Inademen: Sufheid, versnellen en verdiepen van ademhaling, licht narcotisch effect, toename van bloeddruk en polssnelheid, afname van het gehoor, duizeligheid, verwarring en gevoel van ademnood bij langere blootstelling. Paniekaanvallen, hoofdpijn, zweten, verlies van gezichtsvermogen, krampen.
Bij concentraties vanaf 5000 ppm (0,5 vol% CO2) kan hoofdpijn en vermoeidheid optreden.Bij hogere concentraties (> 4-5 vol% CO2) kan ademnood optreden met bewusteloosheid tot gevolg. We ademen allemaal CO2 uit, echter niet in dergelijke hoge concentraties.
Een hogere concentratie kan vervelende gezondheidsklachten geven maar in de concentraties zoals wij die kennen in de binnenruimte is CO2 niet gevaarlijk. Het best te herkennen symptoom is dat iedereen in een ruimte rond 14.00-16.00 uur zit weg te dutten in dufheid. Vanaf 8.000 PPM is CO2 wel degelijk dodelijk.
Bij afwezigheid van ventilatie ontstaan er aspecifieke klachten als “bedompte lucht”, “benauwde atmosfeer” of “onfrisse lucht”. Naast deze aanleidingen tot discomfort heeft een te hoge concentratie van CO2 ook gezondheid gerelateerde risico's; Hoofdpijn, vermoeidheid en sufheid (veelal toenemend tijdens de dag);
De concentratie koolzuurgas in de buitenlucht varieert tussen 0,03% (300 PPM) en 0,06% (600 PPM), afhankelijk van de plaats. Het wordt pas gevaarlijk wanneer het aan hoge concentraties wordt ingeademd (meer dan 5% volume, of 50,000 PPM).
Dit zijn de waarden die je terugvindt op een CO2-meter: Groen: minder dan 800PPM CO2, de ruimte is goed geventileerd. Oranje: tussen de 800 en 1200PPM CO2, ventileren is gewenst. Rood: Meer dan 1200PPM CO2, ventileren is noodzakelijk.
Zo is in bijna de helft van de Nederlandse hoofdslaapkamers het CO2-gehalte gemiddeld 21 uur per week hoger dan 1.200 PPM, terwijl volgens de Nederlandse gezondheidsraad een CO2-gehalte van hoger dan 1.200 PPM wordt gezien als bovengrens voor een gezond binnenklimaat.
Het inademen van CO2 (koolzuurgas) kan levensbedreigend zijn wanneer je een concentratie van meer dan 10% inademt. Adem je een aantal uren een lage concentratie (1- 1,5%) in, dan kun je dit al licht merken.
Je ademt zuurstof in en je ademt koolstofdioxide uit. De zuurstof komt door je neus of mond via je luchtpijp in je longen. Vanuit je longen gaat de zuurstof je bloed in en komt van daaruit overal in je lijf. Koolstofdioxide zorgt ervoor dat de zuurstof in je bloed opgenomen kan worden.
De volgende signalen wijzen op respiratoire uitputting met risico op hypercapnie: een hoge ademhalingsfrequentie (> 40-50/min) met een paradoxale ademhaling (waarbij het abdomen naar binnen beweegt tijdens inspiratie) of een alternerende ademhaling (waarbij thoracale en abdominale ademhalingen worden afgewisseld).
Met de ademhaling wordt CO2 uit het lichaam verwijderd en zuurstof opgenomen. Bij hyperventilatie wordt echter teveel CO2 verwijderd en teveel zuurstof opgenomen.
CO belemmert dat zuurstof vervoerd wordt in het lichaam.Een hoge CO-waarde in de lucht is dodelijk.CO2 is in beperkte mate aanwezig in onze atmosfeer en is minder schadelijk. Een hoge CO2-waarde veroorzaakt hoofdpijn, sufheid en concentratiestoornissen.
CO2 is een kleurloos en reukloos gas, waarvan er altijd gemiddeld rond de 300 tot 400 ppm in de atmosfeer hangt.
U kunt ook last krijgen van hypercapnie als u zuurstof stapelt. Als u teveel zuurstof binnen krijgt (bijvoorbeeld als u extra zuurstof inneemt voor uw COPD) kan het de opstapeling van CO2 versterken. Als u last heeft van hypercapnie neem dan zo snel mogelijk contact op met uw arts of het ziekenhuis.
Gebruik van teveel zuurstof kan ook klachten opleveren.Het kan de ademhaling verminderen en een ophoping van koolzuur in het bloed veroorzaken. Hierdoor kunt u last krijgen van hoofdpijn, prikkelbaarheid, slaperigheid en bewustzijnsstoornissen.
Waarom is koolzuurgas zo belangrijk? Om zuurstof vanuit de hemoglobine in het bloed los te laten naar de cellen in je lichaam, is koolzuurgas nodig. Als je te veel ademt, verlies je te veel koolzuurgas. Dit zorgt voor minder zuurstofafgifte vanuit de hemoglobine in de rode bloedcellen naar de lichaamscellen.
Ongeveer 0,04 procent van de lucht die we inademen is CO2. Dat komt dus neer op 4 milliliter per liter ingeademde lucht. Daar een mens per dag ongeveer 8.000 liter lucht inademt, halen we dagelijks 32.000 milliliter CO2 uit de lucht.
De opname en afgifte van CO2 door vegetatie op het land is jaarlijks zo'n 120 GtC, terwijl de stroom CO2 van en naar de oceanen ongeveer 70 GtC bedraagt. Door deze sterke uitwisseling blijft een CO2 molecuul gemiddeld slechts 3 jaar in de atmosfeer.
Richtlijnen voor CO2 in binnenruimten
Groen: 400 tot 800 ppm is goed (±400 is het niveau van de buitenlucht). Oranje: 800 tot 1200 is medium. Rood: 1200+ is slecht (1200 is echt de limiet voor binnen-lucht, ventileren is noodzakelijk).
De CO2-concentratie is een belangrijke indicator voor goede binnenluchtkwaliteit. Het regelmatig verluchten van je huis is de beste manier om een goede luchtkwaliteit te garanderen. Het is dus belangrijk om voldoende circulatie en ventilatie te voorzien. Een CO2-meter is hiervoor de ideale oplossing!
Waarom is te veel C02 een probleem? Co2 is een broeikasgas, het absorbeert warmte.Samen met andere broeikasgassen, zoals methaangas en lachgas, vormen ze een isolerende deken rondom de aarde. Dit zorgt ervoor dat het leefbaar is op aarde en dat de temperaturen redelijk stabiel zijn.
Hoe kun je jouw huis het beste ventileren in de winter? De beste manier om je huis te ventileren is door ervoor te zorgen dat de luchtroosters ook in de winter altijd open staan en je ventilatiesysteem standaard op de eerste stand staat. Laat je ventilatiesysteem regelmatig onderhouden en reinigen.
Bij een milde vergiftiging: hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken en wazig zien. Hoofdpijn en duizeligheid zijn de meest gemelde symptomen. Bij een matige vergiftiging: verwarring, flauwvallen, pijn op de borst, benauwdheid, spierzwakte en een onregelmatige ademhaling en hartslag.