Auto vrijwarenEen autodealer of garagehouder kan, als jij je auto daaraan (of via daar) verkoopt of inruilt, zelf een vrijwaringsbewijs overhandigen. De nieuwe eigenaar krijgt het vrijwaringsbewijs zodra deze de overschrijving van de auto heeft geregeld.
Je ontvangt het vrijwaringsbewijs als je je auto verkoopt aan een door de RDW-erkend autobedrijf of sloperij. Je moet dan wel het volledige kentekenbewijs en legitimatiebewijs meenemen. Is er sprake van een particuliere verkoop? Dan moet de koper van de auto naar het postkantoor om de auto over te schrijven.
Als je het vrijwaringsbewijs kwijt bent, kan je een uittreksel opvragen bij de RDW. Dit kost je ongeveer 5 euro. Op het uittreksel staan alle auto's vermeld die je de afgelopen negen jaar hebt gehad. Hier staat ook bij vermeld welke auto's er nu niet meer op je naam staan.
Met een vrijwaringsbewijs heb je het recht de autoverzekering zonder opzegtermijn te beëindigen. Zodra de auto niet meer op je naam staat kun je de autoverzekering opzeggen. Zorg er wel voor dat je het bewijs binnen 2 weken na de sloop of verkoop opstuurt naar de autoverzekeraar.
Een vrijwaringsbewijs hoef je dus niet aan te vragen, maar deze ontvang je als koper na het op naam zetten van de auto. Deze overhandig ja daarna aan de verkoper. Het overschrijven kost € 9,98 en moet door de koper gedaan worden bij een postkantoor, kentekenloket of RDW-balie.
Je verwijdert de achterste nummerplaat (officiële plaat mét stempel) van de wagen en geef die zonder verpakking af aan een bpostkantoor. Je ontvangt bij afgifte een duplicaat van het schrappingsattest. Je kan ook de nummerplaat onverpakt steken in een bus bij de loketten en antennes van de DIV.
Vrijwaringsbewijs. De voormalige eigenaar van de auto ontvangt na verkoop een vrijwaringsbewijs. Dat is het enige geaccepteerde bewijs dat je niet meer verantwoordelijk bent voor de verplichtingen als kentekenhouder (APK, verzekering, belasting en verkeersboetes).
Vrijwaringsbewijs kwijt: nieuwe aanvragen via de RDW
Als je het vrijwaringsbewijs kwijt bent, kun je via de RDW een uittreksel aanvragen van jouw persoonlijke gegevens in het RDW-kentekenregister. Dit uittreksel bestaat uit alle geregistreerde persoon- en voertuiggegevens tot 9 jaar terug.
Hoe ziet een vrijwaringsbewijs eruit? Je zou denken dat een vrijwaringsbewijs een officieel document is met stempels en handtekeningen, maar dat is niet zo. Eigenlijk is het vaak niet meer dan een bonnetje, vergelijkbaar met een kassabon, dat je krijgt bij het overschrijven van de auto.
U logt via de knop 'Mijn RDW' in met uw DigiD . U heeft hiervoor de DigiD app of DigiD met Sms-controle nodig. U ziet direct welke voertuigen op uw naam staan geregistreerd. U kunt deze - en andere gegevens die wij eventueel van u hebben geregistreerd - downloaden en opslaan in PDF.
Kentekenbewijs deel II: Dit deel ontvangt u alleen als u een voertuig exporteert. Dit papieren kentekenbewijs deel II bevat onder andere de naam en adresgegevens van degene die het voertuig heeft uitgevoerd. De combinatie van kentekencard en papieren deel II heeft de functie van uitvoerkentekenbewijs.
Geen nieuwe auto kopen
Dan kunt u, nadat uw auto is verkocht, de verzekering stopzetten. Nadat u de nummerplaat hebt teruggestuurd naar DIV, ontvangt u een schrappingsbewijs. Dit schrappingsbewijs bezorgt u aan de verzekeraar of makelaar, samen met het verzekeringsbewijs en u vraagt om uw verzekering stop te zetten.
Over het vrijwaringsbewijs
Als u uw voertuig verkoopt en dit is overgeschreven op naam van de nieuwe eigenaar, dan ontvangt u een vrijwaringsbewijs. U ontvangt ook een vrijwaringsbewijs als u uw voertuig sloopt of exporteert. Het document toont aan dat u of uw bedrijf niet meer verantwoordelijk is voor dat voertuig.
Als u uw voertuig verkoopt, moet u zorgen dat de koper het kentekenbewijs op zijn naam laat zetten. Dit heet overschrijven.
Of je nu nog het oude kentekenbewijs hebt of al beschikt over de kentekencard: ikwilvanmijnautoaf.nl regelt in beide gevallen probleemloos de verkoop van je auto. Jij hoeft je nergens zorgen om te maken, je bent verzekerd van een correcte afhandeling en ontvangt altijd een vrijwaringsbewijs.
De koper krijgt van de medewerker een vrijwaringsbewijs. Dit bewijs moet u van de koper krijgen. Hiermee bewijst u dat het voertuig niet meer op uw naam staat.
Voor het opzeggen van je autoverzekering heb je het vrijwaringsbewijs en de meldcode van de auto nodig. Meld dit binnen 2 weken na de verkoop als je wilt dat de verzekering met terugwerkende kracht wordt stopgezet.
Er is geen wettelijk verplichte bewaartijd voor een vrijwaringsbewijs. We raden je wel aan om je vrijwaringsbewijs altijd te bewaren. Als je in het bezit bent van een origineel vrijwaringsbewijs loop je geen enkel risico bij eventueel valselijk gebruik van het kenteken en bij een eventuele administratieve fout.
Hoe kan ik een nieuw vrijwaringsbewijs aanvragen??
Hierin staat dus vermeld ook wanneer een kenteken is overgeschreven. Je kunt het uittreksel schriftelijk of online aanvragen. Als je het uittreksel schriftelijk aanvraagt, moet je er wel rekening mee houden dat er een verwerkingstijd is van 9 werkdagen.