De oogst van de gerst is meestal in augustus. De opbrengst kan variëren van 5 ton tot ver boven de 9000 kg per hectare.
De bruto opbrengsten bedroegen in 2020 voor wintertarwe zo'n 9,2 ton per hectare en voor zomertarwe 6,4 ton per hectare. In totaal werd in 2020 bijna een miljoen (953.929) ton tarwe geproduceerd, 17,6% minder dan in 2019.
Op de mondiale graanmarkten was sprake van iets lagere tarwenoteringen. De prijs van brouwgerst is op de Duitse graanmarkt in Mannheim omhoog geschoten tot maar liefst 412,50 euro per ton. Medio september 2021 werd de 300 euro aangetikt.
'De zaaizaadhoeveelheid is afhankelijk van het duizendkorrelgewicht. ' Dat ligt meestal tussen 40 en 55 gram, afhankelijk van ras, jaar en partij. 'De juiste zaaizaadhoeveelheid is globaal drie keer het duizendkorrelgewicht. Is dat 40, dan is 120 tot 125 kilo zaaizaad per hectare nodig.
Op lichtere gronden (zand en lichte zandleem) schommelen de opbrengsten tussen 6 tot 9 ton per hectare, op zwaardere gronden (zwaardere zandleem en leemgrond) varieert dat van 8 ton tot 11 ton per hectare.
Saldo's van veel belangrijke akkerbouw-gewassen zijn gestegen, het saldo van suikerbieten het meest. De meeste belangrijke akkerbouwgewassen leveren financieel meer op dan een paar jaar geleden. Vooral wintertarwe, suikerbieten en consumptieaardappelen leveren de akkerbouwers een hoger saldo op.
Voor tarwe en gerst varieert dat tussen de € 10,- en € 12,25 per ton.
Het zaad moet allemaal even diep liggen, afgedekt met een klein laagje grond. Het is nóg beter om het zaadje na het bedekken aan te drukken. Op deze manier wordt een zaaidiepte gecreëerd van 1 tot 3 cm. Uit onderzoek is gebleken dat er minder spruiten uit een plant komen als er dieper gezaaid wordt.
Bij het zaaien van maïs, is het motto: "Zo snel mogelijk, zo laat als nodig." Als de grond warm, goed droog en bestand tegen belasting en de bodemtemperatuur ongeveer 8-10°C heeft bereikt, vindt het zaaien onder normale omstandigheden plaats van half april tot half mei.
Als akkerbouwer dien je je natuurlijk vooraf af te vragen of een maaidorser uit kan. Als basis worden meestal loonwerkerstarieven gebruikt, voor tarwe zo'n 170 tot 200 euro per hectare.
Dat is wettelijk voorgeschreven in het Warenwetbesluit Meel en brood. Daarvoor is zo'n 525 gram meel en/of bloem nodig per brood, ongeacht de soort. De opbrengst per vierkante meter akker is ongeveer 800 tot 1000 gram graan, vertelt een woordvoerder van malerij Meneba uit Rotterdam.
Wintertarwe wordt gezaaid van oktober tot december en geoogst in juli/augustus. Zomertarwe wordt gezaaid in maart/april en geoogst in augustus.
Daarnaast is er nog een klein areaal winterbrouwgerst. Wintergerst wordt gezaaid vanaf half september tot uiterlijk half oktober. De gebruikte hoeveelheid zaaizaad is ongeveer 140-180 kilogram per hectare. Wintergerst is langer dan zomergerst (90 cm – 140 cm).
Op weg naar 15 ton tarwe per ha! Voor telers met wintertarwe is een korrelopbrengst van rond de 10 ton per ha een goede opbrengst. Zit de opbrengst onder de 10 ton dan is men ontevreden, zit het boven de 10 ton dat noemt men dat buitengewoon goed.
De goede resultaten voor tarwe en gerst die akkerbouwers in 2019 behaalden zijn vooral te danken aan recordopbrengsten wintertarwe en wintergerst. Wintertarwe leverde 9,8 ton per hectare op, tegen 7,1 ton per hectare voor zomertarwe. Bij gerst was dit 9,1 voor de wintervariant en 6,6 ton per hectare voor zomergerst.
De maïs die aan dieren gevoerd wordt is een andere soort dan die mensen eten. Voedermaïs groeit in Nederland, maar suikermaïs komt uit verre landen. Als korrels in blik is dat wel goed betaalbaar, maar de verse kolven zijn vanwege de transportkosten enhun beperkte houdbaarheid inderdaad prijzig.
Ondanks dat maïs efficiënt met water om gaat, varieert de vochtbehoefte van mais gedurende de gewasontwikkeling: het waterverbruik loopt gestaag op en piekt rondom de bloei. Als de bladeren nog groen zijn en openvouwen in de nacht is het nog niet te laat. Het gewas heeft dringend water nodig.
Mais heeft een hoge behoefte aan voedingsstoffen. Bemest daarom altijd ruim met stalmest of kompost met koemestkorrel. Het is ook raadzaam om tijdens het seizoen nog een keer flink bij te mesten met een stikstofhoudende mest.
Toch is zomergerst geen gewas met een grote behoefte aan stikstof. Het gaat efficiënt met de beschikbare stikstof om en na de oogst blijft er niet meer dan 20 à 30 kg N per ha achter in de bodem (0-60 cm).
Het advies is om ongeveer 200 kg zaad per hectare te zaaien. Wanneer er half oktober onder goede omstandigheden gezaaid wordt, dan zijn 250 zaden per vierkante meter genoeg voor een goede start van het gewas.
De teeltkosten (zaad, gewasbescherming, machines) per hectare van tarwe zijn ongeveer 1200 euro. Daar komt nog eens 800 euro per hectare bij aan de kosten van het land zelf (pacht of hypotheek) en dan kom je in totaal op 2000 euro kosten per hectare.
Graan is in principe jarenlang te bewaren, ook als u dat wilt doen in uw eigen woning. De beste manier om uw graan(producten) in optimale conditie te houden is te letten op vocht, zuurstof en temperatuur. Als het graan goed droog is is het niet zo erg als het een keer extra warm is.
Hoeveel strobalen komen er ongeveer van 1 hectare tarwe. Antwoord : Ruwweg kunt u uitgaan van een stro-opbrengst van 4 ton. Met gemiddeld 20 kg per baal levert dat 200 balen op.