Turquoise, ook bekend als aquamarijn, zit op het kleurspectrum tussen blauw en groen in. Turquoise varieert van zachte, bleke tot levendige, intense tinten en tenzij je een pot voorgemengde Turquoise vindt, zul je zelf blauwe en groene verf moeten mengen om exact de tint te krijgen die je wilt.
Cyaan is de kleur tussen groen en blauw op het zichtbare spectrum van licht of additieve RGB-systeem waarmee beeldschermen werken. Bij het mengen van verf of drukinkt in het subtractieve kleursysteem (CMYK-kleursysteem), is cyaan een van de primaire kleuren, samen met magenta en geel (zie ook kleurencirkel).
Turquoise. De mix van de kleur blauw en de kleur groen, zorgt voor een aantal van dezelfde coole en kalmerende eigenschappen. De kleur turquoise wordt geassocieerd met betekenissen van verfrissend, vrouwelijk, rustgevend, verfijnd, energie, creativiteit, emotioneel evenwicht, vriendschap en loyaliteit.
De kleur cyaan wordt ook vaak blauw genoemd. Deze kleur wordt na zwart het meest gebruikt bij het afdrukken van documenten omdat blauw gezien wordt als een zakelijke kleur en dus veel voorkomt in bedrijfslogo's en facturen. Cyaan lijkt erg op de kleur turquoise. Turquoise is vaak wat groener van tint dan cyaan.
Turquoise is een mix van groen en blauw, en ademt rust en kalmte uit. Ideaal voor de slaapkamer. Verwar deze kleur niet met mint (ook een combinatie van groen en blauw). De kleur turquoise is een stuk donkerder en heeft meer blauw dan groen, bij mint is dat net andersom.
Teal is een combinatie van groen en blauw. Een diepe, gedempte kleur, die wat subtieler is dan turquoise en deze kleur wordt vaak ook gebruikt om het schitterende blauwgroen van tropische oceanen mee te beschrijven.
Meng de verf. Druppel een klodder groen op je palet om mee te beginnen, en meng die klodder dan met twee klodders blauw. Blijf de verf mengen tot de kleuren goed gemengd zijn. Terwijl je mengt zou de blauw moeten vermengen met de groen tot de klodder een duidelijke Turquoisestint krijgt.
De kleur magenta wordt doorgaans rood genoemd, sommige vinden het ook wel richting paars of roze gaan. Magenta is dus paarsachtig rood. De term magenta wordt vooral gebruikt in de grafische- en printer industrie. De kleur magenta heeft zijn naam te danken aan de stad Magenta in Noord Italië.
De aqua tinten zitten tussen de blauw en groen tinten in. Het is de kleur van de zee en de hemel en is daarom erg rustgevend. Vooral in een kamer met veel daglicht komen aqua tinten het best tot zijn recht.
Complementaire kleur groen. De complementaire kleur van groen is magenta, een kleur die omschreven wordt als paarsachtig rood. Ook hiervoor geldt dat groen naast magenta nóg groener lijkt.
Smaragdgroen – emerald groen – is een midden groene tint die gebaseerd is op de kleur van de edelsteen smaragd.
Teal is een mengkleur van de kleuren groen en geel, maar dan met een vleugje grijs. Het is de donkere variant van turquoise.
Maar beide woorden komen in beide woordsoorten voor. We kunnen spreken over een turquoise zee, en over het turquoise van de zee dat zo mooi afsteekt tegen het witte strand. De vorm turkooizen is als naamwoord dubbelzinnig. Het kan een zelfstandig naamwoord zijn, als meervoud van turkoois (de steen).
Ook zwart en bepaalde tinten grijs en sommige tinten (helder)wit vallen onder koele kleuren. De kleuren groen en blauw liggen naast elkaar op de kleurencirkel en gaan perfect samen. Een donkerblauwe fluwelen bank staat prachtig tegen een zeegroene muur in een vintage interieur.
Turquoise is een echte aqua-kleur. Een kleur die doet denken aan Caribisch water; aan weids blauwgroen, helder en fris water.
Blauw Grijs
De kleur Ocean Blue is een mooie en ook luxe kleur, voor bijvoorbeeld een muur. Maar om bijvoorbeeld een houten meubel van zolder te halen en deze in de kleur Ocean Blue te verven. Dan heb je in een mum van tijd een oud meubel met een nieuwe look! Of wat dacht je van een blauwgrijze kast?
Naast lichtblauw, donkerblauw, kobaltblauw, petrol en koningsblauw kennen we varianten als babyblauw, nachtblauw en grijsblauw.
Turquoise kan perfect worden gecombineerd met warme aardetinten en zachtgele nuances. Vooral rijk mosterdgeel ziet er zeer stijlvol en elegant uit. Maar ook gouden accessoires passen perfect bij deze blauwgroene tint.
Indigo is een kleur die lijkt op paars en op blauw. Het wordt ook wel heel donker blauw genoemd. Behalve een kleur is indigo een al heel lang bestaande kleurstof. Een kleurstof die veel wordt gebruikt voor het verven van spijkerbroeken.
De kleur is genoemd naar kaasjeskruid (van het geslacht Malva, in het Frans 'mauve' genoemd). De kleur mauve lijkt een bleke tint magenta met iets meer grijs en blauw. Mauve wordt soms ook als bleek violet omschreven.
Rood, geel, groen, blauw en paars. Dat zijn de 'fabrieksinstellingen' waarin onze hersenen kleuren indelen. Verschillen binnen deze categorieën kan het babybrein wel waarnemen, maar het schaart de tint dan toch in een van deze vijf groepen.
Blauw + rood + blauw = blauw + paars = paarsblauw (of violetblauw) Rood + geel + rood = rood + oranje = oranjerood. Geel + geel + rood = geel + oranje = geeloranje. Blauw + blauw + geel = blauw + groen = blauwgroen.
Ultramarijnblauw of Kobaltblauw). Gebruik meer geel dan blauw en voeg een klein beetje wit toe om het helderder te maken.Tenslotte kun je een vleugje rood of oranje aan het mengsel toevoegen om de diepte van de kleur af te ronden. Gebruik deze extra kleuren zeer spaarzaam, want het kan de hele tint overheersen.
Wanneer twee primaire kleuren worden gecombineerd, produceren zij de zogenaamde secundaire kleuren. Zo geeft menging van rood en blauw violet; geel en rood geeft oranje; blauw en geel geeft groen; rood en blauw geeft violet.