De knoflookbollen die je in de winkel kunt kopen worden meestal in hun geheel gedroogd door middel van een speciaal droogproces. Knoflook die thuis gekweekt, geoogst en gedroogd is kan veel verser smaken en smaakvoller zijn dan knoflook uit de winkel. Je kunt op zijn vroegst eind juni knoflook oogsten.
Meestal is dat in juni of juli. Verse knoflook kun je direct eten. Wil je de knoflook langer bewaren, dan zul je de planten moeten drogen. Hang ze op een plek waar het droog is, maar waar ook wind staat, bijvoorbeeld onder een afdakje.
Neem ongeveer vijf bollen, bind hier een touwtje omheen en hang ze op met het loof naar beneden. Na een aantal dagen merk je al dat het loof gaat hangen en geel begint te worden, dat is super. De knoflook is aan het drogen. Na ongeveer twee weken zijn ze droog genoeg en kun je de bollen van het touwtje afhalen.
Knoflook mag je niet in een afgesloten bakje bewaren. Knoflook heeft namelijk ventilatie nodig. Daarom kan je knoflook het beste in een open mand of papieren zakje bewaren. Uiteindelijk is knoflook zo'n twee maanden houdbaar buiten de koelkast.
Laat de geoogste knoflook niet in de zon liggen maar hang de bundels op een droge plaats te drogen. Een afdakje of een schuur is prima, zolang er maar een goede luchtcirculatie is en geen direct zonlicht. Afhankelijk van het weer laat je de knoflook 2 – 5 weken hangen.
Je kunt de net geoogste knoflook meteen eten. Dan zijn de tenen nog lekker sappig en vrij zacht van smaak. Maar zelf-geteelde knoflook is ook lang houdbaar, zelfs langer dan die uit de winkel. Hang de bollen dan op en laat ze goed drogen.
Gedroogd
Als ze krokant zijn, zijn ze klaar! Bewaar ze in een luchtdicht doosje en geniet van de intense smaak.
Verse look is milder en sappiger dan de gedroogde variant. Daarom gebruik je verse look beter in koude bereidingen zoals in salades en dressings. In warme gerechten zal de smaak niet genoeg tot zijn recht komen en dat is zonde, aangezien verse look duurder is.
Op verse knoflook kunnen sporen voorkomen van de bacterie Clostridium botulinium. Deze bacterie vermenigvuldigt zich wanneer de knoflook wordt bewaard in olie. De bacterie maakt een gifstof aan die botulisme kan veroorzaken. Botulisme is een zeer ernstige voedselvergiftiging, die vroeger regelmatig slachtoffers maakte.
Knoflook is gezond.Knoflook vergroot de weerstand tegen infecties en schimmels en verlaagt de bloeddruk. Dit komt doordat knoflook de stof allicine bevat die in het lichaam wordt omgezet in allicine. Deze stof heeft een positieve werking in het menselijk lichaam.
Verse knoflook vs gedroogde
Qua smaak is de verse variant vooral wat minder scherp. Verse knoflook is dus wat milder, verfijnder en delicater dan je van gedroogde knoflook gewend bent. Het is daarbij ook lichter verteerbaar en de geur blijft minder lang aanwezig in je adem – mooi voordeel.
Het vlechten van knoflook heeft meer voordelen dan alleen een mooi uiterlijk. Je kunt ook gemakkelijk een teentje of twee pakken wanneer je wat nodig hebt en de knoflook blijft langer vers doordat de lucht er beter omheen kan stromen.
Na 3x blancheren houd je heerlijke zoete knoflook over, zonder die wrange smaak die zolang in je mond blijft hangen.
Knoflook. Je zou het misschien niet meteen denken, maar knoflook staat wel degelijk bekend als een afrodisiacum. In knoflook zit een stofje genaamd allicine, dat zorgt voor een gezonde doorbloeding en gezond libido.
Door de knoflook te roken verzacht je de smaak en geef je er een lekkere bbq- smaak aan.
Hoeveel knoflookpoeder in plaats van verse knoflook? Gemiddeld genomen staat 1 teen knoflook gelijk aan een ½ theelepel knoflookpoeder.
Het is ook heel belangrijk om te weten dat je botulisme niet kunt herkennen; als je schimmel in bijvoorbeeld een potje zelfgemaakte jam hebt kun je dat wel zien, maar de Clostridium botulinum bacterie en/of de sporen en/of de gifstoffen zijn heel lang onzichtbaar in de pot.
Ziekteverschijnselen botulisme
Bij voedselgerelateerd botulisme treden meestal zo'n 12 tot 72 uur na infectie de eerste verschijnselen op; dat kan echter tot z'n 8 dagen duren. Deze verschijnselen zijn: slechter zien, slecht slikken en moeilijk praten. Vervolgens ontstaat een zich steeds verder uitbreidende verlamming.
Het wecken van fruit is wel veilig omdat fruit veel voedingszuren bevat. De botulisme bacterie kan niet groeien in een zure omgeving. Sporen van de bacterie kunnen daardoor geen schade aanrichten in potten geweckt fruit of zelfgemaakte jam.
Knoflook is absoluut gezond en bevat heel wat vitamines en mineralen. Het bevat onder andere vitamine A, vitamine B1, vitamine B3, vitamine B5, vitamine C, mangaan, seleen, fosfor, koper en calcium. Bovendien is het ook arm aan calorieën, dus je kan er lekker veel van gebruiken.
De heilzame eigenschappen komen het beste tot hun recht als je de knoflook rauw geperst eet. Eet knoflook het liefst in combinatie met een gezonde olie als olijfolie om de opname van de werkzame stoffen te bevorderen.
Knoflookvlokken: Zijn kleine stukjes gevriesdroogde knoflook die goed als vervanger van verse knoflook kunnen dienen in gerechten waar de knoflook meegekookt of gestoofd wordt. Knoflookpoeder is wat milder van smaak dan verse knoflook maar wel vreselijk geconcentreerd, gebruik het met mate.
Je kunt knoflook in olie invriezen, of in stukjes snijden en in ijsklontjes vorm in de vriezer bewaren.
Het hangt af van hoe je het bewaart, maar in principe kun je een hele bol, ongeschild, tot wel een half jaar bewaren. Zodra je een teen van de bol verwijdert, maar hem nog niet pelt, kun je er nog drie weken van genieten.