Als u de HMK R154 wilt gebruiken om te reinigen en de vloer daarna te impregneren, moet u minimaal 24 uur wachten, zodat de vloer goed kan drogen.
Het impregeren van de gevel kan bijvoorbeeld al na circa 2 weken; ook na het impregneren kan namelijk het drogingsproces van de voegen doorgaan. Voor het schilderen van de buitengevel raden we aan om iets langer te wachten: schilderen kan na 2 tot 4 weken.
Voegmortel moet uitharden in aanwezigheid van water. De totale uithardingstijd is 28 dagen, zolang hoeft u het voegwerk niet nat te houden, maar zorg wel dat de voegmortel in de eerste week een beetje vochtig blijft anders verbrand het cement in de voegmortel en verpulverd de voegmortel.
Bijeen nieuwe tegelvloer is het belangrijk dat eerst alle lijmresten verwijderd worden voordat je kunt voegen. Badkamertegels voegen? Neem mee in je planning dat de voegen ongeveer 24 uur moeten drogen.
Het impregneren van voegen doe je om voegen waterdicht te maken. Voegen zijn poreus en dus vatbaar voor water, vuil en schimmels. Ook kan er door een lekkende voeg tijdens het douchen water door de voegen door de muur heen lekken waardoor schimmels kunnen ontstaan.
Als er sprake is van veel condensatievocht of optrekkend vocht in de muur, kan het impregneren van de buitenmuur juist averechts werken en het vochtprobleem verergeren. Het impregneermiddel kan de poriën van de muur afsluiten, waardoor de muur minder goed kan ademen en vocht minder goed kan worden afgevoerd.
Meestal duurt het 24 uur. Hoe lang moeten de voegen van de buitenmuur drogen? In totaal duurt uithardingstijd van het voegen 28 dagen. Pas na 28 dagen is de voeg dus hard genoeg.
Tip: Gebruik bij voorkeur twee sponzen en twee sponsbakken. Een om te emulgeren (voorsponzen) en een ander om te sponzen met schoon water. Ca.60 minuten na het voegen, het tegelwerk nasponzen (handspons) waarbij alle voegen worden geraakt.
Voegmiddel wordt namelijk snel hard. Werk richting de deur en laat de vloer minimaal 2 uur drogen voordat je er weer overheen loopt. Beter is het om ca.24 uur niet over de vloer te lopen, dus werk zoveel mogelijk naar de deur toe.
Meestal is dit 24 uur. Controleer of de voegen vrij zijn van tegellijm.
Niet metselen en voegen bij hevige regenval (tenzij het verse metselwerk niet beïnvloed wordt door de regenval). Bescherm vers voegwerk tegen hevige regenval. Plaats kantplanken omhoog na iedere dagproductie ter bescherming tegen spatwater. Gebruik en/of verwerk geen bevroren producten.
Cementgebonden mortels hebben een temperatuur van minimaal 5°C nodig om te kunnen uitharden. Overdag moet deze temperatuur minimaal 2 tot 3 uur bereikt worden. Tijdens het metselen en het verhardingsproces van de mortel mag de omgevingstemperatuur niet lager zijn dan 5°C en niet hoger dan 30°C.
Met een speciale voegcoating en applicatie kun je heel eenvoudig voegen repareren, opfrissen of herstellen. De voegcoating trekt in de voeg en laat niet meer loslaat. Zo hoeven we de voegen niet uit te slijpen en opnieuw te voegen. Een duurzame voeg is gegarandeerd en schimmels worden voorkomen.
Keramische tegels hebben als voordeel onderhoudsvriendelijk, kras- en vlekbestendig te zijn. Maar na het voegen kan er een soort waas of witte sluier liggen op de tegels. Deze sluier moet je verwijderen zodra de voegen volledig zijn gedroogd.
Breng altijd twee lagen impregneermiddel aan, zodat het hout goed, van binnenuit wordt beschermd. Werk je met geschaafd en glad hout (wat het geval is bij de meeste tuinmeubelen), schuur het dan eerst licht op, zodat de houtbeschermer beter kan intrekken.
1) De gevel impregneren is door de waterafstotende laag een oplossing voor en een bescherming tegen doorslaand vocht. Als gevolg hiervan wordt ook vorstschade in de buitenmuur vermeden; bij niet-geïmpregneerde gevels kan het water in de muur trekken en bij vriesweer uitzetten, wat barsten en scheuren kan veroorzaken.
Zodra de kit is aangebracht en afgewerkt, moet de kit nog 24 uur uitharden. Laat een bad gedurende die tijd nog met water gevuld.
We raden het dan ook sterk af om de tegels zonder voeg te leggen omdat de kanten op elk moment tijdens gebruik kunnen afschilferen. Daarnaast zorgt een voegverbinding voor een balancerend effect en beschermt de vloer tegen het binnendringen van vuil.
Een normale voeg, is na ongeveer 24 uur voldoende uitgehard om op te werken.Een snelwerkende voeg, is dat na ongeveer 6 uur. Een en ander hangt een beetje van de ruimte en ondergrond themperatuur af.
De voeg mag maximaal 15 mm verdiept zijn (bij een steenbreedte van 100 mm). Metselwerk met verdiept voegwerk moet strak aan de draad worden uitgevoerd, daar afwijkingen in de positie van de stenen, sterker geaccentueerd worden.
Houd over het algemeen een minimale voegbreedte van 2 mm voor wanden en 3 mm voor vloeren aan.
Waar op letten bij voegen? Voordat u met voegen begint, moet eerst de tegellijm goed zijn uitgehard. En moeten de tegels van vuil en stof worden ontdaan voor een goede hechting. Voeg de tegels hierna gelijkmatig en verwijder overtollig voegsel zo snel mogelijk.
Te voegen metselwerkvlakken moeten voldoende vochtig zijn! Zonodig moet het metselwerk kort voor aanvang van de voegwerkzaamheden worden bevochtigd. Bij aanvang van de voegwerkzaamheden mag er geen waterfilm of mogen er geen waterdruppels op de stenen aanwezig zijn.
Je kan blijven metselen, voegen en doorstrijken tot een minimum temperatuur van 5 °C. We raden het af om bij temperaturen onder de 5 °C door te gaan met deze werkzaamheden, omdat temperaturen < 5 °C de verharding van de mortel ernstig kunnen vertragen.
Cementgebonden mortels hebben een temperatuur van minimaal 5°C nodig om te kunnen uitharden. Overdag moet deze temperatuur minimaal 2 tot 3 uur bereikt worden. Tijdens het metselen en het verhardingsproces van de mortel mag de omgevingstemperatuur niet lager zijn dan 5°C en niet hoger dan 30°C.