen zijn er om verspilling te beperken door goedkopere en zuinigere alternatieven te gebruiken. Het voorkomen van verspilling geldt voor investeringen en voor energiegebruik. U krijgt dus waar voor uw geld en zoveel mogelijk energiebesparing.
Niet-duurzame goederen (ook wel aan geduid als soft goods of fast-moving consumer goods) zijn het tegenovergestelde van duurzame goederen; hieronder worden goederen verstaan die hetzij in één keer opgebruikt worden (eten, benzine), hetzij die een levensduur van minder dan drie jaar hebben (rol wc-papier, smartphones, ...
Laten we dan eens dieper induiken op elk van deze 4 duurzaamheidsprincipes; de sociale, economische, menselijke duurzaamheid en het milieu.
“Duurzaamheid komt van het Engelstalige concept sustainable development. In 1980 verscheen voor het eerst een beleidsdocument over natuurbescherming waarbij het woord zelfs in de ondertitel stond. In die tijd werd duurzaamheid dus met name gebruikt in de context van natuurbescherming en biodiversiteit.
Duurzaamheid, eens een niche-onderwerp, is een belangrijk aspect van de moderne samenleving. Vooral onder de jongere generatie (18-34 jaar) is duurzaamheid een groeiend interessegebied. Dit heeft niet alleen gevolgen voor individueel consumptiegedrag, maar beïnvloedt ook hun professionele keuzes.
Leer is duurzaam, niet enkel omdat het volledig terug afbreekbaar is om nieuwe producten mee te maken, maar ook gewoonweg omdat het gemakkelijk te herstellen valt. Een beschadiging in een leren bank valt al veel gemakkelijker te herstellen dan een scheur in bank uit kunststof.?
Leer is bestand tegen slijtage en gaat tientallen jaren mee in je kast. “Heel duurzaam toch?”, horen we je denken. Dierlijk leer is echter een erg controversieel onderwerp. Het is bekend dat het productieproces dieren schaadt en een grote impact heeft op het milieu.
Voorbeelden zijn een schoon milieu, biodiversiteit in de natuur, een hoogopgeleide en gezonde bevolking, goed werkende sociale netwerken en maatschappelijk vertrouwen.
Duurzaamheid is dé megatrend voor de komende decennia. Toenemende schaarste van bijvoorbeeld grondstoffen en olie alsook de beschadiging van milieu en de gevolgen van klimaatverandering vertalen zich steeds concreter in zowel kansen als extra lasten voor uw organisatie. Consumenten gaan steeds meer voor duurzaam.
Milieuvervuiling is bijvoorbeeld zeer schadelijk voor de gezondheid van mensen, maar ook voor het ecosysteem. De voedselproductie komt in veel gebieden in gevaar door verwoestijning, (extreme en toenemende) droogte, overstromingen en ontbossing. Dit zijn allemaal ernstige gevolgen van het menselijk handelen.
Maar liefst 90 procent van de volwassen bevolking geeft aan in het algemeen het milieu belangrijk of heel belangrijk te vinden. Verder is 9 procent hier neutraal over en vindt 1 procent het milieu onbelangrijk. Een iets groter deel van de vrouwen (91 procent) vindt het milieu belangrijk dan van de mannen (88 procent).
Duurzaamheid bij Theek 5
De doelen richten zich op 5 P's: People, Planet, Prosperity, Peace & Partnerships (oftewel: Mensen, Aarde, Welvaart, Vrede & Partners – maar in het Engels klinkt het net wat beter…).
Deze drie aspecten zorgen de basis voor de 3 P's: People, Planet & Profit.
In een duurzame samenleving zijn de drie P's met elkaar in evenwicht: People (mens), Planet (milieu) en Profit en prosperity (winst en welvaart).