Normale, gezonde nagels zijn glad en egaal gekleurd. Geribbelde, broze of zachte nagels, witte vlekken of gele nagels kunnen daarentegen indicatoren zijn van verschillende aandoeningen, zoals stoornissen in de bloedsomloop, schildklierproblemen of tekorten.
Een gezonde nagel is lichtroze en een beetje transparant van kleur. Eventueel nog een klein wit maantje (lunula) boven de nagelriem. Nagels van zowel de handen als de voeten hebben goede verzorging nodig. Nagelbijten is niet goed voor de nagels en kan bijvoorbeeld ontstekingen aan de nagelriem (paronychia) veroorzaken.
Erg bleke of witte nagels ontstaan door ouder worden, maar het kan ook een teken zijn van serieuze aandoeningen, zoals bijvoorbeeld bloedarmoede, leverziekte, voedingsstoffentekort en hartfalen. Als de nagels vooral wit zijn met donkere randen, dan kan dit wijzen op leverproblemen zoals hepatitis.
Breedte of lengte ribbels
Ribbels over de breedte van de nagels die ook nog eens gepaard gaan met putjes kunnen duiden op psoriasis of artritis. Diepere groeven, lijnen, over de breedte van de nagel kan ook duiden op de aandoening Lijnen van Beau.
Witte nagels kunnen een indicatie zijn van diabetes of hartfalen. Witte nagels met donkere randen kunnen wijzen op leverproblemen zoals hepatitis. Mat witte nagels met een roze streep(je) aan de top wordt Terry nails genoemd.
Veel B-vitamines zijn inderdaad nodig voor de algehele gezondheid van de nagels, met name: vitamine B2, B3, B5 en B8. Wanneer het lichaam voldoende van deze B-vitamines binnenkrijgt, zal het nemen van extra B-vitamines geen effect hebben op de gezondheid van de nagels.
Witte vlekken op nagels wijst niet op een tekort aan kalk, zink, vitaminen of iets anders. Dit komt door stoten van de vingertop ergens tegenaan. De witte vlekken groeien vanzelf op naar het uiteinde van de nagel.
Verticale ribbels op de nagel ontstaan voornamelijk bij ouderen en bij het ouder worden. Deze klacht wijst vrijwel nooit op een ernstig gezondheidsprobleem. Vaak gaan deze geribbelde nagels gepaard met een lichte verkleuring van de nagel, wat eveneens vaak gezien wordt als ouderdomskwaal.
Als je deze lijnen hebt, duiden ze meestal op een tekort aan eiwitten of zink in je lichaam. De lijnen worden veroorzaakt door een onderbreking in de groei van de nagel, wat komt doordat de nagel niet voldoende stoffen of bloedtoevoer heeft gekregen.
Vanaf de vroege volwassenheid kunnen de nagels geleidelijk brozer worden en groeven, oneffenheden, verdikkingen en splitsing vertonen. Dit wordt nageldystrofie of brozenagelsyndroom genoemd. Schimmelnagels komen zeer vaak voor. Meestal treedt een bruingele tot donkere verkleuring op.
Wil je sterke en gezonde nagels? Zorg er dan voor dat je verschillende soorten fruit, groente, noten en zaden opneemt in je dieet/eetpatroon. Eet producten met omega 3 en eet daarnaast voedsel met voldoende eiwitten/proteïne.
Het hydrateren van je nagels is belangrijk om droge velletjes te voorkomen. Deze velletjes worden gevormd door een te droge huid, dus hydrateer je nagels door je nagelriemen regelmatig in te smeren met vaseline, handcrème, lippenbalsem of kokosolie.
Vaak hebben mensen met zwakke nagels een tekort aan biotine (vitamine B 8), vitamine D, calcium en/of zink. Deze vitamines en mineralen kun je halen uit eieren, vis, zuivel, noten, fruit en groenten. Ook zijn er supplementen waar je deze voedingsstoffen uit kunt halen om je nagels te verzorgen.
Het pigment in nagellak kan in de nagels trekken. Als je vervolgens de nagellak eraf haalt, kunnen deze pigmenten in je nagel achterblijven en je nagels een gele kleur geven. Andere mogelijke oorzaken zijn een schimmelinfectie en ook als je een fanatieke roker bent kunnen je nagels hierdoor geel kleuren.
Een bolle of tunnel nagel (medisch: unguis tegularis) is een zeer sterk gebogen of rondgroeiende nagel. Een bolle of tunnel nagel kan aangeboren/erfelijk kan zijn (het kan dan voorkomen bij alle nagels), maar ook kan ontstaan door het dragen van te krappe schoenen, door ouderdom of herhaaldelijk stoten van de nagel.
Blauwe of paarse nagels
Deze aandoening staat bekend als cyanose. Het treedt op als er niet genoeg zuurstof aanwezig is in het bloed, waardoor de huid of het membraan onder de huid een paarsachtig blauwe kleur krijgt. Blauwe of paarse nagels dus.
Groeven in de nagels of geribbelde nagels kunnen te maken hebben met ouderdom, maar het kan ook een uiting zijn van een onderliggende systemische aandoening of huidziekte. Indien je nagelveranderingen opmerkt die niet vanzelf overgaan, dan is het verstandig je huisarts naar je nagels te laten kijken.
Het nagelmelanoom ontstaat meestal in de nagelmatrix. Het uit zich als een gepigmenteerde langwerpige streep in de nagel. De gepigmenteerde band/streep is vaak donker bruin of zwart van kleur, met een grillige rand. De gekleurde streep is bij de nagelriem vaak breder dan bij het uiteinde van de nagel.
Horizontale groeven/ deuken op de nagel. Deze aandoening krijgt men bij een verstoorde nagelgroei en zit men vaak bij patiënten die chemotherapie hebben. Het kan ook ontstaan bij koorts.
Het gebeurt nog weleens dat mensen uit onwetendheid hun nagelriemen wegknippen. De matrix van de nagels ligt dan open en de huid wordt dan heel gevoelig voor infecties. Een infectie herken je aan kloppende, rode en pijnlijke vingertoppen, zwelling van de nagelriemen en pus. In ernstige gevallen kan er koorts optreden.
Een hematoom (bloedstolsel) onder de nagel komt heel veel voor en ontstaat door stoten (of een ander licht trauma) en bijvoorbeeld het lopen op te krappe schoenen. Het gestolde bloed onder de nagel kleurt meestal zwart, maar vaak is er aan de randen iets paarsig van kleur.
Normale, gezonde nagels zijn glad en egaal gekleurd. Geribbelde, broze of zachte nagels, witte vlekken of gele nagels kunnen daarentegen indicatoren zijn van verschillende aandoeningen, zoals stoornissen in de bloedsomloop, schildklierproblemen of tekorten.
Bij witte strepen die evenwijdig lopen aan het halve maantje onder in de nagel, leg je uit dat de verkleuringen vaak ontstaan in een later stadium van een onderliggende ziekte. Bij een patiënt bij wie geen ziekte of aandoening bekend is die de witte strepen kan verklaren, kun je het best verwijzen naar de huisarts.
We raden je wel aan om je nagels te laten verzorgen door een professionele manicure of pedicure. Je kunt de witte vlekjes voorkomen door voorzichtiger te zijn met je nagels, door niet op je nagels te bijten en door ze eventueel wat korter te houden dan je misschien gewend bent.
Magnesium. Als je nagels te langzaam groeien, dan kan dit veroorzaakt worden door een onvoldoende inname van magnesium. Om dit te corrigeren, zou je voedingsmiddelen moeten gaan eten die boordevol magnesium zitten.