Het verschil tussen een innestelingsbloeding en de menstruatie is dat u bij een innestelingsbloeding vaak maar een aantal druppels bloed verliest. Het bloed is meestal donker, maar kan ook rood kleuren.
De bloeding lijkt op een lichte menstruatie. Vaak is het bloed donker, een beetje een bruinachtige kleur, al kan het ook wat rozig of rood kleuren De reden voor de bruinachtige kleur is, dat het om oud bloed gaat. Sommige zwangere vrouwen voelen de innesteling: denk bijvoorbeeld aan een bloedneus of kramp.
Innestelingsbloeding: hoe herken je het? De bloeding kan een paar uur duren maar ook langer, een paar dagen. Je verliest niet heel veel bloed meestal, denk aan een paar druppels. Het kan lijken op een lichte menstruatie.
Je kunt ongeveer één tot twee weken na de bevruchting, rond dezelfde tijd dat je normaal gesproken je menstruatie verwacht, soms een lichte bloeding of een doorbraakbloeding ervaren als gevolg van innesteling.
Moet ik een zwangerschapstest doen tijdens de innestelingsbloeding? Om helemaal zeker te zijn kan je een zwangerschapstest doen. Vanaf het moment dat het bevruchte eitje zich innestelt (en je innestelingsbloeding begint), begint je lichaam het zwangerschapshormoon humaan choriongonadotrofine (hCG) aan te maken.
Die innesteling vindt ongeveer 8 dagen ná de bevruchting plaats en sommige vrouwen ervaren hierbij een innestelingsbloeding. Vanaf dit moment kan je ook een zwangerschapstest doen omdat deze het zwangerschapshormoon meet dat vanaf het moment van innesteling wordt aangemaakt.
Een innestelingsbloeding kan een paar uur tot drie volle dagen aanhouden. Langer dan dat komt vrijwel niet voor. Een menstruatiebloeding kan niet kort genoeg duren. Bij sommige vrouwen duurt het drie dagen, bij anderen wel zeven.
Je kunt toch bloedverlies krijgen tijdens de zwangerschap om veel verschillende redenen. Vaak is dit onschuldig, maar toch is het altijd een goed idee om contact op te nemen met je verloskundige om de reden vast te stellen: Innestelingsbloeding: een veelvoorkomende bloeding is de innestelingsbloeding.
Sommige vrouwen hebben tijdens dat ze normaal gesproken ongesteld hadden moeten worden toch wat bloedverlies. Het bloedverlies is minder dan een normale menstruatie. Dit wordt ook wel een schijn of pseudo-menstruatie genoemd. Hierdoor hebben dus sommige vrouwen dan ook niet in de gaten dat ze zwanger zijn.
Sommige vrouwen kunnen de innesteling voelen, als een lichte (menstruatie achtige) buikpijn. Dit is echter lastig te onderscheiden van een menstruatie. Vaak duurt dit maximaal één tot twee dagen. Pijn in je darmen kan ontzettend heftig en vervelend zijn.
Je menstruatie begint vaak >14 dagen na je ovulatie. Een innestelingsbloeding is vaak van korte duur en minder hevig dan een menstruatie. In de meeste gevallen is de kleur van een innestelingsbloeding roze of bruin. In enkele gevallen kan het helderrood zijn.
Waar voel je pijn bij innesteling? Onderin je buik, rond je schaambeen of in je onderrug kun je lichte krampen voelen: Een innesteling kramp. Het kan ook zeurend aanvoelen. Veel vrouwen omschrijven het als een hele milde kortdurende menstruatiepijn.
De innesteling is het moment dat een bevruchte eicel zich in de baarmoederwand nestelt. Dit is het moment dat de zwangerschap echt begint. Meestal vindt de innesteling tussen de vijf à twaalf dagen na de eisprong plaats, met een gemiddelde van negen dagen bij een regelmatige cyclus.
Deze week kan het zijn dat je afscheiding dik en slijmerig is. Hoe dichter je bij je menstruatieweek komt, hoe meer afscheiding je zal krijgen. Het kan ook zijn dat deze wat troebeler wordt. In principe kan deze toename en verandering van afscheiding geen kwaad en hoef je er niks aan te doen.
Toch is innestelingspijn meestal iets milder en duren ze niet zo lang. De menstruatie tijdens de innestelingspijn duurt meestal maar een of twee dagen.
Roze afscheiding is vaak onschuldig en kan worden veroorzaakt doordat er een beetje bloed in je afscheiding zit. Zowel tijdens je menstruatie als tijdens de eisprong kan het zijn dat de afscheiding een lichtroze kleur heeft. Dit gaat meestal vanzelf weer over.
Tijdens de eerste maanden van de zwangerschap kun je bloed verliezen: een paar druppels of meer, zoals bij de menstruatie. Het is begrijpelijk dat je je dan zorgen maakt. Het hoeft niet te betekenen dat je een miskraam krijgt.
Je kans om zwanger te raken tijdens je menstruatie is erg klein. Het is echter nog steeds mogelijk om zwanger te raken als je vrijt zonder voorbehoedsmiddelen. Je bent het meest vruchtbaar wanneer je ovuleert. Dit gebeurt ongeveer 10 tot 16 dagen voor je volgende menstruatie.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Maak een afspraak bij uw huisarts als u wel eens bloed verliest als u niet ongesteld bent. De huisarts stelt u eerst vragen over uw ongesteldheid. Het kan helpen als u heeft opgeschreven wanneer u bloed verliest. De huisarts vraagt ook of u andere klachten heeft, zoals buikpijn of bloed verliezen na de seks.
Ook kan het voorkomen dat je regelmatig gedurende een aantal weken steeds wat bloed verliest (kan soms best ruim zijn). Dit wordt ook wel 'pseudo-menstruatie” genoemd. je hebt gedurende een wat langere periode in de zwangerschap een beetje bloedverlies op het moment dat je anders ongesteld zouden worden.
De innesteling vindt gemiddeld zo'n 9 dagen na de bevruchting plaats. Op dat moment is er vaak nog niet genoeg hCG aanwezig voor een positieve zwangerschapstest. Het duurt over het algemeen ca. een week na innesteling voordat je voldoende hCG hebt aangemaakt om te testen.
Als je zwanger bent, verlies je soms ook een heel klein beetje bloed. Verlies je dus een heel klein beetje bloed, maar weet je niet zeker of je ongesteld bent? Doe dan voor de zekerheid een zwangerschapstest.
Afscheiding na de bevruchting
Bij de innesteling van de bevruchte eicel in je baarmoederwand kun je wat bloed verliezen. Hierdoor kan de afscheiding tijdelijk wat meer roze of bruin van kleur zijn. Dit is dan één van de eerste symptomen van een zwangerschap.
Het vermogen van het menselijk embryo om zich in te nestelen, is namelijk vrij zwak. Men vindt weinig redenen waarom de innesteling mislukt. Dat kan te maken hebben met anatomische factoren in de baarmoederholte of met immunologische factoren. In elk geval kan men ze moeilijk evalueren en afweren.