Tenslotte kan bij een klein aantal patiënten met achalasie door de voedselstagnering irritatie van het slijmvlies optreden. Die kan leiden tot onrustige cellen die een voorloper van slokdarmkanker kunnen zijn.
Oorzaak van achalasie van de slokdarm
Achalasie ontstaat door een verminderde zenuwvoorziening in het onderste deel van de slokdarm. De oorzaak hiervan is nog onbekend. Mogelijk speelt een virusinfectie een rol bij het ontstaan van de klachten. Ook zijn er aanwijzingen dat achalasie een auto-immuunziekte is.
Wij adviseren u om met zacht voedsel te beginnen, aardappelpuree, gepureerde groenten, yoghurt, vla en dergelijke. Dit dieet gebruikt u 1 dag. Ook tijdens deze periode is het zo dat als u klachten krijgt van pijn, koorts en/of benauwdheid stopt u met eten en drinken en neemt u contact op met het Maasstad Ziekenhuis.
Achalasie is een vrij zeldzame aandoening. De klachten ontstaan meestal tussen het 20ste en 40ste levensjaar. Per jaar wordt deze zeldzame aandoening bij ongeveer 1 op de 100.000 mensen vastgesteld.
Eten blijft hangen (passageklachten)
De meest voorkomende klacht bij slokdarmkanker is het gevoel dat eten blijft hangen of niet goed zakt. Dit heet ook wel passageklachten. Een tumor in de slokdarm kan ervoor zorgen dat eten kan blijven hangen of blijven steken.
Dames en Heren, Achalasie is een aandoening van de oesophagus die wordt gekarakteriseerd door afwezigheid van normale peristaltiek en gestoorde relaxatie van de onderste oesophagussfincter. De oorzaak is onbekend; het betreft een verworven, niet-familiaire aandoening, zonder verband met leeftijd of geslacht.
Het oprekken van een vernauwing in het maagdarmkanaal (ook wel dilatatie genoemd) wordt gedaan bij patiënten met een vernauwing in de slokdarm, dunne- of dikke darm. Door deze behandeling verbetert de voedsel- en speekselpassage of passage van de ontlasting.
Niet goed zakken van eten is de meest voorkomende klacht bij achalasie. Mensen kunnen wel goed het voedsel uit de mond naar de slokdarm slikken, maar dan blijft het ergens achter het borstbeen steken. Opvallend bij achalasie is dat het gaat om zowel vaste als vloeibare kost.
Bij mensen met uitgezaaide slokdarmkanker gaat de situatie vaak snel achteruit. Van de 100 patiënten met slokdarmkanker in stadium IV zijn er na 1 jaar nog 20 in leven. Na 3 jaar leven er van de 100 patiënten met slokdarmkanker in stadium IV minder dan 5.
De plakkerige textuur van honing speelt hier een belangrijke rol. De honing vermengt zich na consumptie met het maagzuur. Hierdoor neemt diens agressiviteit iets af. Honing kan helpen om ontstekingen in de slokdarm te verminderen.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.
Vermijd producten die kunnen zorgen voor gasvorming
Koolzuurhoudende dranken zoals frisdrank of bruisend water. Spruiten. Prei. Paprika.
Bij hevige spasmen of krampen kun je last hebben van een benauwd en verkrampt gevoel. Tijdens de aanval kan het zijn dat voedsel niet goed zakt doordat de doorgang verminderd is. Dit kan voor zowel vast als vloeibaar voedsel het geval zijn. Als de spasmen stoppen, dan verdwijnen de klachten vaak vrij snel.
U verslikt zich vaak of het eten blijft 'hangen' in uw mond, keel en/of slokdarm. Slikproblemen komen vooral voor bij spierziekten, na een beroerte, bij de ziekte van Parkinson, bij afwijkingen van de slokdarm en na behandeling van kanker in de mond of keel. Slikproblemen kunnen vanzelf weer over gaan.
slikklachten, zoals moeilijk kunnen slikken, pijn bij het slikken of vaak verslikken. veel slijm in de keel. het gevoel dat er iets blijft hangen in de keel. klachten aan 1 of beide oren, zoals dichte oren, slecht horen, pijn die van de keel naar de oren straalt.
Als je aanhoudend of regelmatig een brok in je keel voelt, is het verstandig om dit met je huisarts te bespreken. Samen kan je overleggen of stress en/of angst de oorzaak kan zijn van jouw klacht. De huisarts zal ook vragen naar eventuele andere klachten en zal in je keel kijken.
Goedaardige tumoren van de slokdarm zijn zeldzaam. Zij geven per definitie alleen lokale klachten en zaaien niet uit. Behandeling is alleen nodig wanneer er klachten zijn of wanneer er kans bestaat dat er in de goedaardige tumor kanker zal ontstaan.
U voelt pijn of u heeft een drukkend of branderig gevoel. U kunt het voelen achter uw borstbeen of boven in uw buik. De pijn kan ook naar uw rug gaan.
Een langdurige slokdarmontsteking kan leiden tot een Barrett slokdarm, maar dit is lang niet altijd het geval. De belangrijkste klacht bij een slokdarmontsteking is een branderig of pijnlijk gevoel achter of onderaan het borstbeen. Sommige mensen voelen dit als een drukkende of knijpende pijn bij het borstbeen.
Alcohol kan op zich het slijmvlies van de slokdarm irriteren. Het verhoogt ook de zuurtegraad van de maag. Bovendien kan alcohol een ontspannende werking hebben op de sluitspier (of 'sfincter') aan het uiteinde van de slokdarm, waardoor de maaginhoud gemakkelijker terug in de slokdarm terecht komt.
Snijd grof of draderig voedsel goed fijn. Schil fruit en verwijder de pitten. Eet meerdere keren per dag een kleine maaltijd. Neem altijd wat te drinken bij en na de maaltijd om te vorkomen dat er etensresten in de stent blijven zitten.
De slokdarm duwt het eten langzaam naar beneden richting de maag. Als het eten in de maag komt, blijft het hier een tijdje zitten. Meestal duurt dit ongeveer drie uur.
Als de doorgang van de slokdarm of maag versmalt is, kan de voeding niet goed zakken. Dit noemen we passageklachten. Vooral droog eten of grote stukken voeding kunnen dan moeilijk zakken en blijven gemakkelijk hangen. Wat u wel en niet kan eten is heel wisselend en moet u uitproberen.