Bloedcirculatie: als je zwanger bent wordt ook de aanmaak van bloed gestimuleerd. De foetus neemt namelijk al zijn voedingsstoffen op via jouw bloedbaan. En omdat jij ook nog genoeg bloed nodig hebt, neemt de bloedcirculatie toe. Dat kan je ook zien aan je rossige, levendige kleur in je gezicht!
Naast dat je aan je buik en borsten kunt merken dat je zwanger bent, kun je ook een verandering merken aan je ogen. Het is niet het eerste waar vrouwen aan denken wanneer ze zwanger zijn, want het wordt meestal niet genoemd bij de welbekende zwangerschapssymptomen en kwaaltjes.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn.
Tijdens je zwangerschap neemt, onder invloed van de hormoonspiegel, de productie van talg toe. Hierdoor kan je huid onrustiger worden en bestaat er ook de kans op zwangerschapsacne. Deze puistjes of pukkels tijdens de zwangerschap kunnen zichtbaar zijn in je gelaat, maar ook op je rug of decolleté.
Misselijkheid is daarom een van de eerste symptomen van zwangerschap: veel vrouwen zijn regelmatig misselijk tussen de 2 en 8 weken na de bevruchting. Het misselijke gevoel begint rond de verwachte menstruatie en soms zelfs al een paar dagen eerder.
Tijdens je zwangerschap worden je borsten niet alleen groter, er veranderen nog meer dingen. De aderen in je borsten zijn meestal beter te zien. Dit komt doordat er meer bloed in je lichaam zit dan voor je zwangerschap. Je aderen zijn dus beter doorbloed en zijn beter te zien door je huid heen.
Jouw lichaam bij 2 weken zwangerschap
Ze hebben bijvoorbeeld last van misselijkheid en overgeven (vooral 's ochtends), gespannen borsten die misschien al wat groter worden, moeheid en veel aandrang om te plassen. Een beter reukvermogen, trek in bepaalde voeding of wisselende stemmingen komen ook voor.
De enige manier om zeker te weten of je zwanger bent, is het doen van een zwangerschapstest. Een gemiste menstruatie in combinatie met andere symptomen wijst erop dat je waarschijnlijk zwanger bent, maar het definitieve antwoord krijg je alleen met een zwangerschapstest, thuis of bij de dokter.
Vanaf 2 weken zwangerschap kunnen de eerste zwangerschapssymptomen en – kwaaltjes beginnen optreden. Sommige zal je vroeger ervaren, andere later. Vaak lijken deze eerste symptomen ook op ongesteldheidssymptomen waardoor het moeilijk te zeggen is of je zwanger bent of niet.
Het duurt over het algemeen ca.een week na innesteling voordat je voldoende hCG hebt aangemaakt om te testen. De concentratie van hCG ligt bovendien hoger naarmate je langer wacht. Een goed moment om een zwangerschapstest te doen, is de dag dat je volgende menstruatie zou moeten beginnen.
Zwangerschapshormonen: Door de schommelingen in zwangerschapshormonen kan het deel in je hersenen dat de temperatuur regelt een beetje ontdaan raken.Daardoor kun je het plots te warm of te koud krijgen. Door te zweten wordt je temperatuur dan weer op pijl gebracht.
Als je zwanger bent kun je klachten hebben. In de eerste weken ben je vaak moe of misselijk. Je poept minder vaak of je moet vaker plassen. Je kunt pijn hebben in je rug of bekken.
Pijn in de onderbuik
Als er sprake is van een zwangerschap, wordt de baarmoeder groter. Hierdoor rekken de banden uit. Dit kan steken in de onderbuik veroorzaken, een heel vervelend gevoel. Het uitrekken van de banden begint al in een vroeg stadium van de zwangerschap.
Symptomen bij 3 weken zwangerschap
Dankzij het zwangerschapshormoon HCG kun je in week 3 van je zwangerschap al symptomen voelen, zoals lichte krampen, een opgezette buik, misselijkheid, gevoelige borsten en stemmingswisselingen. Als je 3 weken zwanger bent, kun je soms ook last van diarree of puistjes krijgen.
Tijdens een menstruatie hebben veel last van diverse klachten, zoals een opgezwollen buik of menstruatiekrampen. Het hebben van een opgezwollen buik is niet alleen een menstruatieklacht, maar ook een symptoom dat je zwanger bent. Doordat je kindje groeit houd je meer vocht vast en werken je darmen trager.
De meeste vrouwen zullen eerder symptomen ervaren van het zwangerschapshormoon (HCG) dat wordt aangemaakt vanaf de innesteling. Symptomen kunnen zijn: je misselijk voelen, gevoelige borsten en stemmingswisselingen.Sommige vrouwen ervaren ook lichte rugpijn of steekjes in hun baarmoeder.
Vermoeidheid
Dat je vermoeid bent, is helemaal niet gek. Je lichaam moet hard werken nu je een nieuw leven met je meedraagt. Vanaf de eerste week na de bevruchting kan je last krijgen van de (extreme) vermoeidheid.
In het eerste trimester van je zwangerschap bereidt jouw lichaam zich voor op een groeiende baby. Je baarmoeder groeit en dat kan af en toe voor wat (lichte) krampen in je onderbuik of onderrug zorgen. Veel vrouwen vergelijken deze krampen met typische menstruatiepijn.
Vaak gaat het om een zeurende pijn in de onderbuik, meestal meer naar links of rechts, richting je liezen. Ook ervaren zwangeren soms een kortdurende stekende pijn in dat gebied, bijvoorbeeld bij snel opstaan, hoesten of niezen. Wat vaak voldoende helpt tegen bandenpijn is warmte (kruik, douche/bad) en rust.
Echoscopisch onderzoek kan duidelijk maken of het embryo(vruchtje) nog leeft. Meestal kan gezien worden of het hartje nog klopt.
Is zweten een teken van zwangerschap? Nachtzweten kan een vroege aanwijzing voor zwangerschap zijn, maar kan ook door andere factoren worden veroorzaakt. Het deel van je hersens dat verantwoordelijk is voor de temperatuurregeling wordt beïnvloed door hormonale veranderingen, waardoor je meer gaat zweten.
Heet baden is gevaarlijk.
Neem tijdens het einde van de zwangerschap enkel een bad op lichaamstemperatuur (niet meer dan 37°). Warm water kan een verhoogde hartslag bij de baby veroorzaken.
Je bloedsomloop verandert en wordt sneller, waardoor je hele lichaam beter doorbloed raakt, ook je huid en je zweetklieren. Daardoor krijg je het sneller warm en produceren je zweetklieren in rap tempo vocht. Verhoogde stofwisseling: tijdens je zwangerschap kan je stofwisseling versnellen.
Men weet dat een vrouw vruchtbaar wordt 72 uur vóór de eisprong (dat is dus drie dagen, in ons voorbeeld vanaf dag 13). Het meest vruchtbaar is ze op de dag van de eisprong (dag 16), daarna daalt de vruchtbaarheid.