Het vlees van de meerval heeft een stevige structuur en een zeer fijne smaak, vooral van de jongere dieren. De vissoort is vetarm en heeft culinair veel mogelijkheden. Ook gerookte meerval is een delicatesse, het sluit goed aan bij forel, paling en zalm. Van de meerval eitjes wordt namaakkaviaar gemaakt.
Het visvlees is stevig en heeft wel wat weg van vlees. De smaak zacht en wat zoetig. Door deze zachte smaak neemt het vlees gemakkelijk de smaak van de gebruikte kruiden of sauzen over. De filets bevatten geen graten.
"Meervallen gaan ons niet aanvallen, want zij zien ons niet als prooi. Ze kunnen niet kauwen dus hij moet een prooi in één keer doorslikken. En dat gaat natuurlijk niet met mensen", zegt hij tegen Editie NL.
Dorade, inktvis, paling, poon, rog, blauwvintonijn, wijting en zeewolf zijn voorbeelden van vissen die nooit een goed idee zijn. De redenen kunnen uiteenlopend zijn: overbevissing, habitatvernietiging, vervuilende kweektechnieken, de kweek is niet duurzaam of de vis is met uitsterven bedreigd.
Besprenkel de meerval met 1 eetlepel citroensap en strooi er zeezout over. Verhit de olie en bak de visfilets 2-3 minuten per kant. Schep de vis uit de pan en houd de filets warm onder aluminiumfolie. Voeg de citroenrasp en de rest van het sap bij het bakvet en laat dit 1 minuut koken.
Groothandelaars in Nederland hebben het voor meer dan €13/kg liggen en in Duitsland is het zelfs niet onder de €20/kg te krijgen. Muscle Meat zorgt ervoor dat deze vis nu ook bij jou thuis beschikbaar is voor een super prijs van €11/kg!
De meerval heeft geen tanden maar maakt gebruik van een soort bek platen met naar achter gerichte puntjes dat aanvoelt als schuurpapier. De afwezigheid van tanden betekend dat de vis zijn prooi geheel inslikt bij het azen. Een meerval kan 80 jaar oud worden en wordt in Nederland een dikke 2 meter.
Voor een gezond voedingspatroon is het advies om 1x per week vis te eten, of schaal- en schelpdieren. Kies bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm. Daarin zit het meeste omega-3: een gezond visvetzuur. Een portie van 100 gram bevat ongeveer 7 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Eet dagelijks goede onverzadigde vetzuren. Deze zitten bijvoorbeeld in noten, notenpasta's, olijfolie, lijnzaadolie, walnoten en walnootolie. Ook vette vis (haring, ansjovis, sardines, makreel, zalm, tonijn) behoort tot de goede vetten.
Zo kies je duurzaam
Koop duurzame soorten: dit zijn haring, mosselen, oesters, Schotse of Noorse zalm, Hollandse garnalen, Noordzeekrab, wijting en schelvis. Koop vaker bijvangst-vis: namelijk grauwe poon, schar of steenbolk (steenwijting).
,,Ja, maar een meerval is niet gevaarlijk voor de mens. Je kunt gewoon in het water blijven zwemmen. Wereldwijd zijn er geen meldingen bekend van meervallen die mensen aanvallen.
Echt bijten doet een meerval niet, het zijn meer schaafwonden. Waarom maakt de meerval deze vergissing? Een meerval zal normaal nooit mensen aanvallen een watervogel of een klein zoogdier kan een grote meerval makkelijk aan maar een mens word toch een ander verhaal.
Meerval wordt regelmatig met kunstaas gevangen. Dit kan werpend vanaf de kant maar de meeste vissers gaan met kunstaas meerval vissen vanuit een boot. Omdat meerval een jager vanaf de bodem is zal je net als bij snoekbaars vissen je kunstaas dicht tegen de bodem moeten vissen. Grote shads zijn hier erg voor geschikt.
In grote delen van Centraal-Europa, in het bijzonder Polen en Hongarije, wordt de karper wel gegeten. De vis wordt verwerkt in vissoep of in moten gepaneerd en gebakken. Ook in Oost-Azië is de vis populair.
In de Biesbosch is een meerval van 2,43 meter gevangen. Dat is een record! De twee mannen die hem aan de haak hadden, moesten flink tillen om de vis in de boot te krijgen.
Bananen kunnen de bloeddruk verlagen. Door het hoge gehalte aan kalium in bananen zijn bananen goed voor je hart. Want het hart heeft kalium nodig om bloed in het lichaam rond te pompen. Het hoge gehalte aan magnesium kan er voor zorgen dat je migraine minder wordt.
Water drinken verlaagt je bloeddruk
Grote kans dat je te weinig water drinkt! Je bloedvaten trekken samen bij verdroging, waardoor je hart harder werkt en je bloeddruk stijgt. Water drinken is een eenvoudige manier om je bloeddruk snel wat te verlagen. Dat komt doordat je bloedvaten samentrekken bij verdroging.
Bloeddruk. Doordat komkommer veel vezels, kalium en magnesium bevat, helpt het je bloeddruk gezond te houden. Bonusfeitje is dat zowel een (te) lage als een (te) hoge bloeddruk baat kan hebben bij het eten van komkommer. Gezond voor iedereen dus!
Gemiddeld staat er 1 keer per 2 weken vis op het menu. De Hartstichting adviseert om 1 keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het eten van een portie vis per week je kans op hart- en vaatziekten verlaagt.
Vis eten is hartstikke gezond, maar meer is niet altijd beter. Meer dan twee porties per week vis eten levert niet of nauwelijks extra effect op. Alleen mensen die een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten of eerder een hartinfarct of beroerte hebben doorgemaakt, kunnen wel baat hebben bij meer vis.
Vis eten is gezonder dan vlees, doordat je bij het eten van vis een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren zoals omega 3 binnenkrijgt. Vlees daarentegen bevat alleen verzadigd vet, wat onder andere een stijging kan geven van het LDL-cholesterol. Daarnaast is rood vlees moeilijker te verteren voor de darmen.
De tastdraden en smaakpapillen helpen om in donkere omstandigheden prooien te detecteren. De jonge dieren voeden zich met macrofauna zoals vlo- en rivierkreeften. Volwassen meervallen eten hoofdzakelijk vis, ook staan andere soorten op het menu zoals amfibieën en watervogels.
Daardoor kan hij zonder water vervoerd worden. In Afrika weet de meerval zich in tijden van droogte soms maandenlang in de modder in leven te houden. Als ze maar wel vochtig blijven kunnen meervallen prima zonder water leven.