Elke plantencel bevat, net als in ons oog, receptoren om licht te kunnen waarnemen. Hierdoor weten ze of er andere planten bij hen in de buurt zijn. Een reactie op deze waarneming is bijvoorbeeld dat planten boven elkaar uit proberen te groeien om eerder te gaan bloeien dan de ander.
Planten hebben oren, neuzen, noch andere menselijke zintuigen, maar ze kunnen toch horen, ruiken, zien, voelen, proeven. Dat komt door biochemische processen waardoor ze ook communiceren met andere planten en dieren.
Planten zijn anders dan dieren. Ze hebben geen hersenen, geen zenuwen en geen centraal zenuwstelsel. Ze kunnen geen pijn voelen of bewust op een externe prikkel reageren. Planten kunnen reageren op trillingen, zonlicht of chemische stimuli, maar dit zijn autonome reacties, geen bewuste.
Planten zien meer kleuren dan de mens
Planten kunnen beter zien dan de mens: planten zien een breder kleurenspectrum. Wij zien de wereld van blauw tot rood, terwijl planten zien van UV-B tot verrood. De kleur van het licht bepaalt de reactie van een plant.
Volgens professor Haring praten planten wel degelijk. Niet in een gesproken taal, maar in geuren en kleuren. Zo kunnen ze bestuivers aantrekken, maar nog belangrijker; om hulp roepen! Zo weet een plant 'bodyguards' aan te trekken die ervoor zorgen dat insecten die hem aanvreten worden uitgeschakeld.
Kan het dat planten 'huilen'? Axel: “Zeker! Het druppelen van water van de bladeren (of 'huilen') kan bij bijna alle planten voorkomen, maar er zijn bepaalde soorten waar je het met name regelmatig ziet, zoals de Alocasia en de Bananenplant.
Lange tijd werd er gelachen als mensen tegen hun plantje praatte omdat ze niet goed groeide. Toch blijkt het echt te helpen. Planten kunnen namelijk horen. Wetenschappers zijn nog op zoek naar de plaats waar het geluid bij planten binnenkomt.
"Een plant heeft geen bewustzijn of een zenuwstelsel waar je pijn mee kan voelen. Maar een plant heeft het wél door als een rups aan zijn blaadjes zit te knagen." Het gaat zelfs verder dan alleen waarnemen dat er een rups op je blad zit.
Een aantal algemene effecten van rood licht op planten zijn het stimuleren van de kieming van zaden, bevorderen van de vorming en ontwikkeling van bladeren en verhoging van de productie van anthocyaan en chlorofyl, verhogen van de fotosynthese en remmen van strekking en van bloei.
Te donker betekent dat fotosynthese niet mogelijk is, en het blad geeft het op. Zeker als je plant maar aan één kant gele bladeren krijgt en dat ook nog eens de donkere kant is, dan kun je er vanuit gaan dat je plant wat lichter wil staan.
Planten kunnen niet lijden, dieren wel
Planten verschillen van dieren in het algemeen en van voelende, gewervelde dieren in het bijzonder. Planten hebben namelijk geen centraal zenuwstelsel, geen hersenen en geen zenuwen. Deze eigenschappen hebben ze ook niet nodig.
Vermijd tocht en grote temperatuurschommelingen
De meeste kamerplanten zijn niet dol op grote temperatuurverschillen. Zet je kamerplant dan ook niet naast een deur om tocht te voorkomen. Let ook op in de winter en plaats je kamerplant dan niet direct naast het raam. Zeker niet wanneer het een raam met enkel glas is.
Een plant kan bovengronds biotische stress ervaren door bijvoorbeeld bladluis en meeldauw.Ondergronds kunnen wortelknobbelaaltjes of fusarium ervoor zorgen dat de plant stress krijgt.
Planten kunnen horen
In 2017 bewees een andere studie van een Australische universiteit dat planten inderdaad kunnen horen. Volgens deze studie zijn planten in staat om te luisteren, omdat ze zo kunnen horen waar er water is.
Ze hebben geen hersenen, dus kunnen we ons onmogelijk voorstellen dat planten intelligent gedrag vertonen. Maar niets is minder waar … De laatste jaren verschijnen steeds meer onderzoeken die bewijzen dat ook planten slim zijn! De studie naar intelligent plantgedrag staat nog maar in zijn kinderschoenen.
Hoe ontstaat geur in een plant
Bij fotosynthese maakt de plant suikers en andere stoffen uit licht, water en koolstofdioxide. Deze grondstoffen worden vervolgens verwerkt in de cellen van de plant en omgezet in allerlei verschillende stoffen, waaronder de geurende stoffen.
Bij een gebrek aan licht kunnen de zonaanbiddende planten snel geelkleuren. Dit betekent dat de scheuten zeer snel zullen groeien, maar niet erg krachtig, met weinig bladeren en zonder bloemen. Het kan dus zijn dat ze uiteindelijk kunnen verwelken en afsterven.
Zonder licht zouden er geen planten zijn. Je kunt nog zo goed water geven en de juiste voeding voor je plant uitkiezen, afstoffen en verpotten, maar als je je kamerplant geen licht geeft, zal deze het niet overleven. Je kunt dus niet zomaar een plant neerzetten waar deze het mooiste staat.
Als een blad echt te veel licht krijgt, vormen zich vrije radicalen.Dat zijn schadelijke stoffen die eiwitten, membranen en het DNA in de cel aantasten.De cellen sterven dan af. Vooral de top van het gewas kan daar last van krijgen en ook hier is de oplossing: het licht beter verdelen.
Ja, normaal gesproken beweegt deze plant misschien door de wind. Andere planten die bewegen als je ze een duwtje geeft. Maar sommige planten, die bewegen gewoon helemaal uit zichzelf.
Ieder blad heeft allemaal hele kleine mondjes op zijn onderkant, daarmee ademt het blad koolstofdioxide in en zuurstof uit. Mensen en dieren doen dat juist andersom, die ademen dus zuurstof in en koolstofdioxide uit. Een plant zuigt water op uit de grond en dat water gaat naar de bladeren.
de aanraking van de aanraking. bomen en planten kunnen reageren op bepaalde stimuli in hun omgeving en ook problemen oplossen. Planten hebben echter geen hersenen, geen pijnreceptoren en geen zenjestelsel en kunnen daarom niet voelen of reageren op pijn. planten merken het op wanneer je ze aanraakt.
Planten zorgen voor een schone lucht in huis
Planten nemen niet alleen stofdeeltjes af, maar ook schadelijke stoffen breken ze af. Ze verminderen onder andere kooldioxide en zetten dit om in zuurstof. Ook een goede luchtvochtigheid verbetert de kwaliteit van de lucht in je huis.
"Planten hebben natuurlijk geen oren, maar ze kunnen wel trillingen waarnemen. Bij geluid heb je hetzelfde effect als bij wind of wanneer je de plant op een trilplaat zou zetten. Bij veel trillingen maakt de plant meer stresshormonen aan waardoor de plant meer gedrongen zal uitgroeien", legt Es uit.
Ruimtes met planten hebben wel 50 tot 60% minder bacteriën in de lucht dan kamers zonder planten. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom planten in huis goed voor je gezondheid zijn. Typische luchtzuiverende kamerplanten zijn goudpalmen en dracaena (drakenbloedboom).